Például az, hogy túl sokat tartózkodunk természetes fény nélküli zárt terekben. Ő egy minapi interjújában arról beszélt, hogy a legnagyobb probléma egyelőre Ázsiában van, ahol jelenleg a rövidlátás aránya 95 százalék, a hatvan évvel ezelőtti 20 százalékhoz képest. A hatdioptriás rövidlátás felett pedig nő az esélye a szem súlyosabb megbetegedéseinek.

A szemproblémák másik nagy forrása a koraszülés. Bár az orvostudomány egyre több kissúlyú csecsemőt tart életben, sokuknak marad vissza látásproblémája. A gyengénlátó magyar gyermekek 29 százaléka, a vakok több mint fele koraszülött volt. Ám látásproblémák egyéb okok miatt is kialakulhatnak.  

– Magyarországon már a születéskor átesnek az első látásvizsgálaton a csecsemők – tájékoztat dr. Radó Gábor szemész-főorvos. – Ekkor már kiderülhetnek a veleszületett rendellenességek, fertőzések, szürkehályog, glaukóma, daganatok.  A vizsgálatot erre kiképzett nővér végzi, majd ezt követően a szemészeti szűrés a kisgyerek fél-, egy-, három- és ötéves korában a védőnő feladata.

Amíg a kicsi nem beszél, a szemek összehangolt mozgásáról, anatómiai viszonyairól lehet információt gyűjteni. Például ellenőrzik az úgynevezett vörös reflexet (a szem hátsó részéből a pupillán keresztül visszaverődő fényt) egy kézieszköz, az úgynevezett oftalmoszkóp segítségével. Ez azt mutatja meg, hogy a szemfenék egészséges-e. Radó Gábor a vizsgálat megértésére példaként említi, hogy ez a reflex lényegében ugyanaz, mint amikor éjszaka az országúton egy állat szeme „világít”, ami azért történik, mert az visszatükrözi az autó lámpájának fényét.

Hathetes korban az egészséges kisbaba képes szemkontaktusra, 2-3 hónapos korban érdeklődik a világító, fénylő tárgyak után, kicsit már képes különféle dolgokra fixálni, azokat a tekintetével követni. Ekkor még előfordulhat, hogy nem kellően összehangolt a szemek mozgása, de ez csak négyhónapos kor után kóros. Ezt okozhatja például az úgynevezett lusta szem, amikor egy agykérgi gátlás két különböző képet képez és azokat az agy nem tudja eggyé alakítani. Ilyenkor a rosszabb minőségűt elnyomja. Ha a védőnőnek ilyen szemproblémára utaló gyanúja támad, a kicsit szakorvosi vizsgálatra kell beutalnia. Hétéves korig maradéktalanul korrigálható ez a probléma.  A lusta szem „aktivizálása” úgy érhető el, ha az egyik, általában a jó szemet tapasszal kitakarják, egyéb kezelésként még szóba jöhet speciális úgynevezett prizmaszemüveg vagy szemizom műtét is. Ennek az elváltozásnak a szűrése azért is nagyon lényeges, mert a kezeletlen gyerekek látása 6-8 éves kor után már szemüveggel sem javítható tökéletesre. Radó Gábor hozzátette: előfordulhat, hogy a lusta szem kialakulásának nincsenek figyelmeztető előjelei, az is lehet, hogy a gyereknek nem is okoz gondot, viszont szűréssel felismerhető.

A kancsalság is többnyire gyerekkorban kezdődő betegség, amire jellemző, hogy az egyik szemmel odanéz, ahova fixálni szeretne, de a másikat – változatos okok miatt – nem bírja odavinni. Így az máshova néz. Ez a másik kép zavarja is az agyat és ezért azt kikapcsolja. A kezelés során a szemek váltott letakarásával érik el, hogy „összeerősödjenek”.  És amikor együtt van mind a két szem, azaz van egy-egy jó kép, akkor össze kell hozni egy helyre a kettőt. Vagy kancsal-műtéttel, vagy prizmás szemüveggel, ami egy optikai eltolással egyesíti a képeket.  

Hároméves kortól már jól vizsgálható a színlátás, a térlátás is. Míg az előbbi nem korrigálható, a térlátási problémák speciális fejlesztéssel javíthatók. A látásélesség szűrése 3, 4 és 5 éves korban javasolt. Ez nagyon egyszerű vizsgálat, meg kell kérdezni a kicsiket, hogy milyen jól látják az egyes szimbólumokat bizonyos távolságból.  

Radó Gábor végül azt ajánlja a szülőknek, hogy feltétlenül keressenek fel szemorvost, amennyiben az alábbi tünetek bármelyikét észlelik kisgyermekükön: rosszul igazított szemek (keresztbe tévedve néznek, kifordulnak), fehér vagy szürkés szín jelenik meg a pupillában, gyorsan rebbenő szemek egyik oldalról a másikra vagy fel-le, a gyerek panaszkodik szemfájdalomról, viszketésről vagy egyéb kellemetlen érzésről, vörösessé válik a szem és ez néhány napon belül sem múlik, genny jelenik meg mindkét szemben, lelógnak a szemhéjak, mindig könnyesek a szemek, vagy a fényre érzékenyek.

 

Fontos Önnek, hogy a családot érintő egészségügyi kérdésekben otthonosan mozogjon? Keresse fel az Egészségértés Díj kezdeményezést itt és itt

A gyermekek fejlődésével kapcsolatban további hasznos cikkeket olvashat a gyermekut.hu oldalon.