1. Nagy Hideg-hegy

A név kötelez: valóban nem ez hazánk legmelegebb pontja, mégis éppen ebben rejlik a varázsa. A 864 méteres csúcs a Börzsöny egyik legvonzóbb téli kirándulóhelye, ahol megtalálható az a különleges turistaház is, amely 1930-as születése óta eredeti állapotában áll. Ez a térség síelésre és szánkózásra tökéletes, a hatalmas túra után pedig a meghitt és gyönyörűen felújított turistaházak egyikében melegedhetünk fel.

2. Vácrátóti arborétum

A vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert a Sziklás-tó és a Sződrákos patak mentén található, ahol egy 120 éve működő vízi malmot is megcsodálhatunk. A 200 éves műemlék hazánk legfajgazdagabb élőnövény-gyűjteménye és egy 27 hektáros területen helyezkedik el. Minden évszakban különleges élmény, mégis hófödte valójában egyedülálló hangulattal bír: mintha csak egy téli meseországba csöppentünk volna.

3. Megyer-hegyi tengerszem

Magyarország egyik legszebb természeti jelenségének tartják a hajdani malomkőbánya területén kialakult tengerszemet. A Sárospatak közelében található tengerszem tulajdonképpen egy tó, amelyet néhol 70 méter magas sziklafalak vesznek körül. A Malomkő tanösvényen keresztül juthatunk el a lélegzetelállító helyszínre, a téli túra alatt pedig információkat kaphatunk a bánya és a tó kialakulásának történetéről.

4. Lillafüred

Egy hely, amelyet talán senkinek nem kell bemutatni, bár inkább tavasszal és nyáron népszerűbb, pedig a téli időszakban életre szóló élményeket kínál. Két barlangot is találhatunk ezen a helyen, hazánk legmagasabb vízesését pedig befagyott állapotában csodálhatjuk meg. A vízesés melletti Anna-barlangban vezetett túrára is jelentkezhetünk, az István-barlang pedig különleges cseppkő formáiról híres.

5. Normafa

Amennyiben nem szeretnénk elhagyni a fővárost, mégis vágyunk arra, hogy téli tájat lássunk, úgy a Normafa, a Svábhegy legmagasabb pontja lesz a legjobb választás. A 477 méter magas Szabadság-hegyre érdemes télen is felsétálni, hogy madártávlatból csodálhassuk meg a várost, de a lazább séta- és turista utakat is választhatjuk, ha könnyedebb kirándulásra vágyunk. Tudunk itt szánkózni, síelni is, majd megpihenhetünk egy kellemes vendéglőben.