Nem is beszélve arról, hogy ez az ünnepi időszak számos apropót és sokkal jobb lehetőségeket kínál egy-egy új szokás felvételére, mint a januári hétköznapok. Ilyenkor a szabadidő is több a kísérletezésre, és arra is több figyelem juthat, hogy a család tagjai mit tehetnek egymás egészségéért.

Már az ajándékok kiválasztása is jelezheti, ha egy család kész támogatni valamely tagját a szükséges életmód-korrekcióban. De nyilván ennél is hatásosabb, ha – közös új szokásokkal és programokkal – együtt javítgatják az életesélyeiket.

Maguk a nagy hagyományos családi vendéglátások is olyan rizikót jelentenek, amin lenne mit enyhíteni. Persze az nem reális, hogy a mindenévi mézes zserbót hirtelen spenótos pitére cseréljék. Meg az sem életszerű, hogy a kötelező karácsonyi töltöttkáposzta helyett mostantól könnyű brokkolifelfújtat kínáljanak. De az biztosan nem sérti az ünnepi hagyományokat, sőt kifejezetten szeretetteljes lépés, ha olyan menüt komponálnak, ami minden fogásnál kínál "menekülőutat" azoknak is, akik nem kizárólag zsírt esznek cukorral.  Ebből a szempontból mindegy is, hogy azért választják a kímélőbb ételeket, mert már – akár a túlsúlyuk, a diabéteszük vagy a májuk miatt – csak azt engedi az egészségi állapotuk, vagy azért, hogy ők sose kerüljenek ilyen szorult helyzetbe.

A karácsonyi étrend megkomponálása arra is remek lehetőség, hogy abban helyet találjanak a gyerekek, akár a legkisebbek produkcióinak is. A családnak vagy a vendégeknek is lehet asztali ajándék a kicsik sütije, salátája, koktélja, bármije. De ennél is fontosabb az, hogy a tapasztalat szerint a korán főzni tanuló gyerekek felnőttként is egészségesebben étkeznek. Már csak azért is, mert az otthon felszedett konyhai ismereteik és rutinjuk révén nincsenek már annyira kiszolgáltatva az élelmiszeripar fél- és késztermékeinek. Az év végi közös főzések, családi vendégségek arra is kínálják magukat, hogy állandó helyet-szerepet kapjon bennük a "kicsik" gasztronómiai produkciója.

A ritualizálódás más módon is segítheti a jó szokások bevezetését, illetve megőrzését. Például az ünnepek idején, amikor két nagy evés között nagyon egészséges lenne legalább egy nagyobb séta, de odakint barátságtalanul hideg van... Ilyen esetekre javasolják például az erdei ajándékozást, ami a karácsony állandó eleme lehet, különösen ott, ahol kisgyerekek vannak a családban. Nem kell hozzá más, mint néhány répa, vagy egy feldarabolt sütőtök, amit családi kísérettel elvihetnek egy közeli rétre, erdőbe ajándékként az éhes nyusziknak, őzeknek. Ráadásul egy-egy ilyen szokássá rögzült rituálé nemcsak testmozgásnak alkalmas a túlevés napjaiban, hanem a cselekvő jótékonyságba is bevezetheti a gyerekeket.

A család megmozgatására lehet más időszerű apropót is találni ilyenkor. Az év fordulójához kapcsolható például egy egyszerű egészségügyi önteszt is. Az országban már hét helyen érhető el a Szent Ferenc Kórház kezdeményezésére erdei kardióösvény: Budapesten a Hárs-hegyen, a Normafánál, a Hármashatár-hegynél és az újpesti Farkaserdőben, valamint Veresegyházon, Kékestetőn és Miskolcon a Csanyik-völgyben. Ezek nem csupán 3-6 kilométeres sétát kínálnak, hanem néhány egyszerű méréssel azt is visszajelzik, hogy milyen állapotban van a túrázó szíve. Akár az is egy szép állandó évzáró program lehet, ha a család felmegy együtt túrázni az ország tetejére, a kékestetői kardióösvényre. Így azzal azt is pontosan mérhetik, összevethetik, miként alakult az egyes tagok állóképessége az éppen záruló évben.  

A mérés más módon is segíthet. A szokásos újévi fogadalmak nagy része, talán többsége is valamilyen módon kötődik a túlsúlyhoz. Annak a legyűrésében hasznos mankó a rendszeres önellenőrzés: aki él e lehetőséggel, azt az eredmények közelebb segíthetik a saját teste működésének jobb megértéséhez. Ezen az úton az első leckét már az ünnepek alatt megkaphatják, ha még karácsony előtt mérlegre állnak, s feljegyzik a leolvasott értéket. Aztán ismételjék meg ezt január első napjaiban. Ha plusz nélkül megúszták, akkor igen ügyesek, illetve szerencsések. 2016-ban az Orvostovábbképző Szemle online kiadása idézett egy amerikai vizsgálatot, amely azt találta, hogy a résztvevők karácsony után 10 nappal átlagosan 0,6 kilogrammal voltak súlyosabbak, mint 10 nappal előtte. És ami még figyelmeztetőbb: a karácsonykor felszaladt többlet felétől még a következő nyárra sem sikerült megszabadulniuk.  

Fontos Önnek, hogy a családot érintő egészségügyi kérdésekben otthonosan mozogjon? Keresse fel az Egészségértés Díj kezdeményezést itt és itt