– Itt az eperszezon, ami nagyszerű alkalom arra, hogy süssünk egy finom epertortát – javasolja kolléganőnk, Szabó-Szalai Zsuzsanna, a Családbarát Magyarország Központ védjegy auditora. – Ezt az édességet nem csak a pünkösdi ünnepre ajánlom. Lassan itt az ideje a nyári kerti partiknak is, úgyhogy bátran készítsük csak el, igazi „villantós” desszert ez, garantálom, hogy mindenkinek nagy kedvence lesz. Plusz van egy jó hírem: a torta nemcsak eper, hanem más gyümölcsök felhasználásával, például málnával, erdei gyümölccsel, szederrel, de akár meggyel is elkészíthető. És ha mindez még nem lenne elég, egy elronthatatlan piskótareceptet is örömmel megosztok a csalad.hu olvasóival. Ha valaki mégsem vállalkozna a piskóta sütésére, babapiskótával is el lehet készíteni az epertortát – teszi hozzá Zsuzsa.  

Az epertorta receptje

Hozzávalók 26 cm-es tortaformánál 

A piskótához

6 db szobahőmérsékletű, friss tojás 

250 g finomliszt 

200 g kristálycukor 

1 csomag vaníliás cukor 

5,5 evőkanál olaj 

½ sütőpor, vagy 1 kávéskanál szódabikarbóna 

1 csipetnyi só 

 

Az epres krémhez: 

1 kg friss megmosott, megtisztított, vagy fagyasztott eper 

200-250 g kristálycukor 

2 evőkanál étkezési keményítő 

1 dl víz 

250 g mascarpone 

6 dl jéghideg habtejszín (felverés előtt minimum 6 órán át hűtsük) 

1 dl natúr görög joghurt 

5 lap zselatin, vízbe áztatva. 

 

Krém a torta tetejére és oldalára:  

4 dl jéghideg habtejszín 

250 g mascarpone 

100 g fehércsokoládé 

A díszítéshez friss eper. 

Elkészítése: 

Kapcsoljuk be a sütőt, állítsuk 160-170 fokra. A tortakarika alját béleljük ki szilikonos sütőpapírral. 

A lisztet keverjük össze a sütőporral, szitáljuk át.  

A tojásokat válasszuk ketté. A fehérjét a cukorral és a sóval verjük habbá. A tojások sárgáját egyenként adjuk hozzá a fehérjéhez. Kanalanként adagoljuk hozzá az olajat is. 

Végül a sütőporral elvegyített lisztet óvatosan, 3-4 részletben keverjük hozzá a habhoz. 

A masszát öntsük a formába, és egy rácsra helyezve toljuk a sütőbe, majd kb. 35-40 percig süssük.  

A sütő ajtaját ne nyitogassuk, azonban a 35 perc letelte után végezzünk tűpróbát. Ha ragacsos a tű, akkor sülhet még a piskóta, ha nem, akkor készen van.  

A piskótánkat a formában hagyjuk kihűlni. 

Amíg sül és hűl a piskóta, készítsük el az eperkrémet. 

Az epret egy edénybe tegyük fel főni. Amikor felfőtt az eper, egy botmixerrel egyneműsítsük. 

Adjuk hozzá a cukrot, várjuk meg, hogy ismét felforrjon az eper, majd gyors mozdulatokkal keverjük hozzá a vízzel elkevert étkezési keményítőt. 

Hagyjuk kihűlni, majd a kihűlt piskótánkat vágjuk 4 lapra. 

A zselatin lapokat áztassuk vízbe, a tejszínhabot verjük laza habbá. Adjuk hozzá a mascarponét, és verjük tovább kb. fél percig. 

A zselatinról öntsük le a felesleges vizet, majd olvasszuk fel. A kihűlt epres pudingba keverjük bele a joghurtot és a felolvasztott zselatint. A tejszínes habbal óvatosan keverjük össze az epres pudingot.  

A piskótalap alját helyezzük rá arra a tortatálra, amin majd tálalni szeretnénk a tortát, és a tortaforma kapcsos részét tegyük vissza a piskótalap köré. 

A krémet osszuk 3 felé, majd töltsük be a tortánkat. (piskóta-krém-piskóta-krém-piskóta-krém-piskóta). Néhány órára tegyük hűtőbe.  

A fehércsokit tördeljük fel és egy zacskóba helyezve tegyük forró vízbe, hogy felolvadjon. 

A tejszínt verjük laza habbá. 

A fehércsokit keverjük el a mascarponéval és azonnal keverjük össze a tejszínhabbal, nehogy a csoki megkössön és csomós legyen a krémben.  

Egy éles kés segítségével válasszuk el a tortakarika falától a tortát, majd vegyük le a karikát. 

A fehércsokis habbal vonjuk be a torta tetejét és oldalát. Díszítsük a tortánkat friss eperrel.  

A rendkívül mutatós és az ünnepet a szó szoros értelmében megédesítő epertorta mellett Zsuzsa a sós finomságokat kedvelőkre is gondolt a közelgő pünkösd alkalmából.  

– Nagyon sok fajta sajtos rúd elkészítésén vagyok túl, mindegyik igazán finom – kezdi mosolyogva. – Ez a sajtos rúd azért nagy kedvencem, mert mindamellett, hogy isteni finom, bátran készülhetünk akár egy héttel az ünnep vagy vendégvárás előtt is. Ugyanolyan ropogós és finom lesz napok múltával is, nem puhul vissza.   

A sajtos rúd receptje 

Hozzávalók: 

25 dkg hideg vaj (vaj, nem margarin!) 

35 dkg finomliszt 

5 evőkanál víz 

1 evőkanál 10 %-os ecet 

1 púpozott teáskanál só 

A kenéshez 1 egész tojás 

A szóráshoz 10 dkg reszelt sajt, vagy különböző magvak (szezámmag, köménymag, lenmag) 

Elkészítése: 

A vajat a liszttel morzsoljuk el, keverjük bele és az ecettel elkevert vízzel gyúrjuk össze. 

A tésztát lisztezett deszkán nyújtsuk kb. 3 mm vastagságúra. Kenjük le tojással, és szórjuk meg a sajttal/magvakkal. 

Derelyevágóval szeleteljük fel kb. 1x10 cm-es rudakra.  

Sütőpapírral bélelt tepsiben, 160-170 fokon, 15-20 perc alatt süssük készre a ropikat. 

Érdemes dupla adaggal készülni, mert könnyen szembesülhetünk azzal, hogy mire a fenti adagot kisütjük, már el is fogyott.