A kerékpározás napjainkban valóságos reneszánszát éli, ami nem meglepő, hiszen ez az egyik olyan sportág, amelyet kortól függetlenül űzhetünk. A rendszeres kerekezés gondoskodik a kondíciónkról, emellett lelkileg is feltölt, hiszen tekerés közben felfedezhetjük környezetünk csodaszép természeti helyeit. A biciklizés emellett az egyik leginkább környezetbarát eszköz is.

A bringázás egyike azon szabadidős tevékenységeknek, amit kisgyerekektől a nagyszülőkig mindenki együtt végezhet. Szép időben az egyik legjobb program biciklitúrára indulni a gyerekekkel. Persze ennek előfeltétele, hogy a csemeték tanuljanak meg biztonságosan közlekedni, és tisztában legyenek az alapvető biztonsági követelményekkel.  

Az elmúlt években a turizmusban már megfigyelhető az az új tendencia, miszerint az aktívan pihenni, kikapcsolódni, feltöltődni vágyók környezetbarát eszközökkel, vonattal érkeznek az adott térségbe, célállomásra, majd kerékpárral – a kényelmesebb utazók elektromos kerékpárral – járják be a környéket és fedezik fel a látnivalókat.  

Fedezzük fel a Balaton Régiót!

Egy kerékpáros túra helyszínének a kiválasztásánál a legfontosabb szempont, hogy az adott környék milyen természeti és kulturális látnivalókkal szolgál. Emellett legalább ilyen lényeges az is, hogy a bicajtúrát a lehető legbiztonságosabb körülmények között – pl. megfelelően kitáblázott útvonalon kerekezve – tehessük meg. Ezeket a pilléreket szem előtt tartva, a Magyar Kerékpáros Szövetség a BalatonBike365 elnevezésű projekt keretén belül az egész térségben átfogó kerékpáros turisztikai fejlesztéseket valósított meg a Balaton régióban. Legfőbb céljuk az volt, hogy a Balatoni Bringakörutat összekössék a Balaton-felvidékkel, a Kis-Balatonnal és a déli parthoz közeli somogyi vidékekkel, és ennek megfelelően a Bringakörútról induló (onnan eltávolodó) és oda visszaérkező körutakat, túrákat dolgozzanak ki. A projekt eredményeként az elmúlt időszakban mintegy 800 kilométernyi összefüggő, kerékpározható utat tábláztak ki és rendeztek hálózatba, valamint 22 kerékpáros pihenőt telepítettek. Utóbbiból 14 épült a Nyugat-Balatonon, így a meglévő 46-tal együtt már 60 esőbeálló, biciklis pihenő található a térségben.

A fejlesztéseknek köszönhetően ma már nemcsak a Balatoni Bringakörúton érdemes a magyar tengert körbetekerni, hanem egy nagyobb településről kiindulva, több napon át egy szálláshelyet igénybe véve is felfedezhetjük a környéket.

Tematikus útvonalakon kalandozhatunk

A kerékpározás szerelmesei számára a Nyugat-Balaton térsége már jó ideje igazi bringás paradicsomnak számít. Most pedig már csaknem 300 kilométer összefüggő, kitáblázott kerékpárút-hálózattal várják a szabadidejükben két keréken túrázókat.  

Jó hír a bicajosoknak, hogy Balatonfüred és Balatonföldvár után a magyar tenger „nyugati fővárosa” is új bringaközponttal büszkélkedhet: idén április 1-jén átadták a nagyközönségnek a BalatonBike365 Keszthely Port kerékpáros szolgáltató pontot, amely a Nyugat-Balaton-Kis Balaton térségét és településeit a kerékpáros turizmus vérkeringésébe bekapcsoló útvonalak, túrák kiindulópontjaként szolgál. Az új bázison a kerékpárosok hasznos és fontos információkhoz juthatnak, szükség esetén gyorsszervízt vehetnek igénybe, segítséget kapnak a túraszervezésben és -vezetésben, emellett elektromos rásegítésű kerékpárokat, Ebike-okat is kölcsönözhetnek. A keszthelyi átadó után májusban Kapolcson nyílt meg a soron következő biciklis centrum, így jelenleg már 4 kerékpáros központ működik a Balaton Régióban.  

