Míg a tápláló, vitamindús, rostokban gazdag ételek serkentik az agyműködést és segítenek az összpontosításban, addig az elégtelen mennyiségű és minőségű folyadékfogyasztás, a túl sok cukor, és a túlzásba vitt gyorséttermi, valamint feldolgozott étel csökkentheti a koncentrációt. 

A Semmelweis Egyetem Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszékének adjunktusa, dr. Bodor Zsanett dietetikus osztotta meg a tanácsait, melyből készítettünk egy összefoglalót. 

Fontos a napi ötszöri étkezés, és a fokozott agyi terhelést jelentő helyzetben a reggelinek kiemelt jelentősége van, hiszen az agy energiaforrásként glükózt használ, melyet a bevitt tápanyagokból biztosít. 

A teljes kiőrlésű gabonákból készült péksütemények, kenyerek, a magas rosttartalmú zöldségek-gyümölcsök azért is ideálisak, mert egyenletesebb vércukorszintet biztosítanak a gyorsan felszívódó cukrokat tartalmazó ételekkel szemben. Éppen emiatt kerüljük a magas hozzáadott cukortartamú ételeket, italokat (cukrozott üdítők, energiaital, sütemények), és válasszuk helyettük a természetesen édes gyümölcsöket.

A három fő étkezés mellett ne feledkezzünk meg a tízórairól és az uzsonnáról sem, ám ezek a kis étkezések ne a nassolásról szóljanak, vagyis ne chipset és csokit fogyasszunk ilyenkor.

Kisétkezéseknél érdemes olyan ételeket választani, amelyek beltartalma megfelelő tápanyaggal látja el a szervezetet a kognitív folyamatokhoz, mint például a natúr joghurt zabpehellyel, vagy alma, körte teljes kiőrlésű, rostokban gazdag keksszel.

A szakember arról is szól, hogy az olajos magvakban – dió, mogyoró, mandula – található omega-3 zsírsav ugyancsak hozzájárulhat az agyműködéshez, de ezeket hetente csak néhányszor, kis mennyiségben, sótlan változatban javasolt fogyasztani magas energiatartalmuk miatt. 

A fehérjeforrások közül az állati eredetűek mellett hetente legalább egyszer érdemes száraz hüvelyeseket is beépíteni az étrendünkbe, mint például a lencsét, babot, vagy akár a szóját.

A koncentrációs képesség összefügg a hidratáltsággal is – mondja a dietetikus. 

Napi 8 pohárnyi folyadékot szükséges elfogyasztani, ebből minimum öt pohár ivóvíz legyen. 

Dr. Bodor Zsanett arra int, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által javasolt napi 3-4 csésze kávét ne lépjük túl.