Emellett azonban közösséget is biztosít a kamasz lányoknak, akik az őket foglalkoztató témák feldolgozása közben kapcsolódhatnak a kortársaikkal és akár életre szóló barátságokat is köthetnek. Hegyesi Zitával, a Pure program egyik vezetőségi tagjával, mentorral, kommunikációs- és mentálhigiénés szakemberrel a többi között arról beszélgettünk, hogy milyen problémák, kérdések foglalkoztatják mostanában a tini lányokat, miként segít ezek feldolgozásában ez az egyedülálló program, hogyan zajlanak a foglalkozások és mikor lehet legközelebb csatlakozni hozzá. 

Milyen célból született meg a Pure program és hány éves lányok jelentkezhetnek rá?  

– A Pure indulásakor az volt a célunk, hogy egy olyan személyiségfejlesztő programot hozzunk létre, ami kifejezetten a kamasz lányokat szólítja meg. Háttérszervezetünk, a Misszió a teljes értékű felnőttségért Alapítvány neve is utal arra, fontosnak látjuk, hogy aktívan segítsük a kamaszokat abban, hogy ne csak felnőjenek, hanem felnőtté is váljanak. Az alapítványt 2018-ban hoztuk létre.  A Pure inspirációja egyébként a hazánkban is működő, Amerikából indult Pure Fashion. A programba középiskolás, 14-16 éves lányok jelentkezését várjuk.  

Mi történik, miután valaki belép a programba?  

– A Pure Program négy félévből áll, és összesen 16 témával foglalkozunk 12-18 fős csoportokban. Az egyes csapatokat képzett önkéntesek vezetik. Havi egyszer találkozunk, négy féléven keresztül. Minden alkalom egy interaktív előadásból és élménygazdag műhelymunkából áll. A tanév elején indítunk új csapatot, ahova a honlapunkon van lehetőség jelentkezni. Vannak olyan esetek is, hogy az induló félévek során is megnyitjuk a csoportba jelentkezést, amennyiben van szabad hely. Ez mindig az adott csoporttól függ. 

Olvastam, hogy a hit és a vallás is fontos szerepet kap a programban. Aki nem vallásos, az nem csatlakozhat?

– A szemléletmódunk egyik alappillére az Istentől kapott emberi méltóság, ebből adódóan a témák tükrözik a keresztény értékrendet. Azonban nem lelkiségi programot szervezünk, ezért mindenkit szeretettel várunk, akit megszólítanak a témáink.   

Hogyan kell elképzelni egy foglalkozást? Vannak külsős programok is?  

– Minden alkalmunknak van egy meghatározott forgatókönyve. Mindig egy megérkező nyitókörrel kezdünk, majd az interaktív előadás következik. Ezt követi a műhelymunka, mely során a lányok egyénileg és csoportosan is feldolgozzák a hallottakat, így a saját életükre vonatkoztathatják és a mindennapjaikba is beépíthetik azokat. De az is népszerű a lányok körében, amikor mások élettörténetét ismerhetik meg egy kerekasztal-beszélgetés keretében. Például a hivatás, a tehetség, a társadalmi felelősségvállalás témák kapcsán  vendégeink a saját pályaválasztásukról vagy önkéntes tapasztalataikról mesélnek. Az alkalmakat pedig mindig egy zárókörrel fejezzük be. Csapatszinten évente szervezünk egy-egy közösségi programot is, például pikniket vagy közös forrócsokizást.   

Milyen témaköröket érintenek a találkozókon? Volt ezekben változás a kezdetek óta? 

– A programon belül összesen 16 témát dolgozunk fel. Ezek közé tartozik a többi között az önismeret, az érzelmi intelligencia, a kapcsolatok, a kommunikáció, a szerelem, párkapcsolat, a tudatos életvezetés és az önbecsülés. Külön kiemelném az apa-lánya és az anya-lánya alkalmainkat is, amikor a lányok a szüleikkel tölthetnek minőségi időt. A témákat a tapasztalatok és visszajelzések alapján formáljuk és tesszük mindig aktuálissá. Például az elmúlt években került be hangsúlyosabban a stresszkezelés az egészséges életmód témánk előadásába.  

Milyen korú és végzettségű önkéntesek tartják a foglalkozásokat?  

– Az önkénteseink között 20 évestől felfelé több korosztály is megtalálható: egyetemisták, fiatal felnőttek, édesanyák, nagymamák is vannak a csapatok mellett. Végzettség tekintetében nincsen kikötésünk. A jelentkezőket az önkéntesképzésünkön  készítjük fel a csapatvezetésre. A képzés online tréninggel kezdődik, melyben sok önismereti feladat is helyet kap. Ezt egy személyes  találkozó követi, ahol a gyakorlati ismeretek átadása játssza a főszerepet. Majd, a jelentkezők egy koordinátor mellett csatlakozhatnak egy csoporthoz – itt folytatódik a képzésük. A koordinátorok segítik az önkéntesek fejlődését, visszajelzéseket adnak, bátorítják őket. Ők azok az önkéntesek, akik összefogják az önkéntes csapatot és a lányokat is az adott helyszínen, koordinálják a szervezést, alkalmakat és előadásokat is tartanak. Az előadások témáit a vezetőség tagjai dolgozzák ki.  

