A Családbarát Magyarország Központ 2019 óta ítéli oda a Családbarát Hely tanúsító védjegyet munkahely, illetve szolgáltatóhely kategóriában. A tanúsításra Magyarország egész területéről jelentkezhetnek a verseny- és közszférából mikro-, kis-, közép vagy nagyvállalatok, valamint a nonprofit szektorból civil szervezetek, egyházi és közintézmények.  

A két éven keresztül érvényes tanúsítvány hitelesen igazolja a szervezet családbarát szemléletű működés iránti elkötelezettségét, valamint az ennek megvalósításáért tett alapvető intézkedések meglétét.  

Cikksorozatunkban tíz kérdést teszünk fel Családbarát Hely tanúsító védjeggyel elismert vállalkozások, szervezetek vezetőinek. Válaszaikból olyan megvalósított ötleteket, fejlesztéseket, jó gyakorlatokat ismerhetünk meg, amelyekre példaként is tekinthetünk.  

Az érdi bázisú Sipos Kft. egy több mint 50 éves múltra visszatekintő családi vállalkozás, amely új- és használt gépjárművek vásárlásával, finanszírozásával és szervizszolgáltatásaival is foglalkozik. A családbarát szemléletű szervezet vezetője, Sipos Ildikó még a szüleitől vette át a cég irányítását, két felnőtt gyermeke viszont már más úton képzeli el az életét. A szakember 29 éves fia fizikusnak készül, 27 éves lánya pedig biológusként dolgozik. A család számára a feltöltődést – ahogy az elmúlt évek gyakorlata bizonyította – leginkább a szabadidősportok jelentik.

Mi motiválta akkor, amikor ezt a pályát választotta? Szerepet játszott ebben példakép vagy megerősítő, támogató háttér?

– Cégünk egy családi vállalkozás, több mint 50 éves múlttal, így már gyermekként a mindennapjaim részét képezték azok a beszélgetések, amiket a szüleim a vállalkozói, üzleti élettel kapcsolatban folytattak. Sok élethelyzet tárult elém, ami nemcsak a szakmai, hanem az emberi oldalt is láttatta. Adott pillanatban minden nálunk dolgozó család betekintést enged a saját családi vagy magánéletébe is. A szüleim mindig nyitottak és segítőkészek voltak, ezt a szociális érzékenységet tőlük tanultam. Mikor átvettem a cég irányítást, ez a szellemiség is a része volt.

Melyik, vezetőként hozott döntésére a legbüszkébb?

– Jó szívvel gondolok vissza a dolgozóinknak biztosított ingyenes képzéseinkre. Itt megtanulhatták a stresszkezelést, elsajátíthatták az érzéseik felismerését, az igényeik megfogalmazását, hogy kiegyensúlyozott és egészséges életet tudjanak élni. Ezzel megteremtve a több között a család és a munkahely közötti egyensúlyt.

Milyen jó gyakorlatokat tapasztalt a munkahelyén kívül, amelyeket aztán be tudott építeni a szervezet életébe?

– Mindig érdeklődéssel és tisztelettel fordultam azon cégek felé, akiknek a munkavállalói egységesen, egymást támogatva léteztek a munkahelyi környezetükön kívül is. Éppen ezért építettünk be mi is közös programokat, amelyek nagyon hasznosnak bizonyulnak és többszörösen megtérülnek.

Családbarát szempontból miben egyedi az önök szervezete?

– Az egyediség talán a nyitottságból adódik. Mindenkinek fontos a véleménye. A máshogy gondolkodásra, a más perspektívából látásra mindig rácsodálkozom és számomra figyelemre méltó. Fejlődünk általa és a lehető legjobb döntéseken keresztül úgy változunk, vagy változtatunk a munkakörülményeken, hogy az mindenkinek a lehető legjobb legyen.

Mi a munkahelyéhez kötődő legszebb emléke?

– Ha vissza kell néznem a múltba, akkor olyan képek jutnak eszembe, amikor jó hangulat van a munkahelyen. Ezek a vidám napok nagyon fontosak mindenkinek, aki itt dolgozik. De igazából nekem a legfontosabb.

Milyen családbarát intézkedés megléte a legfontosabb az ön számára?

– A legfontosabb a munkaidővel kapcsolatos döntés. Ha egy cégvezetéshez az a visszajelzés érkezik, hogy rövidítsük a munkaidőt, vagy ne dolgozzunk szombaton, az általában igen ritkán talál meghallgatásra. Nálunk viszont, miután mindenki elmondta az érveit, 2022-ben kísérletképpen nagy örömmel és rendkívül sikeresen be tudtuk vezetni ezeket a kéréseket.

A családbarát szemlélettel összefüggésben milyen tanácsokkal látna el más döntéshozókat, ha családbarát fejlesztésekben gondolkodnak?

– Ne a költségeket lássák ebben a programban, hanem a lehetőséget. Lehetőséget arra, hogy egy lojális, biztonságos munkavállalói környezet a hatékonyságot és a cég kiszámítható működését nagyban javítja.

Ön személy szerint mennyire találja meg az egyensúlyt a hétköznapok során a munka és a magánélet között?

– Vannak könnyebb és nehezebb időszakok, de igyekszem tudatosan élni az életem. Ha nem sikerül megteremteni ezt az egyensúlyt, akkor pedig hamar eljutni a felismerésig, hogy mi okozza az egyensúlyvesztést. A feltöltődést leginkább a szabadban töltött idő jelenti, nagyon szeretek biciklizni, búvárkodni, illetve snowboardozni.

Van-e olyan intézkedés, amelyet feltétlenül be szeretne vezetni „házon belül”?

– Egy minden munkavállalóra kiterjesztett csoportos élet- és balesetbiztosítás szerepel a terveim között.

Ha lehetne három ötlete, javaslata, amelyek megvalósításához mindent megkapna, mik lennének azok?

– Az egészségmegőrzést nagyon fontosnak tartom, mind mentális, mind fizikális értelemben. Így az ehhez kapcsolódó képzések, prevenciós programok és a családtagokra is kiterjesztett egészségbiztosítás élvezne prioritást. Emellett a gyermeknevelést segítő sokrétű támogatás is hangsúlyos: táborok, családi programok, és a nyári gyermekfelügyelet megszervezése.