A hagyományos mákos és diós bejgli alighanem ma is a legismertebb és legkedveltebb karácsonyi sütemény Magyarországon, nehéz elképzelni az ünnepet nélküle.   

Hiedelmek  

A gazdag töltelékű finomságot a háziasszonyok alapvetően mákkal vagy dióval készítették, és a két töltelékhez népi hiedelmek is kapcsolódtak. A diós süteményről azt tartották, azért kell enni, mert megóvja a házat és a lakókat a rontástól, míg a mákos bejgli a bőséget, a gazdagságot hozza magával. Ha pedig eladósorban lévő lány is volt a háznál, az otthoniak gondosan ügyeltek arra, hogy szenteste ő mindenképpen kapjon a süteményből, és lehetőleg fogyasszon belőle minél többet – ezzel mintegy bebiztosítandó, hogy a következő évben ígéretes kérők kopogtassanak az ajtón. 

Az uralkodó egyik kedvence 

A közkedvelt karácsonyi finomsággal kapcsolatosban talán kevesen tudják, hogy a híresen édesszájú Ferenc József az isler és a Sacher mellett a bejglit is nagyon szerette. Egy bécsi legenda szerint, egyszer valaki felkereste Schratt Katalint, a császár szeretőjét azzal, tud-e abban segíteni, mivel járhatna a császár kedvében. Schratt erre elküldte az illetőt az egyik bécsi cukrászdába, hogy vegyen egy rúd mákos és egy rúd diós bejglit a császárnak, attól biztos megenyhül, és meghallgatja a kérését. 

És ha már az érdekességeknél tartunk, az első magyar nyelvű bejgli-recept 1830-ban jelent meg Czifray István Magyar nemzeti szakácskönyv-ében „Posonyi finom mákos kaláts” néven.  

Házicukrászunk konyhájából… 

Régen a bejgli sütése egész napos elfoglaltságot jelentett a karácsonyra készülő családoknak, akik maguk törték a diót, darálták a mákot és a frissen feltört diót, keverték, gyúrták és nyújtották a tésztát, majd megformázták a tekercseket és megsütötték a süteményt.  

Manapság már sokkal gyorsabban készen vagyunk egy-egy tepsi bejglivel, és bár kezdők számára első ránézésre macerásnak tűnhet a legnépszerűbb ünnepi édesség receptje, a rutinos konyhatündérek egyöntetűen állítják, megéri rászánni az időt az elkészítésére.     

Ahhoz azonban, hogy a sütésben jártas elhivatott háziasszonyok méltó módon, a család kedvenc karácsonyi süteményével koronázhassák meg az ünnepi menüt, mindenekelőtt kell egy jó recept! Ebben kolléganőnk, Szabó-Szalai Zsuzsanna, a Családbarát Magyarország Központ védjegy auditora van a segítségünkre, aki örömmel osztja meg a csalad.hu olvasóival ennek a karácsonykor elmaradhatatlan finomságnak a receptjét.   

DIÓS ÉS MÁKOS BEJGLI RECEPTJE 

Hozzávalók 

3 rúd diós és 3 rúd mákos bejglihez: 

A tésztához

  • 90 dkg finomliszt  
  • 25 dkg hideg margarin 
  • 12 dkg hideg zsír 
  • 10 dkg porcukor 
  • 2.5 dkg élesztő 
  • 2 kávéskanál só 
  • 2 db tojássárgája  
  • 1 dl hideg cukormentes tejszín 
  • 2 dl hideg víz 

A diós töltelékhez: 

  • 45 dkg darált dió  
  • 275 gr kristálycukor 
  • 225 ml víz 
  • 1 evőkanál baracklekvár 
  • 7 dkg darált háztartási keksz 
  • rumba áztatott mazsola (elhagyható) 
  • citrom és narancshéj ízlés szerint 
  • 1 teáskanál őrölt fahéj 
  • leheletnyi szegfűszeg 

A mákos töltelékhez: 

  • 45 dkg darált mák 
  • 275 gr kristálycukor 
  • 225 ml víz 
  • 1 evőkanál baracklekvár 
  • 7 dkg darált háztartási keksz 
  • rumba áztatott mazsola (elhagyható) 
  • sok citromhéj 

A bejglik kenéséhez

  • 4 db tojássárgája, 1 db tojásfehérje.  

