Csakúgy, mint másfél évvel ezelőtt, amikor négygyermekes anyukaként egy teljesen új vállalkozásba fogott: családjával együtt létrehozott egy különleges élménybirtokot. Feltett szándéka, hogy minél több embert megismertessen a vidéki életforma szépségeivel.

Bár közvetlenül a szállodaiparban viszonylag rövid ideig tevékenykedett, a mai napig hűséges az eredeti szakmájához, hiszen eddigi pályafutása alatt mindig kapcsolatban maradt a turizmussal.

– A vendéglátóipari és idegenforgalmi főiskola elvégzése után budapesti szállodákban dolgoztam értékesítési vezetőként – kezdi Anikó. – A legelső fordulat az első gyermekem, Rebeka születése után állt be: amikor a kislányommal otthon voltam gyesen, már tudtam, hogy nem fogok tudni visszamenni a fővárosba dolgozni és napi 2,5 órát utazással tölteni. Akkoriban indultak el Magyarországon az európai uniós pályázatok, és a helyzet úgy hozta, hogy az egyik barátunkkal alapítottunk egy pályázati tanácsadó irodát. Ezt a munkát tudtam nagyrészt otthonról is végezni, illetve időnként beütemeztem egy-egy „külsős” napot az ügyféllátogatásokra. Aztán ahogy fokozatos bővült a tevékenységünk, egyre többet utaztam szerte az országban, akkor már kétgyermekes anyukaként. Merthogy időközben megszületett második lányom, Dóri is.

Családbarát vállalkozás

Anikó szakmai életének következő fontos fejezete részben személyes, részben szakmai indíttatásból táplálkozott. Számos turisztikai, például panziófejlesztési projektben vett részt, és eközben elkezdett komolyabban foglalkozni a családbarát szálláshelyfejlesztéssel.

– A hazai és a külföldi utazásaim során láttam, hogy mit jelent egy családbarát szállás egy európai országban, és azt is láttam, hogy itthon mennyire gyerekcipőben jár még ez a dolog – meséli. – Két-, három-, majd négygyermekes családként az utazásaink szervezésekor mi magunk is sokszor csalódottan szembesültünk azzal, hogy nagycsaládként "elhanyagolt” célcsoportnak számítunk. A tapasztalatokból kiindulva nemzetközileg ismert és elismert turisztikai szakértő kollégámmal, Puczkó Lászlóval összefogtunk és kidolgoztunk egy több mint 50 szempontot vizsgáló szállásminősítő rendszert, és bejegyeztettük a Szabadalmi Hivatalban a minősített családbarát szálláshelyek védjegyet. Ez nemcsak egy plecsnit jelent, hanem komplex szolgáltatást nyújtunk a partnereinknek, például marketing tanácsadással segítjük a szálláshelyeket abban, hogy minél inkább családbaráttá váljanak. Az évek alatt elindítottunk egy online és egy nyomtatott utazási magazint, valamint egy meseútikönyv-sorozatot. Nekünk az a legfontosabb, hogy egy családi utazás minden családtag részére nagybetűs Élményt jelentsen.

Életformát váltott

De nem ez az egyetlen vállalkozás, amiben Anikó aktívan részt vesz. Másfél éve a napjai jó részét egy különleges farmon tölti Vác mellett, a Naszály hegy lábánál...

– Az első gyermekünk születése után költöztünk Kosdra, nagyon sokat kirándultunk a környéken és nem győztünk betelni ennek a gyönyörű vidéknek a látványával, hangulatával. A férjemmel azt szerettük volna, hogy a gyerekeink ilyen csodálatos természeti környezetben nőjenek fel, és 10 évvel ezelőtt elhatároztuk, hogy létrehozunk egy kis birtokot. Időközben bővült a családunk: 2010-ben megszületett Janka lányom, 2011-ben pedig a fiunk, Áron. A falusi gazdaság kialakításánál az is célunk volt, hogy önellátók legyünk valamilyen szinten, ezért vettünk mangalicákat, voltak birkáink... Az elmúlt években fokozatosan fejlesztgettük a gazdaságot, és bővítettük az itteni tevékenységeinket, kizárólag saját forrásból.

