Ha az iskola utáni újra-összetalálkozás akár csak kicsit is késik, az áruházban éppen nem tudjuk, merre keressük a lurkót, vagy a kiránduláson, a strandon pár percre elveszítjük őt, megfordul velünk a világ. Sok rossz lehetőség közül a legrosszabbakra gondolunk, és megfogadjuk, hogy soha-soha többet nem engedjük el a kezét. De tudjuk, hogy ez lehetetlen, hiszen ahogy nő a gyermek, egyre többször maradozik ki. Sokszor azt sem tudjuk, kivel van, hol jár, és mikor jön haza. Egyetlen támaszunk marad ilyenkor: a bizalom.

A jómódban nevelkedett gyermekekre is leselkednek veszélyek

Csellengés, kalandvágy, gyermekrablás – sajnos e fogalmaknak közük lehet egymáshoz. Magyarországon évente 18 ezer gyermek tűnik el, szerencsére jó részük pár órán belül megkerül, vannak azonban, akiknek kereséséért szinte társadalmi összefogás alakul ki. Ugye emlékszünk a Csellengők-re? A népszerű műsor húsz évig forgott eltűnt fiatalokról, akikből az adás hatására többen is hazataláltak. Incze Zsuzsa, a műsor szerkesztő-producere szívügyének tekintette a témát, és ez a műsor megszűntével sem lett másképp. Mostanában a középiskolákat járja, hogy felhívja az érintett korosztály figyelmét a veszélyekre, mert tapasztalatai szerint nemcsak a fizikailag és érzelmileg rossz körülmények között élő családokat érinti a téma.

Mint korábban nyilatkozta, a szeretetben, jómódban nevelkedett gyermekekre is leselkednek veszélyek, különösen az uniós csatlakozás, az országok határtalan átjárhatósága óta. Pár éve például egy középiskolás diáklány nyári munkája során megismerkedett két fiúval, akikkel szórakozni indult. Külföldön ébredt, emberkereskedőknél. Szerencsére a rémület ellenére a házba érkező levelekből kiderítette a lakcímet, a fogva tartók számítógépének belépési kódját kileste, és amikor senki sem volt otthon, titokban megírta szüleinek, hol keressék. A rendőrség pár óra alatt kiszabadította, ráadásul egy egész bűnszövetkezetet sikerült felszámolniuk…

A gyermek egy furcsa tükör

Borsos-Kőszegi Erika, az SOS Krízis Alapítvány pszichológusa szerint, míg régebben a nagykamasz korosztály volt a leginkább veszélyeztetett, ma már a 12 éves korú gyermekeket is féltenünk kell.

– Többféle oka van ennek – magyarázza a szakember. – Az engedékenyebb világ, a gyermekeknek ellentmondani nem akaró szülők, a nyíltabb kommunikációs terek, a gyorsabb gondolkodás, a felpörgött élet mind azt eredményezik, hogy a mai kiskamaszok jóval hamarabb érzik magukat felnőttnek. Veszélyérzetük még nincs, ezért olyan dolgokba is belevágnak, amire igazából még egyáltalán nincs rálátásuk.

A mai családok jó részében sajnos nincsen napi kommunikáció, hiányzik a tekintélyszemély, és a gyermekek idő előtt hatalmas önállóságot kapnak: hamarabb mehetnek szórakozni, egyedül közlekednek, és együtt járnak olyanokkal, akiket a szülők egyáltalán nem ismernek. De természetesen nemcsak a családban kell keresnünk a veszélyeztetettség okait. A közösségi média befolyása és a kortárs közösséghez való tartozás fontossága számukra manapság óriási! A fiatalok úgy ismerkednek a cybertérben, hogy el sem tudják képzelni, az a helyes, kedves fiú az oldalon lehet, hogy valójában egy ötvenéves, bajuszos, fekete autós férfi, aki nem biztos, hogy csak együttsétálni akar.

