A programban rengeteg tipp, tanács mellett a dietetikusok konyhájába nyerhetünk bepillantást. Rövid videók formájában valóban egészséges, hazai alapanyagokból, egyszerűen elkészíthető és nem utolsósorban finom ételek receptjeit osztják meg. 

– Már nem nagyon lehet újat mondani az egészséges táplálkozásról, mégis azt látjuk, hogy rengeteg a túlsúlyos felnőtt, sőt gyermek is Magyarországon. Ha beütjük egy keresőbe, hogy egészséges étrend, megszámlálhatatlan mennyiségű cikk zúdul ránk, amelyek között nagyon sok a helytelen információ – kezdi Erdélyi Alíz dietetikus, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) főtitkára. – Amikor megálmodtuk a „Nők Iskolája – nem csak nőknek” projektet, akkor az lebegett a szemünk előtt, hogyan tudnánk nagyon egyszerűen, praktikusan, emberközeli módon megmutatni a nőknek, hogy mit tegyenek a családjuk elé az asztalra. Ezért azt találtuk ki, hogy mi, dietetikusok vonulunk be a konyhába és megmutatjuk, elmagyarázzuk, mit hogyan készítünk el a saját családunknak. Természetesen ezek a videók (ahogy a projekt nevében is benne van) nem csak nőknek szólnak, a férfiak is ugyanúgy tanulhatnak belőlük, ahogyan ahhoz is adunk tanácsot, miként lehet a gyerekeket is bevonni a főzésbe. 

Közérthető információk táplálkozástudományi szakemberektől 

– Az oldalt úgy építettük fel, hogy mindenki, aki idetéved, aszerint tudjon keresgélni, hogy épp mennyi ideje van. A program viszonylag friss, tavaly decemberben indult, így olyan sok videó még nincs fent, de folyamatosan dolgozunk azon, hogy egyre több és több legyen. A receptek mellett az OKOSTÁNYÉR® ajánlásnak megfelelően a különböző tápanyagokról is találnak az érdeklődök e-learning videókat és könnyen értelmezhető infografikákat, amelyek reményeink szerint eloszlatják az egészséges táplálkozással kapcsolatos tévhiteket. Ilyenek például, hogy mik az ideális fehérjeforrások, hogyan növelhető a zöldség- és gyümölcsfogyasztásunk vagy hogyan védhetjük ki, ha mindig hamar megéhezünk gyümölcsevés után. 

„Nem kell félni a hagyományos ételektől” 

– Célunk volt az is, hogy az átlag magyar emberekhez szóljunk, akik nem szeretnék feláldozni a kedvenc magyaros fogásaikat az egészséges táplálkozás oltárán. Mert nem is kell! Egy-két apró változtatással minden receptet meg lehet reformálni úgy, hogy a szervezetünk számára ideálisabb legyen, mégis ízletes maradjon. Nagyon fontos, hogy élvezzük is, amit eszünk! Olyan hasznos, érdekes trükköket szerettünk volna megosztani, mint hogy például, ha több lestyánnal készítjük el a húsgombóclevest, máris sokkal kevesebb só kell bele. Vagy hogy miként használhatjuk fel az olyan olcsó, könnyen beszerezhető és rendkívül egészséges gabonaféléket, mint a köles, amiről a legtöbben teljesen megfeledkeznek. Pedig isteni rizottó készíthető belőle!  

A dietetikus is ember 

– A programmal szeretnénk megmutatni, hogy nem kell hosszú órákat a konyhában rostokolnia senkinek sem ahhoz, hogy egészséges ételeket ehessen. Pontosan tudjuk, hogy munka, gyereknevelés, háztartás és egyéb teendők mellett ez kivitelezhetetlen. Mivel a dietetikus is ember, ugyanúgy szeretne gyorsan, meleg ételt tenni az asztalra, ezért a videók abban is iránymutatást adnak, hogy milyen munkafolyamatokat hogyan végezzünk, hogy azok a lehető “legidőhatékonyabbak” legyenek. Itt nyilvánvalóan nem arról van szó, hogy olyan sebességgel és precizitással szeleteljük a hagymát, mint egy Michelin-csillagos séf. Hanem mondjuk, amíg pihen a hús, addig feltehetjük a rizst főni és haladhatunk a zöldségszeleteléssel, mártás készítéssel. A videókban főzés közben sok egyéb hasznos tudnivalót is megosztanak a dietetikusok az ételekről, alapanyagokról és egészséges táplálkozásról. Tervezzük, hogy a jövőben férfi dietetikus kolléga és gyermek is szerepeljen a videókban. Hiszen, az egészséges étkezésnek nem kell bonyolultnak lennie, épp az a cél, hogy könnyen a mindennapjaink részévé váljon.