Noémi derűsen meséli: annak idején, a kislánya születése nemcsak a magánéletében hozott meghatározó fordulatot, hanem a munkájában is, ezzel együtt ma is jó szívvel emlékszik vissza az eredeti szakmájára és a pályakezdő éveire. 

– Kommunikáció és média szakon végeztem az egyetemen, majd több mint 10 évig rádióztam – kezdi Noémi. –  Ez nem egy reggel 8-tól délután 4-ig tartó munka, nekem például mindig a péntek volt a leghosszabb munkanapom, olyankor este 10-ig bent voltam – de ezzel együtt is imádtam csinálni! Élveztem a rádiózás minden pillanatát. Aztán a médiapiac átalakulásával 2012 augusztusában megszűnt a munkahelyem, ami egy hosszadalmas és lelkileg megterhelő folyamat volt. Utána úgy éreztem, hogy pihenésre van szükségem – mondja Noémi. – A párommal megbeszéltük, hogy egy ideig nem foglalkozom álláskereséssel, helyette inkább feltöltődöm egy kicsit és újrarendezem magam. A sors úgy hozta, hogy még az év őszén várandós lettem, miközben nem volt munkám, ami alapvetően nem egy ideális helyzet, de én hiszek a csodákban (mosolyog). Pár héttel később egy volt kollégám munkát ajánlott egy, a médiától teljesen különböző területen. Nagyon örültem a megkeresésnek és annak még inkább, hogy a várandósságom ellenére – vagy azzal együtt – is ragaszkodott hozzám. Ugyanakkor, mivel alapvetően projektmunkáról volt szó, ami csak egy meghatározott ideig tartott, tudtam, hogy a gyed letelte után nem fogok visszatérni hozzájuk. 

 Csodaként élte meg a szülést 

De vajon Noémi mikor és hogyan került kapcsolatba a jógával? 

 – Korábban többször próbálkoztam ezzel a mozgásformával, de valahogy nem éreztem a magaménak. Ma már tudom, hogy a jógának számos fajtája, irányzata létezik és nem voltam elég kitartó ahhoz, hogy rátaláljak a saját utamra. A várandósság alatt viszont az életem része lett, és hihetetlenül sokat adott: csodálatos utat jártam be azokban a hónapokban a kismama jógán, és a szülésnél is rengeteget segített. Ennek köszönhetőn a kislányom világra jövetelét csodaként éltem meg.  

 Vissza az iskolapadba 

Noémi elmondása szerint a kis Emma születése után fogalmazódott meg benne a gondolat, hogy komolyabban foglalkoznia kellene a jógával. Olyannyira, hogy kisgyermekes anyukaként visszaült az iskolapadba, újabb diplomát szerzett, majd pedig másodmagával, egy hozzá hasonlóan lelkes és elhivatott barátjával, vállalkozásba fogott. 

 – Még féléves sem volt a pici, amikor beiratkoztam egy kezdő jógatanfolyamra a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskolán, azután pedig folytattam egy haladón – magyarázza Noémi. – Számomra nagyon fontos a jóga lelki oldala is, és ezeken a tanfolyamokon lelkileg is hihetetlenül töltődtem. 2015-ben megkezdtem a tanulmányaimat az említett főiskola Vaisnava Jógamester szakán, ami azért is jelentett sokat, mert Európában ez az egyetlen főiskola, mely államilag elismert jógamester diplomát ad. 

– A kislányom mellett a tanulás folyamatos kihívást jelentett, nem beszélve a vizsgaidőszakokról: a párom és a szüleim segítsége nélkül nem boldogultam volna. De bármilyen nehéz is volt helytállni mindkét fronton, éreztem, hogy ez az egész testileg és lelkileg is rengeteget ad és jó hatással van rám. Hozzáteszem, akkoriban még nem tudtam volna elképzelni, hogy kiálljak akár csak néhány ember elé is, és jógát oktassak nekik. Sosem szerettem szerepelni. A rádióban is háttérmunkát végeztem: évente egyszer kellett a mikrofonba beszélnem, karácsony előtt, amikor a kollégáimhoz hasonlóan én is bemutatkoztam a hallgatóknak, elmondtam, hogy mivel foglalkozom és kellemes ünnepeket kívántam nekik – miközben mindvégig remegett a hangom. A főiskolán a gyakorlati órákon mindez tananyag volt: megtanultuk, hogyan instruáljunk, hogyan mondjuk el például a ráhangolódás és a relaxáció szövegét.  

A főiskolai évek alatt Noémi első lépésként gyermekjóga oktatói képesítést szerzett, és elkezdett gyermekjóga órákat tartani egy jógastúdióban, ahol sok hasznos tapasztalatot szerzett. Megtanulta, hogyan álljon ki az óvodások és az iskolások elé, hogyan szóljon a gyerekekhez, és azt is, hogy miként tartsa fenn a gyerekek figyelmét,  

 – Amikor lejárt a gyedem és eljött az idő, hogy munkát keressek, otthon a párommal megbeszéltük, hogy nekem a jóga az utam – idézi fel az élete egyik meghatározó fordulatát. – Jó érzéssel töltött el, hogy a párom maximálisan támogatott ebben a kérdésben, amihez az is kellett természetesen, hogy az ő munkája megfelelő anyagi hátteret és biztonságot nyújtson ahhoz, hogy megvalósítsam az elképzeléseimet. Úgyhogy folytattam a gyerekjóga oktatást... A döntésünkben az is közrejátszott, hogy Emmát óvodába írattuk, ahol eleinte fél napot töltött, úgyhogy nem is tudtam volna teljes munkaidőben dolgozni. 

