A Családbarát Magyarország Központ 2019 óta ítéli oda a Családbarát Hely tanúsító védjegyet munkahely, illetve szolgáltatóhely kategóriában. A tanúsításra Magyarország egész területéről jelentkezhetnek a verseny- és közszférából mikro-, kis-, közép vagy nagyvállalatok, valamint a nonprofit szektorból civil szervezetek, egyházi és közintézmények.  

A két éven keresztül érvényes tanúsítvány hitelesen igazolja a szervezet családbarát szemléletű működés iránti elkötelezettségét, valamint az ennek megvalósításáért tett alapvető intézkedések meglétét.  

Cikksorozatunkban tíz kérdést teszünk fel Családbarát Hely tanúsító védjeggyel elismert vállalkozások, szervezetek vezetőinek. Válaszaikból olyan megvalósított ötleteket, fejlesztéseket, jó gyakorlatokat ismerhetünk meg, amelyekre példaként is tekinthetünk.  

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. 2005. október 1-én jött létre, de jogelődjei révén a 60-as évekre nyúlik vissza a története. Fő feladatuk a teljes magyarországi közúthálózat üzemeltetése és fenntartása, a zavartalan közlekedés biztosítása és mindenféle útfenntartó tevékenység a több mint 30 ezer kilométer hosszú hazai útszakaszokon. A szűk hatezer fős munkavállalói létszám csaknem 80 százalékában, elsősorban az útüzemeltetésben és a fizikai munkában férfiak dolgoznak a szervezetnél, de az adminisztratív munkakörökben és a szakmai vezetői pozíciókban a nők is jelen vannak. Hatodik éve a cég humánpolitikai igazgatója dr. Mezei Attila, aki egy véletlennek köszönheti a HR-es karrierjét. A háromdiplomás szakemberrel állítása szerint ennél jobb nem is történhetett volna.

Mi motiválta, amikor ezt a pályát választotta? Szerepet játszott ebben példakép vagy megerősítő, támogató háttér? 

– Mindig is a humán vonal volt erős az életemben, a továbbtanulásban is szerepet játszott, hogy minél kevésbé kelljen a matematikával foglalkoznom. Előbb az Államigazgatási Főiskolát végeztem el, majd Pécsett jártam a jogi egyetemre, ezt követően munkajogi szakjogász képestést szereztem. Alapvetően mindig is érdekelt a munkajog és a közszolgálati jog, egy ilyen területen tevékenykedő intézménynél is kezdtem a pályafutásomat. Rövid időn belül azonban nyugdíjba ment a HR-vezetőm és engem jelöltek ki, hogy vigyem a feladatokat, amíg nem lesz más. Ekkor még nem voltam HR-es, éppen csak belecsöppentem a terület rejtelmeibe, de rögtön magával ragadott ez a pálya. Annyira megszerettem, hogy egyre erősebb hivatástudat alakult ki bennem. Egy véletlennek köszönhetően talált tehát meg a HR terület, de nagyon hálás vagyok érte.

Melyik, vezetőként hozott döntésére a legbüszkébb?  

– Szerintem a HR családbarát vonalán vannak a legjobb és leghasznosabb ötletek, külföldi szaklapokban is rendszeresen olvasok remek gyakorlatokról. Egy ilyen alapján vezettük be, hogy ha csak részmunkaidőt tudnak vállalni a cégnél a szülés után visszatérő kismamák, akkor is a teljes fizetésüket kapják kézhez gyermekük hároméves koráig. Ha legalább napi 6 óra munkaidőt vállalnak, akkor jogosultak a 8 órás munkabérre. Büszke vagyok rá, hogy sikerült átemelnünk ezt a gyakorlatot. Nálunk érthetően népszerű ez az intézkedés, de más cégek elismerését is kivívta. A terveink között szerepel, hogy ezt az intézkedést a gyermek négyéves koráig kitoljuk.

Milyen jó gyakorlatokat tapasztalt a munkahelyén kívül, amelyeket aztán be tudott építeni a szervezet életébe? 

– Az előző munkahelyemen voltak családalapítási támogatások, a házasságkötéshez és a gyermekszületéshez kapcsolódóan. A jó példa alapján itt az elsők között építettük be ezeket. Olyan élethelyzetekről van szó, amelyek véleményem szerint egyértelműen támogatandó mérföldkőként jelennek meg a munkavállalók életében. Külföldön egyébként tapasztaltam olyat, hogy a születésnapján mindenki automatikusan szabadságot kap, a jövőben támogatandó lehetne ennek céges családbarát intézkedésként történő bevezetése is.

Családbarát szempontból miben egyedi az Önök szervezete?  

