Az államtitkár úgy fogalmazott: személyes missziója is, hogy a magyar családpolitika a teljes életutat lefedje. "Egy előremutató nemzet az idősekkel is törődik, lényegesnek tartja, hogy az időskort is ugyanolyan lehetőségekkel ruházzuk fel, mint az aktív éveket - fűzte hozzá.

Kiemelte: időskorban gyakran kiürül a világ, ezért fontos, hogy a mindennapoknak kapjanak értelmet, fizikai és szellemi értelemben is. Összehasonlíthatatlanul jobb életminőséget élhet az, aki szellemileg és fizikailag is karban tartja magát idős korában - mondta. Arra is felhívta a figyelmet, milyen nagy jelentősége van, hogy a klubvezetők energiát fektetnek a gyaloglóklubok szervezésébe.

Hornung Ágnes ismertette: a világ fejlett országaiban kitolódik az átlagéletkor, az egészségben eltöltött évek mind az egyén, mind a társadalom szempontjából egyaránt előnyt jelentenek. Beszélt arról is, hogy a 13 év alatt kialakított családpolitika pilléreit újabb elemmel egészítik ki, amelyeknek célja a testi, lelki és szellemi egészség megőrzésének támogatása minden életszakaszban.

A rendezvényen díjazták a legjobb klubvezetőket, majd ez érdeklődők előadásokat hallgathattak meg a gyaloglás és mozgás mentális és fizikai egészségre gyakorolt hatásáról, illetve a klubvezetők megosztották tapasztalataikat.

Az országszerte gyalogló idősek klubhálózatba szervezése Monspart Sarolta nevéhez fűződik, az Idősek Tanácsának kezdeményezésére indult el, 2017-ben. Az volt az elképzelése, hogy összefogja és közösségé formálja a gyaloglóklubokat, a testmozgás és a kortárs kapcsolatok építésének céljából. Az alapító halála után a hálózat szervezését a Monspart Sarolta Egészséges Életmódért Alapítvány végzi.