A fiatalokért felelős szakterület minden korábbinál nagyobb hangsúlyt fektet a magyar ifjúság lelki egészségének megóvására - hangsúlyozta a Kulturális és Innovációs Minisztérium területért felelős helyettes államtitkára.

A Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége (LESZ) és az idén 30 éves székesfehérvári Empátia Mentálhigiénés Egyesület közös rendezvényén Nagy-Vargha Zsófia azt mondta, hogy napjaink válságai komoly kihívások elé állították a kormányzati és a civil szektort egyaránt.

A koronavírus-járvány elmagányosodáshoz, számos közösség széteséséhez vezetett, emelkedett a válások és a mentális problémával küzdők száma, majd a járvány csillapodásával háború jött, ami a fiatalok mentális egészségére is "rányomta a bélyegét" - fűzte hozzá.

Közölte: az új kihívások új megoldásokat követelnek, ezért a fiatalokért felelős szakterület a mentális betegségek megelőzésére és új, értékalapú közösségek megerősítésére is fókuszál.

Nagy-Vargha Zsófia úgy fogalmazott, a közösséghez tartozás és "az egymásra való odafigyelés lehet a mentális jólét megőrzésének egyik záloga, ezért a magyar fiataloknak biztonságot adó és megtartó közösségekre van szükségük".

Hozzáfűzte, az utóbbi időszak öngyilkosságai és öngyilkossági kísérletei arra figyelmeztetnek mindenkit, hogy bőven van tennivaló ezen a területen.

A helyettes államtitkár példaként említette egy 15 éves veszprémi lány néhány héttel ezelőtti esetét, aki a völgyhídról akarta mélybe vetni magát, de meglátva a lelkisegély-szolgálat tábláját, tárcsázta őket, és így megmenekült.

Nagy-Vargha Zsófia jelezte, a fiatalokért felelős szakterület szövetségesként tekint a lelkisegély-szolgálatokra abban a munkában, amelyben a talajvesztett, céltalan és elmagányosodott gyermekek és idősek számára kapaszkodót és reményt nyújtanak. Reményét fejezte ki, hogy a jövőben még hatékonyabban, közösen munkálkodnak azon, hogy senki se maradjon egyedül.

Mészáros Attila (Fidesz), Székesfehérvár alpolgármestere azt mondta, "a szavak ereje segít", sokszor az utolsó szalmaszál is lehet. "Önök név nélkül, arc nélkül, néhány pozitív gondolattal életeket mentenek" - fogalmazott, hozzátéve: a Covid után a lakótelepeken egyre több a magányos nyugdíjas ember, akit támogatni szükséges.

Dudás Erika, a LESZ elnöke, szakpszichológus közölte, hogy az elmúlt évben 18 ezer hívást fogadtak országszerte, ennek közel 70 százaléka pszichiátriai hátterű volt. Megemlítette, hogy a fiatalok hívásai többnyire kapcsolati problémákról, személyes kapcsolatok hiányáról szólnak.

KÉRJÜNK SEGÍTSÉGET!  

Az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (OKIT) elsőrendű célja, hogy segítséget nyújtson a kapcsolati erőszak, a gyermekbántalmazás,  az emberkereskedelem, például a munkacélú vagy a szexuális célú kizsákmányolás áldozatainak, és szükség esetén gondoskodjon az elhelyezésükről.  

Az OKIT anonim módon,  a nap 24 órájában – Magyarország területéről vezetékes és mobiltelefonról egyaránt – ingyenesen hívható a  06 80 20 55 20-as telefonszámon. Mindemellett, amennyiben Ön vagy valaki a környezetében kapcsolati erőszak áldozata, segítséget kérhet a Szolgálattól az okit@csalad.hu e-mail címen is.

Országszerte jelenleg 7 krízisambulancia fogadja a kapcsolati erőszak áldozatait és hozzátartozóit, amelyek elérhetőségeit itt találja: https://okit.hu/kriziskezelo-szolgalatok

Ha Ön vagy valaki a környezetéből úgy érzi, túl sok a teher, nincs remény, hívja anonim módon, ingyenesen a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetségének 116-123-as számát. 

Segélytelefon: 06/80-20-55-20

E-mail: okit@csalad.hu
Chat: www.okit.hu
Weboldal: www.okit.hu