 

Mivel a töltelékeknek hidegnek kell lenniük, ezek összeállításával kezdjünk. 

Célszerű a töltelékeket a bejgli sütése előtti napon elkészíteni. 

A vizet a cukorral forraljuk fel, majd öntsük rá a többi összekevert hozzávalóra és keverjük el, majd adjuk hozzá a lekvárt is. Hűtsük le.  

A tészta készítése

A lisztet a sóval keverjük el, majd a felkockázott margarinnal és a zsírral morzsoljuk el. 

Keverjük bele a porcukrot.  

A nedves anyagokban oldjuk fel az élesztőt, majd gyúrjuk össze a tésztát. Ha túl lágy a tészta, akkor tehetünk bele egy kis lisztet, ha kemény, akkor pici vízzel lazíthatjuk. 

A lényeg, hogy könnyen feltekerhető, formatartó, tehát ne ragadós tésztát kapjunk.  

Mérjük le a tészta összsúlyát, majd osszuk 6 részre. Ahhoz, hogy szép egyenletes méretű bejgliket kapjunk, ez nagyon fontos művelet. 

A cipókat lefedve 15-20 percre tegyük hűtőbe. 

Ezalatt az idő alatt mérjük le a töltelékeket is, és osszuk el azokat is, így 3 diós és 3 mákos gombócunk lesz. 

A tészta pihentetése után mindig csak egy-egy adag tésztát vegyünk ki a hűtőből. 

A tésztát nyújtsuk kb. 27x20 cm méretűre. Ne lisztezzük a deszkát, nem fog odaragadni a tészta. Ha lisztet használunk a nyújtáshoz, akkor sütés után nem lesznek szép fényesek a bejglijeink. A tölteléket nedves kézzel egyenletesen osszuk el rajta, a tészta szélein hagyjunk 1-1 cm-t szabadon. 

A rövidebbik oldalakat hajtsuk be, majd a hosszanti oldal felől tekerjük fel a bejglit. A tésztarudat helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, és azonnal tegyük hideg helyre (hűtőbe/spájzba). 

Nem kell lefedni. 

A fenti műveletsort még 5-ször ismételjük meg. 

A bejgliket egymástól kb. 5 cm távolságra helyezzük el a sütőlemezen, nehogy összenőjenek sütés közben. 

A tésztarudakat kenjük meg tojássárgájával. Tegyük vissza hűvös helyre, várjunk, míg megszárad a tojássárgája, aztán újból kenjük le tojássárgájával. Ha ez is megszáradt, akkor jöhet a fehérjével történő kenés. Ha a fehérje is megszáradt, akkor hurkapálcikával teljesen az aljáig szurkáljuk meg a bejgliket az oldalukon is. Ezzel utat adunk a gőz távozásának és megakadályozhatjuk, hogy kirepedjen a bejglink.  

180 fokra előmelegített sütőben süssük kb. 25-30 percig.  

Mitől reped a bejgli? 

– Tapasztalatom szerint akkor reped a bejgli, ha túl lágy, és túl sok cukrot tartalmaz a töltelék. Vagy, ha nem szurkáljuk meg kellőképpen sütés előtt a rudakat.  Ha túl gyenge liszttel dolgozunk, az sem jó, ezért érdemes kifejezetten kelt tésztához való lisztet használni – magyarázza Zsuzsa.  

Mit tegyünk, ha mégis kireped a bejgli? 

Az első lépés: ne essünk kétségbe! Garantáltan el fog fogyni, mert így is nagyon finom lesz.  

A második: miután kivettük a sütőből a bejgliket, azonnal, még forrón nyomjuk össze a repedéseket, így korrigálhatunk a bejgli esztétikáján.  

Miután kihűlt, csomagoljuk folpack-ba. Nagyon sokáig, 1 hónapig is eltartható. 

Tipp: ha szeretjük az aszaltszilvát, próbáljuk ki az aszaltszilvás-diós bejglit, fahéjjal ízesítve. Nem fogunk csalódni.  

Ha különleges bejglit szeretnénk, beáztatott, kockára vágott aszalt sárgabarackkal is dúsíthatjuk a diós bejglinket.