 „Nagy fába vágtuk a fejszénket”  

A főiskolai évek sok szempontból meghatározóak voltak Noémi számára. Például azért is, mert ott ismerte meg a jelenlegi üzlettársát, Czeglédy Csabát. 

– Csabival csoporttársak voltunk, és nagyon jó barátok lettünk – meséli Noémi. – Akkoriban már mind a ketten több helyen oktattunk jógát és sokat beszélgettünk a különböző stúdiók hiányosságairól, illetve arról, hogy mi az, amit mi másképp csinálnánk. 2017. tavaszán szinte egyszerre fogalmazódott meg bennünk a gondolat: nyissunk egy saját jógastúdiót! Nagy fába vágtuk a fejszénket, de hatalmas lendülettel vágtunk bele ebbe az izgalmas kalandba. Mindenképpen egy olyan igényes stúdiót képzeltünk el, a nyugalom és feltöltődés szigetét, ahová jó érzéssel jönnek a vendégek. Alapkoncepció volt az is, hogy a stúdióban két terem legyen, ahol adott időben párhuzamosan tarthatunk felnőtt és gyermek órát.  

 Noémi azt is hozzáteszi: szerencsések voltak, mert rövid idő alatt megtalálták „álmaik helyszínét”.  

 – A sorstól mindig megkaptuk a kellő segítséget valamilyen formában – teszi hozzá. –. Mindig megtaláltuk azt a megfelelő személyt, akire az adott szakaszban és abban a pillanatban éppen szükségünk volt. Végül 2017 októberében nyitottunk, utolsó éves főiskolai hallgatókként: addigra megszereztem a kismama jóga, valamint a baba-mama jóga oktatói képesítést is.   

Amikor a terveiről kérdezem, Noémi mosolyogva válaszol. 

– Hiszek abban, hogy a jógán keresztül bárki rátalálhat az egészséges élethez vezető útra. Szeretném minél több emberrel megismertetni és megszerettetni ezt a mozgásformát, minél több embernek testi és lelki kikapcsolódást nyújtani, már csak azért is, mert a jóga nincs korhoz kötve. A legidősebb vendégünk, Kati néni közel 80 éves, de kímélő hatha jógára jár: otthonról, online vesz részt az órán, és nem hagyna ki egyetlen alkalmat sem.  

 Szinkronban az iskolával  

– A mindennapi életünk szervezésében rengeteget számít, hogy vállalkozóként én osztom be a saját időmet, ami persze „veszélyeket” is rejthet – jegyzi meg Noémi. – A stúdióban az óráimat délelőttre ütemezem, amikor a kislányom iskolában van. Délutánonként legkésőbb fél 3-ra megyek Emmáért, ezért is fontos, hogy rugalmas időbeosztásban dolgozom. Sokszor estére is marad a stúdióval kapcsolatos feladatokból: szerencsés vagyok, mert van, aki este nem tud dolgozni, de nekem abszolút hatékonyan megy a munka a késői órákban is. 

 Kinyílt számára a világ 

Noémi le sem tagadhatná, mennyire szereti az új szakmáját.  

 – Amikor például egy táborunkban ott állok, velem szemben 40 emberrel, akikkel együtt jógázunk, mosolyogva állapítom meg, hogy milyen szerencsés vagyok, amiért nekem ez a munkám. Olyankor végtelen hálát érzek… – mondja ragyogó arccal. – Tudom, hogy megdolgoztam mindenért, és hogy éveken át tanultam azért, hogy megvalósíthassam ezt a vágyamat, de akkor is… Mint ahogy az is ez szívmelengető érzés, amikor a vendégektől pozitív visszajelzéseket kapok. Nagyon sok törzsvendégünk van, ez „biztosítja” nálunk a családias légkört. Nem titok, hogy a kismama jóga áll a legközelebb a szívemhez, részben azért is, mert pontosan tudom, hogy annak idején hogyan hatott rám és milyen sokat jelentett, és nagy örömmel adom át a vendégeimnek mindazt, amit anno a várandósságom alatt nekem adott a ez a mozgásforma.  A kismama jóga a környezeti hatások kizárásával lehetővé teszi a teljes befelé fordulást és egymásra figyelést (a babával), ami mélyíti a kapcsolatot a picivel. Testileg és lelkileg megnyugtat, felfrissít, kiegyensúlyozottabbá tesz, fejleszti a koncentrációt. Erősíti, rugalmassá teszi a testet, enyhíti a várandóssággal együtt járó panaszokat. A légzőgyakorlatok és a relaxációs technikák segítik a szüléssel kapcsolatos félelmek oldását és az önbizalom erősítését, hogy a kismama képes legyen teljesen ellazulni, amikor majd a legnagyobb szüksége lesz rá. 

A szülése után minden kismamámtól kapom az örömteli üzenetet, a fényképet a piciről, és sorra érkeznek a különböző születéstörténetek is. Otthon mindig derűsen elújságolom, hogy: „Született egy újabb babám!”, olyankor Emma rám néz és némi gyermeki rosszallással a hangjában megjegyzi: „De hát anya, csak én vagyok neked!” Ezzel együtt minden egyes babát egy picit az enyémnek is érzek, és amikor később anyuka és a gyermeke eljönnek hozzám baba-mama jógára, azok mindig olyan szép és megható pillanatok.