Gánti Bauxitföldtani Park

Gánton, a Bagoly-hegy lábánál az egykori bauxitbányászat emlékét őrzi a Mars-béli táj, ahol egy tanösvényen körbejárhatjuk a téglavörös parkot. A 3,5 km hosszú, 13 állomásból álló ösvény a területen zajló külszíni fejtésről, a különböző földtörténeti korok maradványairól szolgál izgalmas információkkal. Emellett a Balás Jenő Bauxitbányászati Múzeum az itteni bányászat aranykorát tárja fel előttünk kültéri és földalatti kiállításával.

8082 Gánt, Bányatelep 1.

Bővebb információ: https://bauxitfoldtanipark.hu/ 

Fényárban úszó Füvészkert

Látogassuk meg a 250 éves ELTE Füvészkertet október 31-ig! Nézzük meg a kert legöregebb fáit, például a 150 évnél is idősebb páfrányfenyőket, az orchidea- és a kaktuszgyűjteményt, az Ausztrál-házat és a többi érdekességet! A kertben összesen nyolcezerfajta növény található, amiből 150 a hazai flóra védett növényeinek példányai. Miután pedig lement a nap, látogassuk meg a Füvészkertben a Garden of Lights multimédia-kiállítást és fényshowt! A LED-fényekkel és installációkkal teli tárlat az Alice Csodaország világába repíti el a látogatókat, ahol néhány órára megfeledkezhetnek a valóságról.  

1083 Budapest, Illés utca 25.  

Bővebb információ: https://www.fuveszkert.org/  

Tanösvények a Tihanyi-félszigeten

Látogassunk el ősszel az ország első tájvédelmi körzetébe, és járjuk végig a különleges Tihanyi-félsziget tanösvényeinek egyikét! A Tihanyi-félsziget nyílt vizű tava, a Belső-tó körbesétálását még érdekesebbé teszi a kicsik számára a 10 állomásos, játékos feladatokkal ellátott Tókerülő tanösvény, amelynek segítségével részleten megismerkedhetnek a helyi természeti értékekkel és a természeti értékőrző munkával.

Bővebb információ: https://www.bfnp.hu/hu/tanosveny/tihanyi-felsziget-tanosvenyek 

Alcsúti arborétum

Csütörtöktől vasárnapig 10 és 16 óra között várja a természetkedvelő látogatókat a Budapesttől alig egy órára található Alcsúti Arborétum. A 40 hektáros területen számos különleges, őszi színekbe öltözött növény (pl. fehér akácfa, törökmogyoró, platán, vérbükk, tulipánfa, óriás tuja, odvas keltike, kankalin) között sétálhatunk, a szemfülesek pedig érdekes állatokat is megfigyelhetnek: őzek, rókák, vaddisznók, szürke gémek, jégmadarak, fakopáncsok, sőt patkósdenevérek is rejtőznek a környéken. A 1820 és 1827 között építtetett, Pollack Mihály által tervezett klasszicista kastély maradványai mellett számos korabeli műemléket is megtekinthetünk itt. Sétáljunk a park melletti csaplári erdőben is egy nagyot a családdal, és keressük meg közösen az ország legidősebb libanoni cédrusát!  

Bővebb információ: https://www.alcsuti-arboretum.hu/