– Sokszor szoktuk azt mondani, hogy mi egy nagy család vagyunk a cégnél, ami általában elcsépelten hangzik, de nálunk tényleg szinte szó szerint kell érteni. Azon túl, hogy családias a hangulat és roppant segítőkészek a kollégák, komplett családok dolgoznak itt. Előfordult, hogy a férj és a feleség, sőt, a gyerek is, de már a nagyszülők is közutasok voltak, így szeretnék ezt a hagyományt továbbörökíteni. Van egyfajta összetartás és biztonságérzet az itt dolgozók között. A generációk alatt az a kép alakult ki, hogy ide lehet jönni dolgozni, mert jó légkörű, biztos munkahely. Ezt igyekszünk is erősíteni a különböző céges programokkal, versenyekkel, de ami igazán egyedi, az a közutas rodeóbajnokság. A hatalmas munkagépekkel, hókotrókkal egy ügyességi pályát kell teljesíteniük a versenyzőknek. Bóják között, szűk helyen, időre kell bizonyítani, és ennek nem csak a házi bajnokságát rendezzük meg, de a Visegrádi Négyekkel közösen a nemzetközi viadalt is rendszeresen megszervezzük.

Mi a munkahelyéhez kötődő legszebb emléke? 

– Sok szép emlék köt ehhez a munkahelyhez, nehéz egyet választani. Az egyik ilyen, amikor először megkaptuk a Családbarát Munkahely elismerést. Nagyon büszkévé tett, amikor az auditor hozzátette, hogy állami szférában ritka magas pontszámmal értük el ezt az eredményt. A családalapítási támogatásokra kiemelkedő pontszámokat kaptunk, és elismeréssel nyilatkozott a rendezvényeinkről és a nyugdíj előtt állók részére biztosított juttatásokról is.

Milyen családbarát intézkedés megléte a legfontosabb az Ön számára?  

– Az egyedisége miatt hozzám a már említett bérkiegészítés áll a legközelebb, de fontosnak tartom a többi családbarát intézkedésünket, mert ezek nem merülnek ki a fiatalok támogatásával. A házasságkötéshez, vagy az iskolakezdéshez való hozzájárulás mellett gondoskodunk a nyugdíj előtt állókról is. A pandémia alatt szerintem mindenki átértékelte a saját egészségének a szerepét, emiatt az egészségmegőrzés kiemelten fontos terület lett, ehhez szűrővizsgálatokkal igyekszünk hozzájárulni. A társaságunk számára az az elsődleges, hogy a munkavállalót, mint családtagot támogassuk.

A családbarát szemlélettel összefüggésben milyen tanácsokkal látna el más döntéshozókat, ha családbarát fejlesztésekben gondolkodnak? 

– Ne csak dolgozóként kezeljék a munkavállalókat, hanem egy család tagjaként. Úgy tekintsenek rá, hogy napi nyolc órában munkavállaló, de a nap többi részében a saját családjuk tagja. Eszerint próbálják meg támogatni a kollégáikat. Ezzel a szemlélettel maguktól jönnek a családbarát fejlesztésekkel összefüggő hasznos döntések. Az a tapasztalatom, hogy a gyermeket nevelő családok esetében komoly hangsúlyt kap a részmunkaidős foglalkoztatás, a gyermek óvodába, iskolába szállítása másképpen nem megoldható. Ennek a támogatása elsőbbséget kell, hogy élvezzen, főleg a nők esetében.

 Ön személy szerint mennyire találja meg az egyensúlyt a hétköznapok során a munka és a magánélet között? 

– Szinte maradéktalanul. Fiatalabb koromban nem volt mindig így, de azóta tudatosabb lettem, javítottam az időgazdálkodásomon, és mostanra elsődleges szemponttá vált, hogy jól összehangoljam a munkámat és a magánéletemet. Igyekszem napközben úgy dolgozni, hogy ne tolódjon el a munkahelyi hangsúly a család rovására. Nem kérdés, hogy egy vezetőnél a munkának komoly hangsúlyt kell kapnia, de nincs az a munkahelyi kötelezettség, amelyet a család elé kellene helyezni. Szerintem a családnak kell lennie az elsőnek az ember életében.

 Van-e olyan intézkedés, amelyet feltétlenül be szeretne vezetni „házon belül”?  

– Elsősorban a meglévő intézkedések fejlesztése lenne a cél. A gyermek születésekor az apáknak járó ötnapos szabadságot szeretnénk növelni, illetve a kismamák szülési szabadságot követő munka alóli mentesítését is szeretnénk támogatni, hogy a gyed mellett legyen még egy láb, amelyre támaszkodhatnak. Ezek erős hátteret igényelnek, de láttam jó példákat, hogy megvalósítható, és én is szeretném, ha valamikor a jövőben ezeket bevezethetnénk.

 Ha lehetne három ötlete, javaslata, amelyek megvalósításához mindent megkapna, mik lennének azok?  

– A munkavállalói egészségbiztosítás és a társasági, céges és magánegészségügyi szolgáltatások minden kollégánk számára történő biztosítása egy komoly fejlesztés lenne. Ezen belül a napi problémák megoldása, legyen az akár fogászat, akár szemészet. Emellett egy saját, céges bölcsődei, óvodai és iskolai ellátás nagy segítség lenne, illetve felelős munkáltatóként gondolnunk kell azokra is, akik szeretnének családot, de nehézségekbe ütköznek, így a meddőségi támogatást is biztosíthatnánk. És ha lehet egy ráadás kívánság: a céges bébiszitter. Ha rendkívüli esemény jön közbe, vagy ha hosszútávon tervezhető gyermekfelügyeleti szolgáltatásokra van szükség, ez óriási segítség lenne. Külföldön ezekre jó példák vannak már.