Orbán Viktor a Facebook-oldalán kedden délután közzétett videójában azt mondta: - A mai napon fontos mérföldkőhöz érkeztünk. 2,5 millió honfitársunk beoltva.

- Egy hónap alatt két és félszeresére növeltük a beoltottak számát, ezért újraindulhatnak az üzletek és a szolgáltatások. Járványügyi intézkedések lesznek, kérem önöket, ezeket tartsák be! - tette hozzá.

Közölte azt is: az oltást hasonló tempóban folytatják. Megköszönte az orvosok és az ápolók munkáját, a magyar embereket pedig arra kérte, hogy regisztráljanak, és vegyék fel az oltást.

- Magyarország lehet, Magyarország lesz az az európai ország, ahol a leggyorsabban jut vakcina mindenkinek. Nekünk minden élet számít! - fogalmazott.

Mától, azaz április 7-től a következő változások lépnek életbe:

  • a kijárási tilalom kezdete este nyolc óráról tíz órára módosul, a vége változatlanul reggel öt óra marad;
  • a boltok is tovább lehetnek majd nyitva, egész pontosan reggel 5 óra és este fél 10 között, de csak akkor, ha betartják a járványügyi előírásokat;
  • a kormány bevezeti a négyzetméter-alapú nyitvatartást. Így a tíz négyzetméteres, vagy ennél kisebb üzletben a dolgozókon kívül egy időben egy vásárló tartózkodhat. A tíz négyzetméternél nagyobb üzletekben a dolgozókon kívül egy időben legfeljebb átlagosan tíz négyzetméterenként egy vásárló tartózkodhat. A boltok előtt várakozóknak kötelező egymástól 1,5 méteres távolságot tartani, a kézfertőtlenítést pedig kötelező megoldani a boltoknál.

(fotó: Shutterstock)