A Családbarát Magyarország Központ 2019 óta ítéli oda a Családbarát Hely tanúsító védjegyet munkahely, illetve szolgáltatóhely kategóriában. A tanúsításra Magyarország egész területéről jelentkezhetnek a verseny- és közszférából mikro-, kis-, közép vagy nagyvállalatok, valamint a nonprofit szektorból civil szervezetek, egyházi és közintézmények.    

A két éven keresztül érvényes tanúsítvány hitelesen igazolja a szervezet családbarát szemléletű működés iránti elkötelezettségét, valamint az ennek megvalósításáért tett alapvető intézkedések meglétét.    

Cikksorozatunkban tíz kérdést teszünk fel Családbarát Hely tanúsító védjeggyel elismert vállalkozások, szervezetek vezetőinek. Válaszaikból olyan megvalósított ötleteket, fejlesztéseket, jó gyakorlatokat ismerhetünk meg, amelyekre példaként is tekinthetünk.    

A Richter magyarországi központú multinacionális gyógyszercégként, globális márkanév az innovatív gyógyszeripari termékek és a kutatás-fejlesztés területén. A vállalat világszerte több mint 12 ezer főt foglalkoztat és számos olyan összetett, széleskörű jóléti szolgáltatást és juttatást biztosít munkavállalói és azok családjai részére, amelyek hozzájárulnak a munka-magánélet egyensúlyához. A Richter egyebek mellett saját uszodával, edzőteremmel és sportpályával támogatja a sportolást és az aktív életmódot. A kisgyermekes munkatársakat GYES és GYED kiegészítő támogatással és vállalati óvodákkal segítik, az iskoláskorú gyermekkel rendelkező szülők számára pedig iskolakezdési támogatást nyújtanak. A munkatársak magánegészségügyi szolgáltatások, élet- és balesetbiztosítás mellett helyi házi- és szakorvosi rendelőkben vehetnek részt általános és szakrendeléseken, valamint kétévente komplex szűrővizsgálaton. Erdei Katalin kétgyermekes családanya, 2018 óta dolgozik a szervezetnél, melynek 2019-től már HR-igazgatóként irányítja ezirányú tevékenységét.

Mi motiválta akkor, amikor ezt a pályát választotta? Szerepet játszott ebben példakép vagy megerősítő, támogató háttér?  

– Olyan pályát kerestem, ahol kamatoztathatom mind a reál és humán, mind az üzleti és emberekkel kapcsolatos érdeklődésemet. A pályám kezdetén még kevésbé voltak középpontban egy vállalaton belül a HR-vezetők, de az első főnököm mindenképp nagy hatással volt a pályámra és az általam azóta képviselt értékrendre.

Melyik, vezetőként hozott döntésére a legbüszkébb?  

– Felsővezetőként számos döntést hozok meg nap mint nap, de a fő büszkeségem az a sok kezdeményezés, amit a csapatom javasol. Azokból már könnyű jó döntéseket hozni.

Milyen jó gyakorlatokat tapasztalt a munkahelyén kívül, amelyeket aztán be tudott építeni a szervezet életébe?  

– Mindig olyan cégeknél volt alkalmam dolgozni, ahol fontos az ember, így számos jó gyakorlatot láttam, melyek segítettek abban, hogy a szülők, a nők reintegrációja vagy család melletti munkavállalása zökkenőmentesebb legyen.

Családbarát szempontból miben egyedi az önök szervezete?  

– A Richternél négy generáció dolgozik együtt, és szolgáltatásainkkal, juttatásainkkal igyekszünk hozzájárulni ahhoz, hogy minden korosztály teljes életet élhessen, a vállalati óvodától a sportpályákon keresztül az üdülőkig. De nemcsak jóléti intézményeinkről van szó, hanem rugalmas foglalkoztatási formákról, egészségügyi szolgáltatásokról vagy a kollégák gyermekeinek szervezett nyári táborokról is.  

Mi a munkahelyéhez kötődő legszebb emléke?  