Emellett, az elmúlt négy évben a térségben mintegy 20 tematikus, a környék kulturális, természeti és gasztronómiai látnivalóit érintő bringás útvonalat jelöltek ki: rendszeresen kerekezőknek, gyermekes családoknak, valamint a térséget jól vagy kevésbé jól ismerő bicajosoknak.  

Irány az Élményközpont!

Az egyik igen kedvelt útvonal a 2021-ben kitáblázott Festetics-örökség kerékpártúra, melynek kiinduló pontja a Balaton „nyugati fővárosának” legismertebb nevezetessége, a Festetics-kastély. Innen a bordó „A” jelzést kell követni: ez a gyenesdiási Festetics Imre Állatparkba vezet, ahol manapság már ritkaságszámba menő magyar állatfajokat láthatunk. A 2012 óta működő állatpark névadója, gróf Festetics Imre. A Horvátországból a 17. században Magyarországra települt Festetics-család leszármazottja zoológusként, genetikusként és állatnemesítőként tevékenykedett. 2021 tavaszán az állatpark egy, a hazai csülkös nagyvadakat bemutató vadasparkkal bővült. A két létesítményben őshonos szarvasmarhafajták, juhfajták, lófajták, nemesített magyar kecske, fekete pulikutya, magyar szamár, magyar tyúkfélék, pulykafélék, víziszárnyasok, magyar fodros tollú lúd, gyöngytyúk várja a kicsiket és a nagyokat. A hazai vadfajok közül gímszarvast, dámvadat, muflont, valamint vaddisznót figyelhetünk meg vadlesekről és pihenőpadokról. Az Élményközpontban található a keszthelyi-hegység élővilágát, természeti kincseit bemutató Természet Háza Látogatóközpont is.  

Kirándulóközpont egykori mészkőbányával

A Gyenesdiás feletti Nagymezőn, a környék egyik legkedveltebb kirándulóközpontjában kiépített szalonnasütő helyek, focipálya, játszótér és erdei tornapálya fogadja az ideérkezőket. Emellett ez a hatalmas tisztás és piknikezőhely több erdei gyalogtúra-útvonal kiindulópontja.  

A Keszthelyi-hegység erdői egykor a Festetics-család uradalmához tartoztak, egyebek között erre emlékeztet a Nagymezőről nyugati irányba, egy rövid gyalogtúrával elérhető Festetics-kilátó. Innen csodálatos panoráma nyílik egész Keszthelyre, de a városon túli vidék és a Keszthelyi-hegység domborulatai is páratlan látványt nyújtanak erről a helyről.

A Nagymező területén földúton keresztültekerve érjük el a fantasztikus látványt nyújtó egykori mészkőbányát (dolomit kőbányát). A bánya területén az áthaladás nagyobb körültekintést, fokozott figyelmet igényel: a lejtőn lefelé haladva mindenképp toljuk a bicajt, és óvatosan lépkedjünk, amíg le nem érünk, mert az agyagos talaj rendkívül csúszik. Esős időben a terep különösen nehezen járható.  

A bánya utáni elágazásnál kezdődik a Festetics bordó „B” jelzés, ami elvezet a vidék szőlészeti-borászati kultúráját és az egykori hegyközségi múltat idéző gyenesdiási Darnay-pincéhez, majd a környék legnagyobb borospincéjéhez, a hajdani Festetics uradalmi présházhoz, Vonyarcvashegyre.

Halászkápolna a dombtetőn

Tovább kerekezve a Balatoni Bringakörúton, Vonyarcvashegyen egy igazi különlegesség vár, ami mindenképpen megér egy kitérőt: a nagyközség egyik „kincse”, a Szent Mihály-domb és a tetején álló, azonos nevű kápolna, mely hazánk egyetlen fogadalmi halászkápolnája. A dombról gyönyörű kilátás nyílik a Balatonra és a környező vidékre. Ami a kápolna történetét illeti: a legenda szerint a halászok 1729 telén halászni indultak a befagyott tavon, de vihar keveredett és a halászoknak egy leszakadt jégtáblán sikerült megmenekülniük: a jégtáblát a szél a parthoz sodorta. Később a megmenekült halászok hálából kápolnát építettek a domb tetejére. A halászkápolna mellett egy kis pihenőhely is található asztalokkal és padokkal. A 134 méter magas domb lábánál egyébként van kerékpáros pihenő...

