A Családbarát Magyarország Központ 2019 óta ítéli oda a Családbarát Hely tanúsító védjegyet munkahely, illetve szolgáltatóhely kategóriában. A tanúsításra Magyarország egész területéről jelentkezhetnek a verseny- és közszférából mikro-, kis-, közép vagy nagyvállalatok, valamint a nonprofit szektorból civil szervezetek, egyházi és közintézmények.        

A két éven keresztül érvényes tanúsítvány hitelesen igazolja a szervezet családbarát szemléletű működés iránti elkötelezettségét, valamint az ennek megvalósításáért tett alapvető intézkedések meglétét.        

Cikksorozatunkban tíz kérdést teszünk fel Családbarát Hely tanúsító védjeggyel elismert vállalkozások, szervezetek vezetőinek. Válaszaikból olyan megvalósított ötleteket, fejlesztéseket, jó gyakorlatokat ismerhetünk meg, amelyekre példaként is tekinthetünk. 

A Fundamenta-Lakáskassza Zrt. 1997 óta végez lakás-takarékpénztári tevékenységet hazánkban, a 26 év alatt pedig a piac egyik kiemelkedő szereplőjévé vált. A cég napjainkban nagyságrendileg 600 munkavállalóval rendelkezik. Hat éve dolgozik a vállalat HR-igazgatójaként Szabó Anita, aki kétgyermekes édesanyaként a tudatos időmenedzselésre esküszik. A munka és a magánélet egyensúlyának megtalálásához ezt tartja kulcsfontosságúnak.

Mi motiválta akkor, amikor ezt a pályát választotta? Szerepet játszott ebben példakép vagy megerősítő, támogató háttér?  

– Szerencsés vagyok, hogy az eddigi összes munkahelyemen olyan vezetőkkel tudtam dolgozni, akik a HR-t mindig a középpontban tartották. Alapvetően tanári végzettségem van, az igény, hogy emberekkel foglalkozzak, már nagyon korán jelentkezett. Aztán megszereztem a közgazdasági diplomát, illetve a német nyelvtudásomnak köszönhetően újabb lehetőségek nyíltak előttem. Már a karrierem elején felkeltette az érdeklődésemet a HR terület, a szervezeti működés és az emberekkel való kapcsolódás, illetve e kettő összefonódása. Foglalkoztatott a kérdés: hogyan tudunk úgy irányítani sikeresen egy szervezetet, hogy közben a munkavállalók is jól érezzék magukat? Összességében ezek alapján is mondhatom, kiváló helyen vagyok.

Melyik, vezetőként hozott döntésére a legbüszkébb?  

– Nagyon hosszú folyamat és tudatos munka eredménye, hogy májusban átvehettük a Kiemelkedően Családbarát Hely elismerést. Ez is jelzi, hogy fokozatosan kezd beérni az elmúlt években végzett rengeteg munka és következetesen tudjuk képviselni az értékeinket, ezzel párhuzamosan növekszik a cégnél az elkötelezettségi szint és csökken a fluktuáció. Emellett boldog vagyok, hogy meg tudtuk teremteni a Munkavállalói Élményprogramot, amely nagyon sokunknak áll közel a szívéhez. Amire kifejezetten büszke vagyok, hogy célirányosan be tudjuk azonosítani a meglévő erősségeket, illetve fejlesztendő területeket a szervezetben, amelyekre építhetünk, illetve folyamatosan javíthatjuk működésünket. Ez pedig, lelkiismeretes munkával társítva, hosszú távon eredménnyel párosul.

Milyen jó gyakorlatokat tapasztalt a munkahelyén kívül, amelyeket aztán be tudott építeni a szervezet életébe?

– Mindig nyitott szemmel járok, nem gondolom azt, hogy mindent nekünk kell kitalálni. Fontos megnézni, hogy más vállalatoknál mi az, ami jól működik. Azt is hozzá kell viszont tenni, hogy általában nem lehet egy az egyben átültetni egy jó gyakorlatot, inspirálódásra azonban alkalmas lehet egy tanulmányút vagy konferencia. A világjárvány óta amúgy is mindenki tanulópályára állt a rugalmas munkavégzés és a HR gyakorlatok tekintetében. A HR szakmában nincsenek nagy üzleti titkok. Az a tapasztalatunk, hogy a vállalati kultúra kialakításánál a vezetőknek is képzésekre van szükségük, hogy megfelelően tudják támogatni a munkavállalóikat – ezen a területen például vettünk át jól működő gyakorlatokat másoktól.

