Néhány napja szörnyű tragédia taglózta le az országot: egy 27 éves fiatal nő vált kapcsolati erőszak áldozatává. A múlt heti angyalföldi gyilkossággal a lehető legdrámaibb forgatókönyv valósult meg. A feltételezett elkövetőt, a lány barátját néhány nappal a tragédia után elfogták. Az egész ország mély részvétét nyilvánította ki az áldozat családjának, barátainak, ismerőseinek.

Ez a borzalmas eset egyeseket talán ráébreszthet, hogy ő maga, vagy valaki a baráti, ismeretségi köréből szintén bántalmazó kapcsolatban él. Ha így érzi, ne habozzon és ossza meg kétségeit a szakemberekkel! 

– Ez a tragédiával végződött eset több dologra is rávilágított: a kapcsolati erőszak nem válogat, bármilyen társadalmi rétegben előfordulhat – jelenti ki az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat szakértője, Ságiné Erdélyi Krisztina. – Az áldozatok és az elkövetők egyaránt kikerülhetnek a jobb módúak és az elesettebbek közül is. Akinek nagyobb a kapcsolati hálója, vagy jobb az anyagi háttere, a menekülésre is nagyobb a lehetősége, egyszerűbben meg tudja oldani az elrejtőzést vagy az elköltözést. Akinek viszont nincs társas támasza, ott bonyolultabb a megoldás megtalálása.

– Az OKIT anonim lehetőséget kínál, az áldozatok hozzánk a nap 24 órájában telefonálhatnak, és akkor is tudunk segíteni, ha menekülni kell – hangsúlyozta a szakértő. – Ne felejtse el senki, hogy mindig van segítség!

Hogyan ismerjük fel a bántalmazó kapcsolatot?

A bántalmazás és az erőszak kevésbé szélsőséges megnyilvánulásokkal is előfordulhat egy kapcsolatban.

– Egy bántalmazó kapcsolatban alá-fölé rendeltségi viszonyról beszélünk, ahol a bántalmazó módszeresen, szisztematikusan és rendszeresen bántalmazza áldozatát – erősíti meg a szakértő. – Az ilyen esetek azonban nem a fizikai bántalmazással kezdődnek. Általában először verbális bántalmazás, megalázás, leszólás, megszégyenítés fordul elő, majd kapcsolódik hozzá az érzelmi bántalmazás. Az áldozat elszeparálódik, a bántalmazó megtiltja, hogy kapcsolatot tartson a családjával, a rokonaival, a barátaival. Ez odáig tud fajulni, hogy a házat sem hagyhatja el a bántalmazott. Ha megjelenik a kapcsolatban a bántalmazás, annak óhatatlanul van egy dinamikája, és előbb vagy utóbb eszkalálódik a helyzet. A személyes szabadság korlátozásakor, illetve a fizikai bántalmazás megjelenésekor feltétlenül segítséget kell kérni a Szolgálattól, és a rendőrség is támogatást nyújt, de az OKIT már a gyanú felmerülése esetén is hívható.

– Nagyon fontosnak tartom kiemelni, hogy a bántalmazók általában teljesen kétarcúak – folytatja a szakértő. – Könnyen meg tudják téveszteni a környezetüket, adott esetben a baráti kört, a gyerekek tanárait, vagy a bíróságot. Ha áldozatként valaki azt tapasztalja, hogy valami nem stimmel a párjával, egyre erőszakosabb, a tulajdonaként kezdi kezelni, feltétlenül kérjen segítséget családtagtól, ismerőstől, hogy egy külső szemnek is legyen rálátása az esetre. Ilyenkor fontos, hogy reflektáljunk az elmondottakra, tudatosítsuk, hogy van segítség. Az áldozatnak is fel kell ismernie a valós helyzetét és információt kell kapnia a lehetőségeiről.

– Az OKIT jogi segítséget is ajánl és krízishelyzetben az elhelyezésben is tud javaslatot tenni. Tisztában vagyunk vele, hogy egy ilyen beszűkült tudatállapotban lévő, kiszolgáltatottá váló áldozatnak nehéz kilépnie a kapcsolatból, de fontos tudniuk, szakembereinkhez a legnagyobb bajban is fordulhatnak!

KÉRJÜNK SEGÍTSÉGET!

Az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (OKIT) elsőrendű célja, hogy segítséget nyújtson a kapcsolati erőszak, a gyermekbántalmazás, az emberkereskedelem, például a munkacélú vagy a szexuális célú kizsákmányolás áldozatainak, és szükség esetén gondoskodjon az elhelyezésükről.

Az OKIT anonim módon, a nap 24 órájában – Magyarország területéről vezetékes és mobiltelefonról egyaránt – ingyenesen hívható a 06 80 20 55 20-as telefonszámon. Mindemellett, amennyiben Ön vagy valaki a környezetében kapcsolati erőszak áldozata, segítséget kérhet a Szolgálattól az okit@csalad.hu e-mail címen is.

Országszerte jelenleg 9 krízisambulancia fogadja a kapcsolati erőszak áldozatait és hozzátartozóit, amelyek elérhetőségeit itt találja: https://okit.hu/kriziskezelo-szolgalatok.

Ha Ön vagy valaki a környezetéből úgy érzi, túl sok a teher, nincs remény, hívja anonim módon, ingyenesen a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetségének 116-123-as számát.

Segélytelefon: 06/80-20-55-20

E-mail: okit@csalad.hu

Chat: www.okit.hu

Weboldal: www.okit.hu