– Volt néhány nagyon nehéz évünk – teszi hozzá –, mert a harmadik gyermekünk egy fejlődési rendellenességgel született és rögtön életmentő műtétet kellett rajta végrehajtani. Embertpróbáló időszak volt, de a családi összetartással, egymásba kapaszkodva túljutottunk a küzdelmes perióduson.

Mindennapok a birtokon

– Az élménybirtokot 2019 nyarán nyitottuk meg a nagyközönség számára. Egyrészt mindannyian beleszerettünk a vidéki életformába, másrészt néhány éve eldöntöttük, hogy másoknak is szeretnénk megmutatni, nagycsaládként miként próbálunk meg önellátóak lenni, és azt is, hogy a gyerekek élvezik a falusi életet és szívesen besegítenek az állatok gondozásába, etetésébe, a ház körüli munkákba

– folytatja Anikó. – A birtok tavasztól őszig látogatható, és a különféle tematikus programokon keresztül a vendégeink belepillanthatnak a vidéki életbe, mi több, bekapcsolódhatnak egy falusi gazdaság mindennapjaiba. Úgy tűnik, hogy hatalmas az igény az efféle feltöltődésre: az embereknek szükségük van arra, hogy kiszakadjanak a városi élet nyüzsgéséből, zajából, hajtásából.

Munkamegosztás a javából!

– A férjem amellett, hogy vezeti a saját cégét, sok időt tölt a birtokon, ő menedzseli az építkezéseket és koordinálja a műszaki dolgokat, míg én a kreatív feladatokkal, a programszervezéssel foglalkozom. Egyébként a családban mindenki kiveszi a részét a munkákból. A nagylányom idén érettségizik és állatorvosnak készül. Rebeka rengeteget foglalkozik az állatokkal, nagyon ért hozzájuk, ami nagy segítséget jelent az idelátogatóknak is. Nálunk ugyanis nemcsak a rácsokon keresztül lehet látni/megfigyelni az állatokat, hanem testközelből is. Dóri lányom most 17 éves, középiskolás, és idegenforgalmat tanul. Őt leginkább a vendéglátás érdekli, és a konyhában találta meg a számítását, csodálatosan kreatív süteményeket készít. Janka imádja a lovakat, így ő lovasoktatónak készül. Áron is nagy állatbarát, de a fiam „jóban van” a tanyán használt gépekkel is: ő simán beül a bobcatbe és felemel egy bálát...

Jó „gazdasszony” holtig tanul

Anikó elmondása szerint szeretnének folyamatosan megújulni és minél több fejlesztést elindítani a birtok területén.

– Mivel mintagazdaságként is üzemelünk, mi lettünk az aranykalászos-gazda vizsga egyik vizsgaközpontja – újságolja büszkén. – Korábban nem értettem a mezőgazdasághoz, de beletanultam, letettem a szükséges vizsgákat, és most már én is vizsgáztatom a leendő aranykalászos gazdákat. Hiszem, hogy sosem szabad felhagyni a tanulással, és fontosnak tartom, hogy folyamatosan képezzem magam.

„Minden csak szervezés kérdése”

Amikor azt kérdezem Anikótól, hogy bírja energiával azt a sok mindent, amivel foglalkozik, mosolyogva válaszol:

– A férjem mellettem áll, ami nagyon sokat számít, és a nagyszülők segítsége nélkül is nehezen boldogulnék. Régebben rengeteget dolgoztam éjszaka, most már kevesebb munkát hagyok a késői órákra, mert már látom, hogy egy kicsit vissza kell vennem az iramból. Nyilván négy gyermek mindennapjainak a menedzselése sok szervezést igényel, és nem kis kihívás összeegyeztetni a munkát és a családi életünket, még így sem, hogy vállalkozóként az időm nagy részét magam osztom be. De ahogy mondani szoktam, minden csak szervezés kérdése. Szerencsés vagyok, mert a munkám, amiben kiteljesedhetem, maximálisan feltölt. Az pedig, hogy a birtokon a férjemmel és a gyerekeimmel együtt dolgozunk, és hogy mindenki azzal foglalkozik, amit igazán szeret, rengeteg közös élményt ad, és még inkább összekovácsolja a családot.

Korábbi cikkeinket olvasta már?