A kilátásért is érdemes felkerekezni  

Innen az út a Festetics bordó „C” jelzés mentén folytatódik a balatongyöröki Szépkilátóhoz, ahol a Balaton egyik legszebb panorámájában gyönyörködhetünk. Nem véletlen, hogy Festetics Tasziló felesége, Lady Mary Hamilton is szívesen kilátogatott ide és időzött itt a fenyőfák árnyas lombjai alatt. A hercegnő tiszteletére avattak szobrot és emlékhelyet április végén Balatongyörök legnépszerűbb nevezetességénél.  

Miután megpihentünk, következik a túra legnagyobb biciklis kihívása (itt kezdődik a Festetics bordó „D” jelzés). A Szépkilátónál áttérünk az út túloldalára, ahol a Keszthelyi-hegység oldalán haladó Panoráma úton „drótszamarazunk” tovább. Ennek a második fele folyamatos emelkedő szakasz, ami próbára teszi az állóképességünket, de cserébe több ponton szemet gyönyörködtető balatoni panorámát kínál. Az út legmagasabb pontján áll a Becehegyi-kápolna, amely jellemzően zárva van, nem látogatható, de a csodás kilátásért megéri ide feltekerni.  

Visszaérkezve a hegy lábához érdemes betérni a Balatonederics határában található Afrika Múzeumba. Bár a hely a Festeticsekhez közvetlenül nem kapcsolódik, de a vadászati kultúra szerves részét képezte a méltán nagy hírű család életének.  

A túra következő, ismét a Balatoni Bringakörön haladó részén – már Keszthely irányába – tartsunk egy rövid pihenőt a Soós-öbölnél, ami egy igazi kis csodahely: a Balaton egy természetes kis öble, olyan természeti kincs, amiből már csak nagyon kevés van. Balatongyörökön, a parti sétányon pedig a Festetics-ültetésű, több mint 100 éves fák alkotta platánsor ad különleges hangulatot a bicikliútnak.

Tanösvény vezet a vízimalomhoz

A kerékpártúra következő érdekessége a Bringakörút gyenesdiási szakaszáról a 350 m hosszú, a helyi növény- és állatvilágot 16 táblán bemutató Forrás tanösvényen keresztül megközelíthető egykori Talabér-Bujtor-Osvald–féle vízimalom. Az évszázadokon át nagy forgalmat lebonyolító malom a Festeticsek korában központi szerepet töltött be. Mostanra teljes mértékben megújult, környezete megszépült, az épületben pedig Pékmúzeum, Festetics Fűszerkert és Herbárium várja az idelátogatókat.  

Visszaérve Keszthelyre, a körút utolsó szakaszán, a Balaton-part és a Festetics-kastély közötti útvonalon a Helikon Park, a Helikoni-emlékmű, a Fő tér látnivalói és a Kastélyutca épületei is mind számos módon kapcsolódnak a Festetics-család örökségéhez és egykori tevékenységéhez.  

Testileg és lelkileg is feltöltődünk  

Egy biztos: a négy települést érintő, 35 kilométeres panorámatúra felér egy kiadós edzéssel, mert az útvonal két komolyabb emelkedőt is tartalmaz, ami igazi kihívást jelenthet a kevésbé rutinos kerekezőknek. Az viszont, hogy menet közben kedvünkre gyönyörködhetünk a táj szépségeiben, mindenképpen „ellensúlyozza” a bringás szempontból küzdelmesebb szakaszokat. Ráadásul a kerékpáros program kulturális csemegével is szolgál, hiszen a körtúrán sorra járhatjuk, pontosabban gurulhatjuk a Festetics-család örökségének legjavát, Keszthelytől Balatongyörökig – és egy ilyen kulturális kalandozás bőséges élményanyaggal szolgál az egész család számára.