Egyre többen növesztenek bajuszt novemberben, ezzel is felhívva a figyelmet a téma fontosságára.

– Az erősebbik nem körében is egyre inkább tudatosul az időbeni szűrés fontossága – mondta dr. Lacó László sebész, urológus, a győri Petz-kórház adjunktusa a kisalfold.hu-nak. Ugyanakkor még mindig legalább ezerötszáz férjet, édesapát, nagypapát veszít el a családja évente prosztata­rákban.

Pedig a szakember szerint ma Magyarországon minden adott a rosszindulatú daganat diagnosztizálására, műtétjére, kezelésére – világszínvonalon. És ha időben sikerül a diagnózis, teljes gyógyulás érhető el.

– Munkám során sok prosztatadaganatban szenvedő férfival találkozom. Nem egy közülük a felesége ösztönzésére jön el hozzám vizsgálatra. Míg a legtöbb hölgynél már rutin az évenkénti nőgyógyászati vizsgálat rákszűréssel, addig ezt a férfiakról kevésbé mondhatom el. Urológusként pedig azt vallom, hogy 45 éves kor fölött javasolt szakemberhez fordulni. Főleg azok számára, akiknél halmozódás tapasztalható a családban. Ugyanis egy időben diagnosztizált rosszindulatú daganat, prosztatarák felér a lottóötössel – vélekedik dr. Lacó László.

Emellett számos más rosszindulatú daganatos betegség kialakulhat az erősebbik nemnél, amelyek az évenkénti szűréssel szintúgy idejében elcsíphetők.

– A hererák a fiatalok betegsége, mellyel már serdülőkortól találkozhatunk. Ha valaki a herében egy porckemény, kavicsszerű duzzanatot érez, forduljon orvoshoz. Ez a fajta daganat jól gyógyítható, jók a kezelési módok, még akár áttét esetén is – ismertette a szakember.

(fotó: Shutterstock)