Igaz, az üzemet fenntartani eléggé "költséges": a napi energiaszükségletünk nagyobb része elmegy a testünk önfogyasztására. Ezt akkor is elégetjük, ha egész nap csak hanyatt fekszünk és a gondolatainkba mélyedünk. Ez az úgynevezett alapanyagcsere, az ehhez szükséges kalóriamennyiség pedig függ a testtömegtől, az életkortól és nemtől is. A nagyobb testet, a fiatalabbakat és a férfiakat az alapjárathoz is jobban kell fűteni. Vegyük példának a 30 éves Franciskát (170cm/65kg) és az 50 éves Ferencet (180cm/100kg). Az ő alapanyagcsere értékük (Basal Metabolic Rate) 1400 kcal, illetve 1880 kcal. Nekik ennyi kell a napi létezéshez, amit e felett fogyasztanak, azt vagy elhasználják a napi aktív tevékenységük során, vagy rajtuk marad.

Az egyes aktivitások energiafelhasználását egy úgynevezett MET értékkel jellemzik. Ez azt mutatja, hogy a test a nyugalmi fogyasztásának hányszorosát igényli a szóban forgó tevékenységhez. Így például a TV-nézés MET értéke alig nagyobb az 1-nél, míg az ugrókötelezésé mintegy tízszer akkora.

Ennyi tudománnyal már az is könnyen kiszámolható, hogy például 1 óra alatt megközelítően mennyi energiát lehet felhasználni valamely tevékenységgel. Így például a tévé előtti békés ücsörgéssel 60 perc alatt Franciska 60 kilokalóriát, míg Ferenc 83-at fogyaszt. Ám ha inkább futni mennek és bírják a közepes tempót, akkor 484, illetve 668 kcal/órával "égethetik a zsírt".

A fentebb idézett néhány példából is jól látszik, hogy az ember mennyire gazdaságos. Egy, a már említett kis szelet rántotthússal (100g / 190kcal) egy mázsás férfi akár egy órán keresztül képes vasalni. Míg egy szeletke zserbóval (75g / 247kcal) közel másfél óráig tud gyalogolni a példaként megidézett Franciska.

A lemozgás nehézsége még inkább látszik, amikor némi kalóriatöbblet elfüstöléséhez keresi valaki a lehetőséget. Ebben segíthet, ha energiafalóbb napi programokra vált. Számítógépes munkát vagy tévénézést cserélhet mondjuk tempós futásra. Ily módon például egy szelet 420 kalóriás Sacher tortát – amit megenni nem tartott tovább 3 percnél – nagyjából egy óra alatt sikerülhet "ártalmatlanítani". A napi időmérleg szempontjából azonban nagy luxus az ilyen utólagos korrekció. A legtöbben ezt nem is engedhetik meg maguknak.

Fontos Önnek, hogy a családot érintő egészségügyi kérdésekben otthon mozogjon? Keresse fel a Nekem szól! kezdeményezést itt és itt!

(fotó: Shutterstock)