E klasszikus bölcsesség biológiai alapjairól néhány éve az oxitocin széles körű hatásait áttekintő cikkében írt Waguih W. Ishak, a Los Angeles-i Cedars-Sinai egészségügyi központ pszichiátere.  

Eszerint, a másokkal való jótékonykodás az agyban hangulatszabályozó anyagokat, hormonokat – szerotonint, dopamint, valamint oxitocint – szabadít fel.  Ezek nemcsak a jóllét érzését erősítik, hanem növelik az önbecsülést, a mások iránti bizalmat, azaz erősítik az emberek közötti kapcsolatokat. A pszichiáter cikkéből az is kiderül, hogy az oxitocin emellett csökkenti a vérnyomást, ami miatt „szívvédő” hormonnak is szokás nevezni.  

A Harvard Business School 2010-es felmérése szerint, az altruista emberek, különösen azok, akik jótékonysági adományozásban vesznek részt, magasabb szintű általános boldogságot is élnek meg, mint az önzőek. Sőt, Yilu Wang és munkatársainak a PNAS tudományos folyóiratban 2020 januárjában megjelent tanulmánya azt is igazolta, hogy az oxitocin termelődésére enyhülnek a szervezetet terhelő stressz-reakciók, csökken a fájdalomérzet is. Például azok a rákbetegek, akik másokról gondoskodtak, kevésbé szenvedtek saját fájdalmaiktól, mint azok a társaik, akik csak önmagukat látták el.  

Másokkal önzetlennek, elfogadónak, segítőkésznek lenni viszont csak olyan ember tud, aki önmagával rendben van. Dr. Ishak szerint is gyakorlatilag lehetetlen másokkal törődni, ha valaki kimerült, és nem gondoskodik saját maga újratöltődéséről. Ehhez gyakran elegendő lehet, ha olykor engedékenyekké válunk magunkkal szemben és azt tesszük, amihez éppen kedvünk van: eszünk egy sütit, elmegyünk futni, vagy éppen sörözni a barátokkal.  

Ha sikerült magunkat rendre „utántölteni”, már sokféleképpen lehetünk jók. Például adakozhatunk. Így karácsony táján nagyon sok jótékonysági szervezet gyűjt adományokat. Az önkéntes munka is lehet öngyógyító eszköz, nem pénzigényes, és közben rátalálhatunk saját rejtett képességeinkre, ami szintén örömet okozhat. Aki nehezen talál magának lehetőséget, az a www.onkentes.hu oldalon találhat ehhez segítséget.  

Vélhetően minden házban vannak olyasmik, amik kidobni túl jók, de jelenlegi otthonukban már nem hasznosulnak. Ezek az adományboltokban duplán is jó szolgálatot tehetnek. Visszafogott áron találhatnak új gazdára, ráadásul az e tárgyak, ruhaneműk eladásából származó bevétel is legtöbbször valamilyen karitatív célt szolgál. Országszerte több ilyen üzlet működik, a neten könnyen megtalálhatja bárki a hozzá legközelebb esőt.

Fontos Önnek, hogy a családot érintő egészségügyi kérdésekben otthonosan mozogjon? Keresse fel az Egészségértés Díj kezdeményezést itt és itt