Családbarát szempontból miben egyedi az önök szervezete?

– Amikor a Családbarát Hely tanúsító védjegy auditfolyamata zajlott a szervezetnél, az világított rá igazán, hogy mennyi mindenre lehetünk büszkék. Megerősített abban, hogy jó úton járunk! Ami biztosan egyedi, az a négy pilléren nyugvó Munkavállalói Élményprogramunk, amely minden kollégánk számára tartogat valamit. Az alapjuttatások, a képzési lehetőségek, az ambíció és a lojalitás jutalmazása, illetve az egyéni élethelyzetek megoldására szolgáló megoldások is népszerűek a vállalatnál – nem beszélve a születésnaposok extra szabadnapjáról.

Mi a munkahelyéhez kötődő legszebb emléke?

– A legszebb emlékek a közös sikerek. Rendszeresen veszünk részt közösségi rendezvényeken és mindig az okoz örömet, ha azt látom, hogy a munkatársak sikeresek valamiben. Amikor egy nehéz helyzetet közösen győznek le, vagy remekül reagálnak a kihívásokra, az mindig felemelő. Illetve azokra a kollégákra is kifejezetten büszke vagyok, akik nálunk tudnak karriert építeni és ténylegesen eljutnak a szenior szakértői, vagy vezetői szintig. A képességek kibontakoztatását mindig élvezet végigkísérni.

Milyen családbarát intézkedés megléte a legfontosabb az ön számára?

– Személyesen én a rugalmas munkaidő elkötelezett híve vagyok. Szeretem magam szervezni a naptáramat, a home office lehetősége pedig már szinte minden kollégánál alapelvárás. És ami a szívemhez még nagyon közel áll: az a születésnapi szabadnap.

A családbarát szemlélettel összefüggésben milyen tanácsokkal látna el más döntéshozókat, ha családbarát fejlesztésekben gondolkodnak?

– Semmiképpen se az íróasztal mögül próbálják kitalálni, hogy mire van szükségük a munkavállalóknak. Sokkal hatékonyabb rendszeresen megkérdezni őket. Fontos összehangolni és harmonizálni a vállalati célokat a munkavállalói igényekkel. Ki lehet találni újabbnál újabb megoldásokat, de ha nem ismerjük a munkatársakat, ha ezek nem nyújtanak tényleges segítséget a mindennapok során, akkor hiábavaló az elpazarolt erőforrás. Akkor lesz eredménye a családbarát intézkedéseknek, ha azt érzik a munkavállalók, hogy meghallgatták őket és figyelembe vették az elmondottakat.

Ön személy szerint mennyire találja meg az egyensúlyt a hétköznapok során a munka és a magánélet között?

– Hosszú utat jártam be, de most már nagyon jól egyensúlyban tudom tartani a két területet. Tudatosan menedzselem az időmet, és nagyon szigorúan tartom magam a naptáramhoz. A két fiam egyébként az elmúlt évek alatt sokat segített, hogy felállítsuk a fontossági sorrendet.

Van-e olyan intézkedés, amelyet feltétlenül be szeretne vezetni „házon belül”?

– Nem tekintjük lezártnak és befejezettnek a Munkavállalói Élményprogramot, folyamatosan nézzük az igényeket és a hatásokat. Biztosan bővítjük még az elemek sorát, de egyelőre még nincs meg a szervezeti döntés a következő konkrét lépésről.

Ha lehetne három ötlete, javaslata, amelyek megvalósításához mindent megkapna, mik lennének azok?

– Színesíteném a közösségi programokat, hogy mindenki megtalálja a számára szimpatikus témát, illetve keressük a munkahelyi – ami gyakran a nappalit jelenti helyszínként – jólléthez hozzájáruló további támogatási lehetőségeket. anyagi jellegű kompenzálás területén is módosítanék.