Agárd, Gárdony, Velence, Sukoró, Pákozd és Dinnyés – ezek azok a települések, amelyek a Velencei-tó partján sorakoznak, szinte egybeépülve, mégis külön-külön identitással. Bizony, saját egyéniségük van ezeknek a falvaknak, kisvárosoknak, és mindannyian tudják egymásról, melyik miben jó! Így dönteni is könnyebb, hol keressünk szállást. A természetben kalandozni vágyó idelátogató lehetőség szerint válassza Dinnyést vagy Sukorót. Aki inkább strandolós, koncertezős, büfézős napokat tervez, az Agárdon, Gárdonyban vagy Velencén foglaljon szállást. Aki pedig egy hagyományosabb – hősiesebb! – magyar faluban töltene pár napot, az Pákozdon nézzen vendégház után. Bár a legjobb, ha mindezt csokorba kötjük, és a többnapos itt-tartózkodás közben belekóstolunk az összes itteni élet és étel fajtába… Figyelem! A bicikli a tó környékén mindenütt alapfelszerelés, és hatalmas könnyebbség a folyamatos autóban üléssel szemben. Itt két keréken könnyedén elérhető minden, ami számít.

Sportoljunk egy jót!

Akkor is tervezhetünk biciklitúrát, ha nincsen kerékpárunk: a part az utóbbi években tele lett igényes biciklikölcsönzőkkel, ahol szükség esetén a bajbajutott kerékpárosok segítségére is sietnek. Szánjunk időt a kis- vagy nagyobb tókerülő túrára! Ez huszonnyolc kilométert jelent, felnőtteknek két-három óra alatt letekerhető, kényelmesebb és gyerekes tempóban pedig rászánhatunk egy egész napot, közbeiktatott strandolásokkal, pihenéssel. Nyári kerekezésnél mindenképpen legyen nálunk fürdőruha, mert a kerékpárút a part mentén halad, strandokon is keresztülmegy. Útközben bérelhetünk valamit a hihetetlenül sokféle vízi járgány közül, ami manapság a tóban közlekedik. Míg régen választékként csak csónak és vízibicikli létezett, most ülve-állva evezős és vitorlás eszközök ezerféle kivitelben kínálják magukat. És nemcsak nyáron!

Gyermekekkel kalandozni

A Velencei-tónál kalandozni is lehet. Agárdon az egri vár kicsinyített másában, a Rönkvárban jót játszhat az ifjúság, mialatt a szülők a Magtárban lévő kiállításokat nézik, vagy éppen Gárdonyi Géza szülőházában időznek. Innen tökéletes folytatása a kirándulásnak a Guinness rekorder dinnyési Várpark, mert nem minden nap jár az ember elfeledett várak között a középkori mini Magyarországon. Érdemes benézni a kis kő- és fa épületecskékhez: az egykori budai történelemrajongó férfi álmát váltották ők valóra –– hát igen, a hobbit érdemes komolyan venni… A hatalmas Miska huszár szobor Pákozd szélén, a Bogár halmon áll, és nagyságával azt hirdeti, hogy 170 évvel ezelőtt igen nagy dolgok történtek itt a környéken. Innen már csak pár perc a pákozdi csata helyszíne: a Pákozdi Katonai Emlékparkban a régi fegyverek kézbe is vehetők, közben pazar tavi kilátást élvezhetünk.

