Rézhiány és tünetei

A réz minden élőlény számára elengedhetetlen nyomelem, minden egyes sejtünkben jelen van. A fő feladatai közt szerepel többek közt, hogy segítse az oxigén kapcsolódását a hemoglobinhoz, a cinkkel összekapcsolódva pedig kiemelt szerepet játszik az oxidatív stressz elleni fellépésben.

A rézhiány idegrendszeri fejlődési elmaradásokat is okozhat a magzatnál

Egy átlagos felnőtt rézigénye 0,9 mg naponta, ám egyes helyzetekben a javasolt mennyiség jelentősen megnőhet, akár 3 mg/nap adagra is. Kiemelten rézigényes időszakok lehetnek bizonyos betegségek, de a várandósság is ide sorolható. A magzat számára a megfelelő rézellátás kulcsfontosságú, mivel nem csak a növekedésében veti vissza a babát a rézhiány, hanem idegrendszeri fejlődési elmaradásokat is okoz.

A rézhiánynak - mint azt már írtuk - jellemző tünetei nincsenek, de mindenképpen gyanakodni kell jelenlétére abban az esetben, ha sokat vagyunk levertek, depresszióval küszködünk, magas a vérnyomásunk, vagy gyakoriak a szervezetünket érintő fertőzések.

Véd a fertőzések ellen

A kismamák számára a fertőzések különösen veszélyesek. Ezek ugyanis gyakran vaginális problémát jelentenek. Minden nő életében legalább egyszer átesik valamilyen vaginális fertőzésen, különösebben nem is kell velük foglalkozni, rendszerint gyorsan helyrejönnek. Csakhogy várandósság esetén hatalmas kockázatot jelentenek az egyszerű fertőzések is. Ilyenkor ugyanis könnyebben válnak felszállóvá, így pedig a magzatot is veszélyeztetik. Hogy mekkora gondot jelentenek a felszálló fertőzések, azt jól mutatja, hogy jelenleg a vetélések és koraszülések 70%-ért ezek a gondok a felelősek!

A réz hatékonyan képes fellépni a fertőzések ellen is

A réz hatékonyan képes fellépni a fertőzések ellen is, hiszen a szervezetben antibakteriális, antivirális és fungicid tulajdonságokkal bír - mondja dr. Angyal Géza nőgyógyász. Pótlása azonban nem egyszerű, mivel a tápanyagban a jelenléte a talaj rézellátottságától függ. A réz mennyisége pedig gyorsan csökken a talaj kizsákmányolása, a tömegtermelés, a műtrágyázás és más, bevett mezőgazdasági módszerek miatt is. Természetes forrásai többek között a szárazbab, a borsó, búza, szilva, marha máj, tengeri hal és a mogyoró. Szerencsére táplálékkiegésztők és vitaminkészítmények is rendelkezésünkre állnak a pótlásához.

Itt azonban több dologra is figyelni kell. Maga a réz mindenképpen biológiailag aktív állapotban legyen jelen a készítményben - ez jellemzően réz-glükonát formát jelent –, mivel így a hasznosulása, a szervezetbe való beépülése összehasonlíthatatlanul jobb. A réz hasznosulásában a cink is fontos szerepet játszik, mely szintén biológiailag aktív formában (cink-citrát) lehet jelen a készítményben. A rézre és a cinkre folyamatosan szüksége van a szervezetnek, de ez nem minden anyagra igaz. Egyes vitaminok például a harmadik trimeszterben már nem szükségesek plusz pótlás formájában, vagyis a kiválasztott készítménynek követnie kell az eltérő trimeszterek eltérő igényeit is.

(fotó: Shutterstock)