– Normál esetben, amikor nincs szó súlyos táplálkozási zavarról, akkor csak a D- és C-vitamin pótlására van szükség a gyerekeknél - mondta a csalad.hu-nak Póta György gyermekorvos, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének korábbi elnöke. – Az utóbbit a szervezet nem tudja előállítani, ezért kizárólag külső forrásból, zöldségekkel, gyümölcsökkel lehet bevinni. Ugyanakkor, a téli időszakban senki sem tud olyan mennyiségű friss zöldfélét fogyasztani, hogy egy kis többlet C-vitamin ne lenne hasznos a számára.

A szakember emlékeztetett arra, hogy a C-vitamin védi a sejteket a normális sejtműködés melléktermékeiként keletkező szabadgyökök okozta károsodástól.

– Ha az anya megfelelően táplálkozik, van az anyatejben, és általában a csecsemőtápszerekben is elegendő C-vitamin. Hiánya esetén a csecsemők mozgás közben fájdalmat érezhetnek, nem kellően gyarapszik a súlyuk, illetve vérzés, vérszegénység alakulhat ki a szervezetükben. A C-vitamin hiányos gyerek gyakran sovány, a bőre sápadt. Az alacsony C-vitamin-szint a vérből laborvizsgálattal igazolható. Ha csak ez a probléma, a vitamin napi pótlása gyorsan helyreállítja a szervezet normál működését – magyarázta.

A kulcs a helyes, változatos táplálkozás

Póta György szerint viszont tévhit, hogy ha valaki nyakló nélkül adja a gyerekének a vitaminokat, akkor a kicsi nem lesz beteg, erősebbé válik az immunrendszere, mert ez sajnos nem igaz. Teljesen felesleges a gyereket különböző színes vitaminozott cukorkákkal és hasonlókkal tömni. Az egészséges fejlődésüket a változatos, sok gyümölcsöt, zöldséget, valamint tejtermékeket, sovány húsokat tartalmazó étrend szolgálja.

A szakember figyelmeztetett arra is, hogy azoknál a gyerekeknél, akik csecsemőkoruktól nem jutnak hozzá a számukra fontos minőségi tápanyagokhoz, a krónikus betegségek kialakulásának kockázata is sokkal nagyobb, mint az egészséges ételeken felnövőké. Sőt, akit egészen kicsi korától cukros üdítőkkel, sós csipszekkel, sok-sok édességgel tömnek, később sem tudják kárpótolni a szervezetüket a minőségi táplálkozásból kieső évekért. Ők lesznek majdan a torna- és a matekórán is rosszabbul teljesítők.

Jóból is megárt a sok

Sokan azt is gondolják, hogy mivel a C-vitamin vízben oldódik, nem lehet túladagolni, a felesleges mennyiség ugyanis távozik a vizelettel. Ez igaz, ám az is, hogy a túl sok C-vitamin károsíthatja a veséket. Erről egyre több adatot ismertetnek a nefrológusok a gyermekgyógyász szakmai kongresszusokon. Ezért például a megfázásos időszakban ajánlott arra is figyelni, hogy a gyereknek adott egyéb készítmények, például a láz- és fájdalomcsillapítót, illetve köptetőt is tartalmazó komplex szerek milyen dózisban tartalmaznak C-vitamint. A csecsemők napi C-vitamin adagja 50, a kisgyerekeké 60, az óvodásoké 70, a kisiskolásoké 80, a kamaszoké 90-100 mg.

A D-vitamin téli pótlása

A másik, késő őszi-téli időszakban pótlásra szoruló vitamin a D. Ennek két formája fontos a táplálkozás szempontjából. A növényekben termelődő D2 vitamin élesztő, gabonafélék, tejtermékek, halmájolajok, diófélék fogyasztásával kerül a szervezetbe. A másik formája, a D3 vitamin a bőrben képződik napfény hatására. A D-vitamint a máj tárolja, és mielőtt a szervezet felhasználná, azt a májnak és a veséknek fel kell dolgozniuk (metabolizálniuk). A D-vitamin normál szinten tartja a vérben lévő kalciumot és foszfort. Segíti a kalcium felszívódását, fontos szerepe van a csontok fejlődésben. Ha a kicsi gyermekek szervezetében alacsony a D-vitamin szint, nem fejlődik megfelelően a csontozatuk, kevésbé lesz erős, egészséges a fogazatuk. A D-vitamint a csecsemők és kisgyermekek olajos csepp formájában kaphatják meg, míg a nagyobb gyermekek és a felnőttek tablettát is szedhetnek. Nem mindig szükséges a napi alkalmazás, sőt, nagyobb dózisok esetében heti bevitel ajánlott. A hazai szakmai ajánlás szerint egyéves kor alatt naponta 1000 NE ("Nemzetközi Egység"), egyéves kor felett 2000 NE adható. Hatéves kor felett a napi bevitel helyett a heti adagolás (14 000 NE) javallt.

A D-vitamin zsírban oldódik, azaz ezt képes raktározni a szervezet, ezért oda kell figyelni arra, hogy semmiképpen se adagoljuk túl. A több hónapon át nagy dózisban alkalmazott D-vitamin okozhat mérgezést. Ennek korai tünetei az étvágytalanság, hányinger, hányás, amit erős szomjúság, gyengeség, magas vérnyomás követhet. Miután a D-vitamin túladagolással magas lesz a vér kalcium-szintje is, a kalcium kicsapódhat a vesékben, az erekben, a tüdőben és a szívben is. Emiatt a vesék is visszafordíthatatlan károsodást szenvedhetnek.

Fontos Önnek, hogy a családot érintő egészségügyi kérdésekben otthon mozogjon? Keresse fel a Nekem szól! kezdeményezést itt és itt!

(illusztráció: Shutterstock)