A kiegyensúlyozott és változatos táplálkozásról már számtalanszor elmondták a szakemberek, hogy szinte csodákra képes. Pontosabban segít az egészségmegőrzésben. Ezt támasztja alá a University of South Australia kutatása, amely szerint a különböző magok fogyasztása segít az agyműködés szinten tartásában idősebb korban. A Journal of Nutrition, Health and Ageing című szaklapban megjelent kutatásból a brit Independent közölt részleteket. Ezek szerint a tudósok 4822 kínait vontak be a felmérésbe, mindannyian elmúltak már 55 esztendősek. Az eredmények szerint azok, akik naponta elfogyasztottak legkevesebb 10 gramm magot, ami nagyjából két kávéskanálnyi mennyiségnek felel meg, egyértelműen jobb értékeket mutattak a gondolkodás és memória területén. Nem is akármilyen szinten: 60 százalékkal jobbak voltak a kognitív funkcióik, vagyis az intellektuális teljesítőképességért felelős készségek azon embereknél, akik ettek magokat, azokhoz képest, akik nem.

Egy kis mogyoró az egészségért

Az információkat nem most gyűjtötték az ausztrálok, hanem egy 22 éve zajló, kilenc részre bontott adatfelvétel információiból dolgoztak. Ebből az derül ki, hogy a kikérdezett majdnem 5000 ember ötöde (17 százaléka) rendszeresen fogyaszt magokat, elsősorban mogyorót. Erről már régóta úgy tartják, hogy remek gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatású, az idézett dr. Ming Li szerint segítheti az agy teljesítmény-hanyatlásának lassítását, csökkentését. “A magokról közismert, hogy egészséges zsírokat, fehérjét és rostokat tartalmaznak, ezek pedig csökkentik a koleszterinszintet és javítják az agyi funkciókat” – magyarázta a kutató. A dél-ausztrál intézmény szakembere hozzátette azonban azt is, hogy az étkezéssel nem gyógyítható az életkorral járó változások sora, ugyanakkor javulás elérhető velük. A kutatás mindenesetre az első alkalommal dokumentálta a magok hatását az időskori kognitív funkciókra.

Öregedő társadalom

Az eredmények azért is fontosak lehetnek, mert a XXI. század egyik nagy kihívása sok országban az elöregedő társadalom okozta feladatok kezelése, így az egyke politika miatt megváltozott korösszetételű Kínában is. A távol-keleti ország társadalma öregszik a leggyorsabban a Földön, az ENSZ adatai szerint 2029-re 1,44 milliárdra nő a lakossága. 2050-re 330 millióan lesznek 65 évnél idősebbek, közülük 90 millióan haladják meg a 90 esztendős kort. Az Egészségügyi Világszervezet közben arra figyelmeztet, hogy folyamatosan nő a demenciával élők száma, jelenleg nagyjából 47 millió embert érint a probléma, 2030-ra számuk elérheti a 75 milliót, míg 2050-re ez megháromszorozódhat!

Napi pár szem is segíthet

A szakemberek itthon is régóta hangsúlyozzák, hogy a dió, a mogyoró, általában az olajos magvak kiváló antioxidáns E-vitamin-források, javítják az összpontosítást, az emlékezőképességet és elősegítik a tanulási folyamatokat. Ajánlásuk szerint már napi pár szem mag fogyasztása érzékelhető hatással jár – nem beszélve arról, hogy ezek egyúttal finom nassolni való csemegék. Nézzük, miért is érdemes például a mogyorót választanunk.

Olajtartalom

A mogyorónak különösen magas az olajtartalma és a zsírtartalma. Döntően telítetlen zsírsavakban bővelkedik, amely különösen jót tesz az egészségünknek, mert nem emeli a koleszterinszintet, ráadásul a hormontermelődést is segíti.

Növényi rostok

Fontos rostokat tartalmaz és számos vitamin, nyomelem van benne: többek között B1-, B2- és E-vitamin, valamint réz, mangán, magnézium és kálium. Ezek az ásványi anyagok nemcsak az energiatermeléshez nagyon fontosak, hanem különösen jót tesznek a szív- és érrendszerünknek. Ráadásul az idegrendszer működését is szabályozzák.

Antioxidánsok

Az E-vitamin mellett tartalmaz a mogyoró még C-vitamint is, a kettő együtt pedig kiváló antioxidáns hatású. Ez pedig az immunrendszerünk számára nélkülözhetetlen.

Agyfényesítő

A mogyoróban található ásványi anyagok kiválóan hatnak az agy működésére, segítik a koncentrációt.