A Környezeti Társadalomkutatók Csoportja egyedülálló szülők táplálkozási környezetét vizsgálta, amelyből kiderült, hogy az egyedülálló szülők több mint kétharmada rendszeresen aggódik amiatt, hogy lesz-e elég pénze a tápláló ételek biztosítására. És majdnem minden ötödik megkérdezett nagyon rossznak vagy rossznak vallja az egészségi állapotát.

Több mint háromszázezer egyszülős család létezik ma Magyarországon. Ezek a családok fontos társadalmi csoportot képviselnek azért is, mert fokozott veszélyben vannak, hiszen nagyobb mértékben érinti őket a szegénység és társadalmi kirekesztés kockázata. 

A kutatás célja az egyedülálló szülők táplálkozási környezetének átfogó vizsgálata volt – kitérve az élelmiszervásárlás, az otthoni környezet, az otthonon kívüli étkezés, valamint az egyedülálló szülők egészséghez és táplálkozási környezetükhöz való hozzáállásának kérdéseire. A felmérést önkitöltős kérdőíves módszerrel végezték idén májusban az Egyszülős Központ segítségével. 

– A kutatás hiánypótló kezdeményezés, hiszen korábban még nem vizsgálták az egyszülős családok étkezési szokásait, amely nagymértékben befolyásolja az egészségi állapotukat is. Az eredmények alapján sokkal célzottabb programokat lehet elindítani annak érdekében, hogy az egyszülős családban élő szülők és gyerekek is minél egészségesebben étkezhessenek – fogalmazott Nagy Anna, az Egyszülős Központ kuratóriumi elnöke a kutatás eredményei kapcsán.

Az eredmények azt mutatják, hogy a szülők 85%-a szerint több pénzre, míg 28%-a szerint több időre lenne szükség ahhoz, hogy egészségesebben étkezzenek. A válaszadók több mint kétharmada gyakran aggódik amiatt, hogy lesz-e elég pénze a tápláló ételek biztosítására. Majdnem minden ötödik kérdezett nagyon rossznak vagy rossznak vallja az egészségi állapotát, több mint a fele megfelelőnek, és csak alig negyedük vallja jónak.

A válaszokból kiderül, hogy az egyszülős családokban a szülők közel egynegyede nem törődik az általa elfogyasztott élelmiszerek tápanyagtartalmával, míg 27%-uk nem foglalkozik az élelmiszerek környezetre gyakorolt hatásával. Az egyedülálló szülők 64%-a hetente többször eszik együtt a gyermekeivel, de 23% a képernyő előtt fogyasztja el az ételt. 42% legalább naponta egyszer eszik gyümölcsöt, míg 24% zöldséget. 

– Ha időt és költséget szeretnénk spórolni, készüljünk fel! – tanácsolta a kutatás egyik vezetője, Antal Emese, dietetikus, szociológus. – Írjunk bevásárlólistát, megnézhetjük az akciós újságok választékát és eszerint, célzottan is vásárolhatunk. Főzzünk nagyobb mennyiséget a hétvégén, és egy részét dobozokba szétválogatva rakjuk a mélyhűtőbe – sorolta.

– Nézzünk utána, mely szupermarketekben, piacokon található úgynevezett „ételmentő polc vagy rekesz”, ahol jóval olcsóbb zöldségeket, gyümölcsöket találhatunk. Lehet, hogy nem olyan szépek, de okosan felhasználva, sokat spórolhatunk – tanácsolta a dietetikus.