A Családbarát Magyarország Központ 2019 óta ítéli oda a Családbarát Hely tanúsító védjegyet munkahely, illetve szolgáltatóhely kategóriában. A tanúsításra Magyarország egész területéről jelentkezhetnek a verseny- és közszférából, illetve a nonprofit szektorból. Lehetnek mikro-, kis-, közép vagy nagyvállalatok, valamint a civil szervezetek, egyházi és közintézmények. 

A két éven keresztül érvényes tanúsítvány hitelesen igazolja a szervezet családbarát szemléletű működés iránti elkötelezettségét, valamint az ennek megvalósításáért tett alapvető intézkedések meglétét. 

Cikksorozatunkban olyan Családbarát Hely tanúsító védjeggyel elismert vállalkozásokat, szervezeteket mutatunk be, amelyek megvalósított ötleteire, fejlesztéseire jó gyakorlatként, példaként is tekinthetünk. 

– Jóleső érzés visszatekinteni az elmúlt, munkával teli 25 évre és roppant megtisztelő, hogy mások is észreveszik, másképp működünk, mint egy átlagos cég, mi a kezdetektől fogva a családokat helyeztük a fókuszba – kezdte Lukácsné Tamás Katalin, a Kiemelkedően Családbarát Hely-díjat elnyerő Lukács és Tamás Kft. ügyvezetője. – Az első pillanattól kezdve úgy választottuk ki a munkatársainkat, hogy azonosulni tudjanak a családbarát szemléletünkkel. Mindent erre alapoztunk. Teljes családok is dolgoznak nálunk, férj, feleség és a gyerek, illetve születtek házasságba torkolló kapcsolatok is a cégen belül. Nagyon büszke vagyok arra, hogy a kollégáim a privát életükben is olyan értékeket képviselnek, amelyek méltóak a cégünk szlogenjéhez: Érték. Rend. Szeretet. 

A Lukács és Tamás Kft. az alapítása óta küldetésének tartja, hogy ne csak a gépjárművek értékesítése és javítása terén legyen kiváló, a vállalkozás ennél mindig többet szeretett volna nyújtani. Hitvallásuk így hangzik: „Figyeljünk a legfontosabbra: saját családunkon kívül a nálunk dolgozók, vagy a hozzánk ügyfélként betérők családjaira is. Ez a szellemiség olyannyira egybeforrott velünk, hogy sosem jelentett kérdést az üzlet vagy a család elsőbbsége, hiszen nálunk nem kell választani a kettő között, mert az üzlet és a család egyformán fontos a számunkra.” 

Gyerekzsivaj a játszósarokban 

A 1982 óta működő családi vállalkozás Vácrátótról indult, majd 1997 nyarán a váci szalon és szerviz megnyitásával bővítették szolgáltatási kínálatukat. Mára a 13 ezer négyzetméteres telephelyen 46 munkatárs dolgozik, teljeskörű szolgáltatással várja az ügyfeleket a 20 állásos műhely, az elektromos-, lakatos- és fényezőüzem, az autómosó és a gumiszerelő-állomás. Lukács Pál és Lukácsné Tamás Katalin öt fiúgyermeket nevelt fel. Hárman is dolgoztak a családi vállalkozásban, de közülük ketten már külön céget alapítottak, ketten pedig még tanulnak. A nagyszülők büszkék lehetnek hét unokára, miközben már a nyolcadik is úton van! Ilyen szép család esetében szinte magától értetődő a családcentrikus gondolkodás. 

– Gyerekek között éltük le az életünket, így éreztük, hogy az ügyfelek is akkor tudnak odafigyelni az autóvásárlás részleteire, ha le van kötve a gyermekeik figyelme – hangsúlyozza a tulajdonos. – Összegyűjtöttünk játékokat, kialakítottunk egy családi játszósarkot, amelyet szépen lassan egyre otthonosabbá tettünk. A családok és az üzlet érdekében egyaránt fontos lépés volt. A saját gyermekeink is sokat voltak a játszósarokban, ahol mostanában már az unokáink érzik jól magukat! 

 

A Lukács és Tamás Kft. esetében sosem volt kérdés, hogy szemléletével, közösségi programjaival, a speciális élethelyzetben lévő munkatársakra való figyelmével rászolgált a Családbarát Hely tanúsító védjegyre, de a cég ennél is továbbment: a Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetségének jubileumi gáláján a váci vállalkozás képviseletében Lukács Balázs átvehette a Családbarát Magyarország Központ Kiemelkedően Családbarát Hely-díját. Lukácsné Tamás Katalin emellett egy további rangos elismerésre is büszke lehet, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségétől tavasszal megkapta az Év Vállalkozója-díjat.

Rendhagyó felvételi 

– Az elmúlt két évben olyan munkatársak jelentkeztek hozzánk dolgozni, akik azt mondták, nem tudják, hogy mit tudnának itt csinálni, de szeretnének nálunk dolgozni, mert tetszenek nekik az általunk képviselt értékek – meséli Katalin. – Emberileg jók voltak, így találtunk nekik olyan pozíciót, amely mindkét fél számára előremutató. Aki pedig nem tud azonosulni az értékrendünkkel, az előbb vagy utóbb elmegy. A mögöttünk hagyott évtizedek során azonban elvétve kellett megválnunk kollégától. 

A jó gyakorlatok remekül erősítik a munkatársak lojalitását, remek példa erre a váci egységben zajló közösségi élet. 

– Örömmel mondhatom, hogy egy új generáció dolgozik nálunk, idén három kisbabát is várunk a kollégáink családjaiban – újságolja a boldog nagymama. – Minden héten felköszöntjük a születésnaposokat, névnaposokat, évfordulókat tartunk, megünnepeljük, ki mennyi ideje dolgozik a cégnél. Jó látni, hogy a különböző részlegek a munkaidőn túl is aktívak és nagyszerűen érzik magukat együtt. Gokartoznak, jet skiznek, vagy kirándulnak a Börzsönyben a cégen belül szerveződött túracsoporttal. 

Jó ügyeket szolgálnak 

– A pályafutásom során háromszor látogattam végig az országban a konkurens márkakereskedői hálózatot, hogy tanuljak a kollégáktól és magunkat is el tudjuk helyezni a piacon és a szakmában – teszi hozzá az ügyvezető. – Mindig van hova fejlődni és szükség is van rá, hiszen a mienk egy bizalmi munka. Egyre drágább autókat bíznak ránk az ügyfelek, ezzel tartanunk kell a lépést. 

A vállalkozás a családokon túl a jó ügyek mellett is elkötelezett, erre a példamutató és korrekt hozzáállásra az élet minden területén építhetnek az ügyfelek és a partnerek. 

– Az autójavítás idejére biztosítunk kerékpárt, gyermekkerékpárt, futóbiciklit, babakocsit az ügyfeleknek, illetve bérelhető gyerekülés és ülésmagasító is. Állandó rendelkezésre áll a családok számára etetőszék, pelenka, bébiétel – az állateledel és az itató mellett. Az ukrajnai háború elől menekülők érkezésekor nagy segítséget jelentettek ezek az eszközök. Az elmúlt hónapok során adományként megjavítottuk a Máltai Szeretetszolgálat Kárpátaljára segélyszállítmányokat fuvarozó, de a magyar oldalon lerobbant autóját, illetve a világjárvány alatt a mentőautókkal is kedvezményesen és soron kívül dolgoztunk. Fontos számunkra, hogy jó ügyek mellé állhassunk oda és nap, mint nap az „Érték. Rend. Szeretet.” szlogenünk mentén dolgozhassunk – immár 40 éve.