Az ünnepnapot 2014-ben a Portugál Nagycsaládos Egyesület és az Európai Nagycsaládos Szövetség kezdeményezte azzal a céllal, hogy Európában is legyen egy, az anyák, illetve az apák napjához hasonló kiemelt ünnepük a testvéreknek is. Amerika számos államában már hosszú ideje létezik ilyen.

A Testvérek Napját minden évben május 31-én ünnepeljük. A világnap üzenetét 2020-ban Ana Cid Goncalves, a Portugál Nagycsaládosok Egyesületének főtitkára így fogalmazta meg: „Maga a testvérkapcsolat az, amit szeretnénk megünnepelni, és amit érdemes is megünnepelnünk. Az, hogy testvérünk van, nem feltétlen egyenlő a boldogsággal, de mindenképpen boldogabbak azok, akiknek van testvérük. Általa épülünk, és vele együtt növünk fel.”

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete az elsők között csatlakozott a kezdeményezéshez, melynek mottója: „Ha boldoggá akarsz tenni egy gyereket, gondoskodj róla, hogy legyen testvére! Ha nagyon boldoggá akarod tenni, legyen több testvére!”

Az egyesület arra kéri a csatlakozni vágyókat, hogy osszanak meg legalább egy képet a közösségi portálokon (facebook, instagram, twitter, stb.), amelyen testvérével, testvéreivel szerepel, esetleg gyermekeit együtt mutatja. A poszthoz minden esetben írják oda: #TestvérekNapja, #Szeretematestvéremet. Emellett személyes gondolatok megosztását is kérik, ami lehet egy mondat vagy egy rövid történet is.

A facebookon az egyesület létrehozott egy keretet, amellyel a profilkép megváltoztatható, s amelynek felirata: I♥Tesó. A keret a "Testvérek Napja" nevet viseli. Arra kérnek mindenkit, hogy ennek használatával változtassák meg profilképüket legalább egy napig, hogy ezzel is láthatóbbá váljon a Testvérek Napja.

(fotó: Shutterstock)