A gyermek-közösségekben szaporodnak az egy-két napos lázzal, felső légúti tünetekkel járó fertőzéses megbetegedések. A forgalomnövekedés másik oka, hogy a szülők sorra érkeznek az „egészséges, közösségbe mehet” igazolásokért. 

– Furcsa nyári hónapokon vagyunk túl – mondja Póta György csepeli házi gyermekorvos, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének korábbi elnöke –, mert idén mintha megszűnt volna a felső légúti megbetegedések szezonalitása.  A lázas, köhögő, tüsszögő páciensek nagy számban és folyamatosan érkeztek egész nyáron. Így kicsit félve nézünk az ősz elé, hogy folytatódik-e a tendencia vagy sem. Hasonlóan erőteljes hulláma volt a vakáció ideje alatt a covid-vírus okozta megbetegedéseknek is a gyerekek körében, így most nem tudni, hogy az iskolák újraindulásával a jelenség felerősödik, vagy egy másik mutáció okoz újabb járványhullámot. A szakember szerint probléma az is, hogy az 5-11 évesek közül húsz százaléknál is kevesebben kapták meg a vakcinát, a 12-15 évesek alig harmada, míg a 16-18 évesek 50-60 százaléka oltott. Pedig Póta György szerint aki oltott, az kevésbé van kitéve a fertőzésnek, de ha mégis megbetegszik, a betegség lefolyása nem válik súlyossá. Egy minap, a Népegészségügy című folyóiratban publikált kutatás szerint egyébként 2022. február 15-ig 236.656 megerősített COVID-19 esetet regisztráltak Magyarországon a 0–18 évesek körében. Ennek több mint 75 százalékát a IV. és V. járványhullámban. 

A nyáron egyéb aggasztó fertőző betegségek is felbukkantak Európa-szerte, így a járványos gyermekbénulás, a hepatitisz-A, valamint a majomhimlő. A szakember szerint a járványos gyermekbénulás ellen a magyar lakosság a csecsemőként kötelezően megkapott oltással védett. A betegséget okozó polio-vírus viszont még okozhat problémát, ha időközben mutálódik és egy új változata kezd el terjedni. Póta György emlékeztetett arra, hogy néhány éve Izraelbe, ahol szintén átoltott polio ellen a lakosság, egy Etiópiából érkező csoport hozott be egy vadvírustörzset, amely át tudta törni a gyengébb oltásokkal biztosított védettséget. A jelen hazai helyzetre egyelőre az igaz, hogy nincs baj, de elméletileg megvan a lehetősége annak, hogy ebből gond lesz. 

A hepatitisz-A – a fertőző májgyulladás vírusa, amelynek újabb járványos felbukkanására a tiszti főorvos is figyelmeztetett augusztusban – már okozhat problémát a gyermekközösségekben. Ez a típusú  fertőzés a széklet – piszkos kéz által történő – szájba kerülésével terjed. Ezért nagyon fontos, hogy a gyerekek minden WC-használat után, illetve evés előtt mossanak kezet meleg vízzel, szappannal, alaposan. Lehetőleg kerüljék játék vagy egyéb tevékenység közben a szájba nyúlkálást. Ezek a nagyon egyszerű higiénés szabályok nem csak a fertőző májgyulladást védhetik ki, de sok egyéb vírus okozta megbetegedést is.   

Bár előfordultak majomhimlős esetek amerikai gyermekeknél is, Magyarországon ez még nem ad okot az aggodalomra. Az amerikai járványügyi hivatal leírása szerint a vírus valószínűleg szoros érintkezés útján terjedhetett, például egy szülő vagy gyám ölelésével, csókjával vagy egy bőrsérülésen keresztül.  Bár kevésbé gyakori, de lehetséges a majomhimlő vírusának a légúti átvitele is. 

Póta György hozzátette: egyes hírek szerint azok, akik kaptak himlő elleni oltást, valamennyire védve vannak. Szerinte egyelőre ébernek kell lenni. Ez a fertőzés is általában influenzaszerű tünetekkel kezdődik – láz, fejfájás, torokfájás, köhögés –, majd néhány napon belül megjelennek a kiütések is. 

A Házi Gyermekorvosok Egyesülete már júliusban állásfoglalást tett közzé: eszerint miután az iskolába való beiratkozásnak, a kollégiumi beköltözésnek a jogszabályok szerint nem feltétele a háziorvosi igazolás, a jövőben nem állítanak ki ilyen dokumentumot a házi gyermekorvosok. Aki mégis ragaszkodik ehhez, az 7.500 forintért juthat hozzá a rendelőkben. 

Póta György elmondta azt is, évek óta küzdenek az ellen, hogy mindenféle hiányzásra orvos adjon igazolást. A szülő legalább annyira kompetens abban, hogy eldöntse, megszűntek-e vagy sem a gyerek tünetei, mint az orvos, aki gyakran nem is látja a gyereket. A covid alatt már az esetek nagy többségében, főként vírusfertőzéseknél, telefonon konzultáltak a gyerek állapotáról a szülőkkel. – Mi Csepelen az óvodáknak, bölcsődéknek már nyár eleje óta nem adunk ki a néhány napos hiányzásokra „közösségbe mehet” igazolást. Szeptemberben pedig az iskolásoknak sem fogjuk kiállítani – jelezte a házi gyermekorvos. 

Fontos Önnek, hogy a családot érintő egészségügyi kérdésekben otthonosan mozogjon? Keresse fel az Egészségértés Díj kezdeményezést itt és itt!