– Rendszeresen szervezünk családi napot, amikor munkatársaink családjaikkal együtt töltenek el egy richteres programokkal teli napot a pihenőparkunkban. Ezen a 8000 fős rendezvényen óriási élmény látni a kollégákat, akik büszkén mutatják meg családjuknak munkahelyüket, és a gyerekeket, akik őszinte kíváncsisággal játsszák azt, hogy még ha csak egy napra is, de a Richterben dolgoznak.  

Milyen családbarát intézkedés megléte a legfontosabb az ön számára?  

– Nem egy konkrét intézkedést emelnék ki, hanem azt az odafigyelést, rugalmasságot, amelyet vezetőink tanúsítanak az egyéni élethelyzetekkel kapcsolatban a szakmai területek munkaadottságaihoz, lehetőségeihez mérten. Ehhez igyekszünk a rendszerekkel strukturáltabb formában is támogatást adni a meglévőkön túl. Ez a szemlélet nekem azért jelent sokat, mert a mindennapi munkánkban és együttműködéseinkben is az ember áll a középpontban.  

A családbarát szemlélettel összefüggésben milyen tanácsokkal látna el más döntéshozókat, ha családbarát fejlesztésekben gondolkodnak?  

– A tavaly év végi Munka Törvénykönyve módosítások nagyon jó irányba hatnak a kisgyermekesek munkavállalásával kapcsolatban. Magyarországon EU-s átlagban még alacsony a részmunkaidős foglalkoztatás, ennek további ösztönzése mind munkavállalói, mind munkáltatói oldalon fontos lenne.  

Ön személy szerint mennyire találja meg az egyensúlyt a hétköznapok során a munka és a magánélet között?  

– Mint minden szülőnek, főként, ha vezetőként dolgozik, vannak könnyebben és nehezebben kezelhető időszakok. Mindig a család volt az első az életemben, ez irányította a karrierlépéseimet is, és a férjemmel mindig úgy alakítottuk a karrierünket, hogy a családunk ne sérüljön. Előfordult, hogy ő lépett vissza egy lehetőségtől és előfordult, hogy én. Sajnos ritkán tud a két karrier töretlenül egymás mellett futni, amíg kicsik a gyermekek, bár ezen a téren ma sokkal toleránsabbak a cégek, mint 15-20 éve. A gyerekeinket már nem sok választja el a felnőttségtől, mégis ma is a család az első az életemben, és ebben szerencsére a Richter és a vezetőm is támogat, enélkül nem is működne.  

Van-e olyan intézkedés, amelyet feltétlenül be szeretne vezetni „házon belül”?  

– Szeretnénk a különböző élethelyzetekhez alkalmazkodva még rugalmasabb foglalkoztatási lehetőségeket bevezetni, és javítani a kismamák reintegrációját a munkába, amely jóval a konkrét visszatérésük előtt elkezdődne. Saját tapasztalatom is, hogy a kisgyermek mellől visszatérő szülőknek bűntudata van amiatt, hogy úgy érzik, sem otthon, sem a munkahelyen nem tudnak 100%-ban helytállni. Ezek az érzések nagyban gátolják azt, hogy az ember akár a családjában, akár a munkahelyén ki tudjon teljesedni. Szeretnénk létrehozni olyan richteres fórumokat, támogatói közösségeket, ahol ezekre a tipikusan felmerülő problémákra megoldást találunk, és ahol a női karrierrel kapcsolatos kérdésekkel is foglalkozunk.  

Ha lehetne három ötlete, javaslata, amelyek megvalósításához mindent megkapna, mik lennének azok?  

– Rugalmasabb munkavégzés bevezetése olyan területeken, ahol most álmodni sem merünk róla. Kismamák továbbtanulásának, átképzésének aktívabb támogatása mind kormányzati, mind vállalati szinten. A kismamákkal való munkáltatói kapcsolattartás, és reintegrációjuk folyamatának törvényi szabályozása annak érdekében, hogy ne legyenek ennyire különbözőek a vállalati gyakorlatok.