Joó Zsuzsanna tizenkét évig volt magyar-történelem szakos tanár, majd éles váltás következett az életében: marketingből szerzett másoddiplomát és tíz évig állt ügyvezető-főszerkesztőként egy kereskedelmi lap élén. Maga is megküzdött a „burn out”, azaz a kiégés nehézségeivel, és e tapasztalatokból merítkezve végül a karriertanácsadás világában találta meg a helyét. Fontosnak tartja, hogy ő nem tanácsot, hanem információkat oszt meg, ugyanis véleménye szerint a középkorú nők és férfiak többsége nem rendelkezik elegendő ismerettel a jelenlegi munkaerőpiaci helyzetre vonatkozóan. Ötször váltott pályát életében, így főként a diplomás pályamódosítókra fókuszál munkája során.

Később vállalnak gyermeket

– Minden korosztálynak megvan a maga sajátossága a munka világában, az életfeladatok azonban sokat változtak az évek során. A mai 30-as nők egy része még nem köteleződött el és átlagosan 35-36 éves koruk körül kezdenek bele a gyermekvállalásba. Ez azt jelenti, hogy a 40-es éveik elején még óvodás, kisiskolás a gyermekük, tehát egészen más kihívások várnak egy mai középkorú nőre, mint mondjuk egy generációval ezelőtt – kezdi Zsuzsa.

„Most már végre én jövök!”

Zsuzsa szerint a pályamódosító hölgyek egyik legnagyobb nehézsége, hogy a koruk miatt sokszor visszautasítják őket a munkáltatók.

– Nagyot fordult a világ, amelyben élünk, hiszen annak idején az emberek 50-60 évesen már készülődtek a visszavonulásra, míg ma ennyi idősen vannak pályájuk csúcsán. Ezáltal viszont egy pályát módosító középkorú hölgy számos visszautasítással találkozhat az állásinterjúk során: egyáltalán nem alkalmazzák vagy pedig nem szívesen veszik vissza őt a GYES után. Mégis azt látom, hogy a 40-es korosztály szerencsés a tekintetben, hogy már tudja, mit akar: tisztában van a képességeivel, az erősségeivel és a gyengeségeivel, illetve felfedezi magában, hogy a család és a munka mellett elérkezett az idő, hogy végre a saját igényeire is nagyobb figyelmet fordítson. Számomra örvendetes látni, ahogy megfogalmazódik a hölgyekben a gondolat: „igen, most már végre én jövök!” Általában ilyenkor ébredezik az a vágy is, hogy saját vállalkozásba kezdjenek.

Tanulni és karriert építeni sosincs késő

- A középkorú nők vállalkozói ambíciói mögött gyakran olyan készségek elsajátításai állnak, amelyeket – szinte tudat alatt -, a család és a karrier között egyensúlyozva tanulnak meg. Gondoljunk csak bele: mik is kellenek pontosan egy sikeres vállalkozás működtetéséhez? Stratégiaalkotás, operatív munka, gyors döntéshozatal, rugalmasság, multitasking, együttműködés, azaz csapatmunka. Ezen készségek napi szinten kamatoztatásra várnak egy családanya életében és szinte észrevétlenül tökélyre fejleszti azokat. Mindemellett pedig többségük addigra már közép- vagy felsővezetőként sikeres karriert futott be, így vezetőként is rendelkezik tapasztalattal. Egy jól képzett, tanult társaság alkotja a mai vállalkozó nők nagyrészét, én pedig őket szeretném segíteni, illetve inspirálni arra, hogy tanulni és karriert építeni sosincs késő.

Akár öt éven belül is nagyot fordulhat a kocka

Zsuzsa legújabb könyve – A nők és a karrierpara, 7+1 kérdés, amire minden nőnek tudnia kell a választ a sikeres pályafutása érdekében – kitér többek között az önismeret és a magabiztosság fontosságára, a sikeres álláskeresés ismérveire és a nők és férfiak karrierlehetőségeinek különbségeire is.

– Az első kérdés az: hogyan találhatjuk meg a számunkra ideális munkát? Megfigyeléseim szerint sok nőnek ködös álmai vannak és nem tudják pontosan megfogalmazni kitűzött céljaikat. Egy átlagos ember körülbelül öt szakmát ismer meg igazán élete során – attól függően, hogy milyen területen dolgoznak a családtagjai, barátai –, holott többszáz kapu áll előttük nyitva. Ezért szoktam javasolni, hogy lehetőség szerint „szagoljanak” bele sok mindenbe, hiszen csak akkor derül ki, hogy milyen jól főzünk, ha már megkóstoltuk a kész ételt. Nyilván nem tudjuk az összes területen kipróbálni magunkat, de egy utánajárást mindenképpen megér a dolog. A második fejezet az életen át tartó tanulást hangsúlyozza, hiszen olyan gyorsan változik a világ, hogy folyamatosan új szakmák jönnek létre, illetve régebbiek szűnnek meg, így óhatatlan, hogy tudjuk tartani a lépést. Nem elegendő, hogy megszerezzük a diplomát, majd elégedetten hátradőlünk életünk végéig, ugyanis akár öt éven belül is nagyot fordulhat a kocka.

Kihívás a család és a munka összeegyeztetése

A szakember arra buzdítja a hölgyeket, hogy legyenek tisztában saját értékeikkel és ne féljenek „megkérni az árukat”.

– Nagyon sokan önbizalomhiánnyal és komplexusokkal küzdenek, amely kihat az állásinterjúkon való szereplésükre is. Felesleges információkat osztanak meg az önéletrajzukban, míg az erősségeiket nem hangsúlyozzák, illetve rendszeresen gyengén teljesítenek a bértárgyalásnál. Nyilván a férfiak és nők közötti karrierkülönbség számottevő, miként eltérőek az egyes életkorok sajátosságai és hatásai is a karrierre vonatkozóan. A gyermekvállalás szintén nagyban befolyásolja a lehetőségeket, hiszen a többség számára komoly kihívást jelent a család és a munka összeegyeztetése és a közöttük lévő egyensúly megteremtése. Meg kell tanulni azt is, hogyan bánjunk a pénzzel, hogyan találhatjuk meg az arany középutat, hogy ne szórjuk a pénzt, de ne is verjük fogunkhoz a garast.

„Merjük követni az álmainkat!”

– 40 év felett sokakban felmerül az igény, hogy valami másra, többre vágynak. Az alkalmazott, illetve a vállalkozó típusú ember közötti legnagyobb különbség, hogy előbbi a biztonságra, míg utóbbi a szabadságra vágyik. Minden esetben azonban az az igazán fontos, hogy tisztában legyünk saját magunkkal és merjük követni az álmainkat. Véleményem szerint a sikeres karrier kulcsa az önbecsülés, a pontos célok és tervek kitűzése, valamint az érett gondolkodás és az egyenrangúságban való hit.

(fotó: Shutterstock, privát)