De mivel otthon nem tud a gyermek rá figyelő, megértő közeget találni, egyetlen lehetősége a net, ahonnan viszont már nem tudjuk kontrollálni, hova vezet az út. És még nem is beszéltünk az alkoholról és a drogokról… Legyünk figyelmesek a gyermekünkre, mert ő egy furcsa tükör! Ha azt látjuk rajta, hogy megváltozott, visszabeszél, hanyagolja az iskolát, gyakran késik otthonról vagy egyre többet bandázik, érdemes leülnünk vele beszélgetni, elmenni vele moziba, úszni vagy sétálni – minőségi időt együtt tölteni. Addig próbáljunk segíteni rajta, amíg nem késő!

Eltűnt gyermekek világnapja

Talán mindannyian emlékszünk még a Soul Asylum Runaway train című dalára, és szívbemarkolóan valóságos videoklipjére a kilencvenes évek elejéről. Terhelt családi környezet miatti szökés, gyermekprostitúció és gyermekrablás képei kavarognak a klipben, közben eltűnt fiatalok képei hasítják belénk: sajnos valóságon alapul a szám minden üteme.

Európában az eltűnt kiskorúak ügyét a 2001-ben létrehozott Eltűnt és Szexuálisan Kihasznált Gyermekekért Európai Föderációja karolta fel. Szükség is van egy összefogó szervezetre, mert kontinensünkön évente 250 ezer gyermek tűnik el, ami azt jelenti, hogy minden második percben elveszik egy kiskorú! Magyarországon egy kisvárosnyi, csaknem 18 ezres ez a szám, és bár a fiatalok jó része pár napon belül megkerül, sokan – túl sokan – vannak azok, akik eltűnésének okáról és körülményeiről semmit nem tudunk. A számon tartott eltűnt gyermekek legnagyobb része 14-18 éves kor közötti: a tinédzserkor, az önálló döntések, az otthontól gyakran távol lévő iskola, és a szórakozási szokások megváltozása miatt ma ők a leginkább veszélyeztetett korosztály.

Több százezer eltűnt

Több százezerre tehető a világon azoknak a családoknak a száma, amelyeknek valamelyik tagja eltűnt, és nem tudnak a hollétéről. A Nemzetközi Vöröskereszt adatbázisához naponta több ezer kérés érkezik a világ különböző pontjairól, hogy eltűnt családtagjaik felkutatásában segítsenek. Egy-egy keresés évekig is eltarthat, és legtöbbször háborúk, polgárháborúk, természeti katasztrófák feltehető áldozatai után érdeklődnek.

Hívj minket, mi meghallgatunk!

Az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatnál (OKIT), valamint a Lelki Elsősegély Szolgálatnál mentálhigiénés, pszichológus, szociális munkás, szociálpedagógus és szociológus szakemberek nyújtanak mentális és pszichológiai segítséget, jogi tájékoztatást a kapcsolati erőszak, a gyermekbántalmazás, a prostitúció és az emberkereskedelem áldozatainak. A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány pedig kimondottan a szökésben lévő vagy szökést fontolgató gyermekek, fiatalok és gyermekeltűnéssel kapcsolatban segítséget kérő felnőttek hívásait fogadja.

A szolgálatok minden telefonbeszélgetése arra irányul, hogy a segítséget kérők úgy érezzék, rövid idő alatt is hatékonyan foglalkoztak velük, és ennek hatására erőt és bátorítást kaptak arra, hogy pozitív irányba folytassák az életüket. És egy bajbajutott fiatalnak éppen erre van szüksége! A meghallgatásra, a megértésre, az útmutatásra. Hogy az a bizonyos bajbajutott gyermekekkel teli, elszabadult vonat a Soul Asylum slágeréből, amely szélsebesen száguld az egyirányú úton, egyszer mégiscsak visszaforduljon a rossz irányból…

Telefonszámok szükség esetére:

Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat: 06-80-20-55-20

Eltűnt Gyerekek Segélyvonala: 116-000

Lelki Elsősegély: 116-123