A tapasztalatok alapján melyek a legnagyobb problémák jelenleg a fiatal lányok körében?  

– Vannak olyan kihívások, amik a korosztályi sajátosságokhoz köthetőek: az identitás kialakulása, a kortárs kapcsolatok felértékelődése és ennek mentén egészséges barátságok szövődése, a zavartalan kapcsolat kialakítása az ellenkező nemmel stb. Ami az elmúlt évek során vált egyre látványosabbá, az a leterheltség, a különböző elvárásoknak való megfelelési kényszer. Sokan fáradtak és túlterheltek. Emellett megjelenik a jövőtől való aggódás is. De, hogy a másik oldalról is szó essen: a lányok nagy része nagyon tudatos, vágyik a fejlődésre és arra, hogy jobban megismerje önmagát és értékes kapcsolatokat alakítson ki. A legtöbben ezért is jelentkeznek a programba. 

A kamaszkor azért többnyire a gátlásosság időszaka... Meg tudnak nyílni a lányok egy először még idegen közösségben? 

– Természetesen vannak, akiknek ez könnyebben, és vannak, akiknek nehezebben megy. Azonban tudatosan építjük a bizalmi a légkört, amiben hamar megtapasztalják, hogy szabadon megoszthatják a gondolataikat. Már a program elején megbeszéljük a csoportszabályokat, melyek elsődlegesen egymás meghallgatására irányulnak. Ezeket pedig következetesen be is tartjuk. Rengeteg kérdéssel dolgozunk, amire szabadon reagálhatnak, így amikor ennek ráéreznek az ízére, felszabadulnak és könnyen megnyílnak. Egy olyan közegben, amely ezt nem csak elfogadja,  de bátorítja is, a zárkózottabb lányok is meg merik osztani a gondolataikat. Ezekből pedig hamar kiderül, hogy mennyi közös  van bennük, így kialakul a kötődés és ennek nyomán a bizalom, ami  pedig egyre csak mélyül, alkalomról-alkalomra.  

Hogyan vonják be a szülőket a programba?   

– Apa-lánya és Anya-lánya programjaink erre a legjobb alkalmak. Ilyenkor nem csak teret és eszközöket adunk nekik ahhoz, hogy minőségi időt töltsenek együtt, de arra is lehetőség van, hogy egymás cipőjébe bújjanak. Ez pedig mind a szülők, mind a lányok számára nagy élmény.   

Milyen sikerélményekről számolnak be a résztvevők? Pozitívak a visszajelzések? 

– Érkeznek hozzánk visszajelzések egyes témákkal kapcsolatban, például, hogy bátrabban vállalják fel önmagukat, mondják el a véleményüket, vagy építenek barátságokat. De a legjobb visszajelzés talán az, amikor a program után is kapcsolatban maradnak egymással. Van olyan végzett Pure csapat is, akik a mai napig rendszeresen találkoznak, és önismereti témájú beszélgetéseket szerveznek maguknak. Ez óriási öröm a számunkra. 

Év közben, akár most is lehet csatlakozni?  

– Legközelebb a következő tanév elején lehet majd csatlakozni a programhoz. Erről minden szükséges információt megosztunk a nyár folyamán a felületeinken. A honlapunkon minden információ elérhető az önkéntesképzéssel kapcsolatban is.  

KÉRJÜNK SEGÍTSÉGET!  

Az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (OKIT) elsőrendű célja, hogy segítséget nyújtson a kapcsolati erőszak, a gyermekbántalmazás,  az emberkereskedelem, például a munkacélú vagy a szexuális célú kizsákmányolás áldozatainak, és szükség esetén gondoskodjon az elhelyezésükről.  

Az OKIT anonim módon,  a nap 24 órájában – Magyarország területéről vezetékes és mobiltelefonról egyaránt – ingyenesen hívható a  06 80 20 55 20-as telefonszámon. Mindemellett, amennyiben Ön vagy valaki a környezetében kapcsolati erőszak áldozata, segítséget kérhet a Szolgálattól az okit@csalad.hu e-mail címen is.

Országszerte jelenleg 7 krízisambulancia fogadja a kapcsolati erőszak áldozatait és hozzátartozóit, amelyek elérhetőségeit itt találja: https://okit.hu/kriziskezelo-szolgalatok

Ha Ön vagy valaki a környezetéből úgy érzi, túl sok a teher, nincs remény, hívja anonim módon, ingyenesen a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetségének 116-123-as számát. 

Segélytelefon: 06/80-20-55-20

E-mail: okit@csalad.hu
Chat: www.okit.hu
Weboldal: www.okit.hu