Természetben gyönyörködni

A Velencei-tó Székesfehérvárhoz közeli oldalán elcsendesül a nyaralók zaja, az út és a tó mellett egyre több vízimadarat látni, a dinnyési fertő területén a természet az úr. A hatalmas mocsaras, lápos nádasban folyamatos madármegfigyelés folyik, a látogatók előtt is nyitott madárgyűrűzésekre és természetjárásokra lehet jelentkezni. Érdemes korán kelni, és egy délelőttöt ott tölteni, mert nem gyakran láthatja az ember, hogy a hálókban fennakadt madarak lábára hogyan kerül a jelölőgyűrű… A nyitott alkalmakon bárki kezébe veheti az icipici madarakat, és sok érdekességet megtudhat róluk és a minket körülvevő természetről. Például arról a kicsiny növényről is, ami mellett nap mint nap elmegyünk, de még a nevét sem tudjuk... Ha szerencsénk van, biciklivel is megcsodálhatjuk a madárvilágot, mert a tókerülő bicikliút nád közé, közvetlenül a tó mellé is beengedi a kétkerekű utast. Ha letelepedünk egy-egy horgász mellé, tavi halat is láthatunk.

Túrázni az ingókövek között

Óvelence, Pákozd vagy Sukoró határából szinte akármerre elindulhatunk az erdő belsejébe, ha kisebb természeti csodát szeretnénk látni. A hatalmas ingókövek menet közben tényleg meglepik az embert: néha magukban ácsorognak, máskor pedig úgy néznek ki, mintha egy óriási emberkéz hányta volna őket egymásra. Talán ezért nevezte a gömbölyűbbeket a népnyelv gyapjaszsákoknak. Forró nyári napon gyerekekkel mindenképpen keressük meg az Angelika-forrást: az erdőben a patak mentén minigátak épülhetnek, ezalatt a felnőttek számára garantált a több órás nyugalom…. És ha innen elvetődünk a Hurka-völgybe is, a nyugalom csodálattá változhat a gyönyörű erdőrészt látva.

Strandolni, strandolni, strandolni

Ahány strand, annyiféle stílus és élmény létezik a Velencei-tó körül, ezért tényleg érdemes sorra látogatni a tucatnyi fürdőrészt. A tókörnyéken fizetős és szabad strandok is kínálják magukat, sokféleképpen! Besétálós, öblös, lépcsős, játszóteres, vagy csak inkább fürdős-napozós, nyugalmasabb és nyüzsgősebb – mindenkinek más szempont a fontos. Választáskor érdemes a vízmélységet is kipróbálni, mert sekélyebb és mélyebb partszakaszok váltakoznak. Közben van az úgy, hogy éppen nincs jó idő, amikor a család nyaral… Mit lehet ilyenkor tenni? Például az agárdi vagy a velencei fürdőben eltölteni egy napot!

Lakjunk jól és szórakozzunk!

A parti büfék kínálata szerencsére évtizedek óta tipikusan nyárias: lángost, palacsintát, sült halat, gofrit és hamburgert mindig lehet kapni. De vannak ennél különlegesebb fogások is az egyre bővülő étteremkínálatban. Borokban, pálinkában pedig valóban díjnyertes a környék! Ha a kényelmet helyezzük előtérbe, házhoz szállítós pizzériák, és ebédmenüt kínáló éttermek is bőven rendelkezésre állnak. Desszertnek esetleg egy fagyi? A környéken ebből hatalmas a kínálat. Eső- vagy esti programnak komoly- és könnyűzenei koncertek, előadások, kiállítások, meseelőadások kínálják magukat. Keressünk programfüzetet, információs irodát, vagy tájékozódjunk interneten!

Vendégfogadás

Szállodák, panziók, vendégházak és kempingek – tőlünk függ, melyiket szeretnénk választani. Merjünk rugalmasak lenni, megéri néha a szokatlant is kipróbálni! Ha tudjuk a nyaralás időpontját, érdemes minél előbb szállást foglalni, mert nyárra általában telítődnek a helyek. Ha nem sikerül az ideálisat megtalálni, ne keseredjünk el: egyre többen érkeznek tavasszal és ősszel is a tókörnyékre – nyugalmasabb időszak ez, mint a nyár. Fürdeni a meleg fürdőkben ekkor is tudunk, sportolásra, túrázásra a kánikulamentes napok jóval alkalmasabbak is, mint a hőség hetei. A kirándulóhelyek pedig egész évben látogathatók.


(képek: shutterstock)