A Családbarát Magyarország Központ 2019 óta ítéli oda a Családbarát Hely tanúsító védjegyet munkahely, illetve szolgáltatóhely kategóriában. A tanúsításra Magyarország egész területéről jelentkezhetnek a verseny- és közszférából mikro-, kis-, közép vagy nagyvállalatok, valamint a nonprofit szektorból civil szervezetek, egyházi és közintézmények.    

A két éven keresztül érvényes tanúsítvány hitelesen igazolja a szervezet családbarát szemléletű működés iránti elkötelezettségét, valamint az ennek megvalósításáért tett alapvető intézkedések meglétét.    

Cikksorozatunkban tíz kérdést teszünk fel Családbarát Hely tanúsító védjeggyel elismert vállalkozások, szervezetek vezetőinek. Válaszaikból olyan megvalósított ötleteket, fejlesztéseket, jó gyakorlatokat ismerhetünk meg, amelyekre példaként is tekinthetünk. 

A Vitesco Technologies Hungary a vezető nemzetközi autógyárak közvetlen beszállítója, a modern hajtáslánc technológiák és elektromobilitási megoldások szakértője. A vállalat debreceni telephelye dinamikus fejlődésen ment keresztül az elmúlt években, innovatív iparági szereplőként magas szakmai elvárásokat támaszt a partnerei és munkavállalói felé egyaránt. A szervezet HR-igazgatója, Makray Réka elsőként csatlakozott a vállalathoz, amelyet két gyermeke mellett harmadikként szeret.

Mi motiválta akkor, amikor ezt a pályát választotta? Szerepet játszott ebben példakép vagy megerősítő, támogató háttér?  

– Pedagógus családból származom, a szüleim mindketten tanárként dolgoztak, de több pszichológus is van köztünk. Az emberek képzése, támogatása és segítése mindig érdekelt. Angoltanári, PR, HR és MBA végzettségem is van, kipróbáltam különböző munkaköröket, mire rátaláltam a HR irányra. Közel 25 éve, az akkori vezetőm javaslatára indultam el ezen az úton, és azóta sem bántam meg a döntésemet.

Melyik, vezetőként hozott döntésére a legbüszkébb?  

– Alapvetően arra vagyok a legbüszkébb egy döntés esetében, ha az valamilyen fejlesztést, lehetőséget, jövőképet, jókedvet és elégedettséget biztosít a cégnél. Legutóbb egy meglehetősen komoly kulcs munkatárs program bevezetését dolgoztuk ki, amely meglátásunk szerint sokat segíthet a humánerőforrás megtartásában.

Milyen jó gyakorlatokat tapasztalt a munkahelyén kívül, amelyeket aztán be tudott építeni a szervezet életébe?  

– Nagyon eredményes, sportos családból származom. Labdarúgó, tornász, vívó, kosárlabdázó és vízilabdázó is van a famíliában, én pedig korábban versenyszerűen atletizáltam. A sport által adott értékeket a munka világában is nagyszerűen tudtam hasznosítani. Gondolok itt a csapatdinamikára, a kitartásra, a küzdőszellemre vagy a példamutatásra. Megtanultam, hogy a siker mindig egy rögös út végén érhető el. Ezek a tapasztalatok rendkívül sokat jelentenek a mindennapokban.

Családbarát szempontból miben egyedi az önök szervezete?  

– Az autóipar egy dinamikus és innovatív iparág, mely magas szakmai elvárást és komoly kihívást támaszt az abban dolgozók felé, különösen a zöldmezős és felfutási szakaszban lévő periódusban. Mi tudatosan figyelünk arra, hogy olyan juttatási és jóléti eszközparkunk legyen, amellyel a közösségi és egyéni érdeklődést is ki tudjuk szolgálni, és amely figyelembe veszi a munkatársaink családi állapotát és életszakaszát is. Rengeteg közösségépítő eseményt szervezünk – családi nap, sporthét, egészséghét, zöldhét, gyárlátogatási lehetőség a kollégák gyermekei részére, – mindemellett havonta tartunk gyümölcsnapot, a Happy Friday akciónk alkalmával pedig szezonális meglepetés ételekből és italokból választhatnak a dolgozók. Ingyenes nálunk a kávé és a tea, illetve kialakítottunk a városon belül egy szolgáltatási kedvezményrendszert és speciális orvosi ellátási csomagot is biztosítunk. És akkor még nem is említettem a családi kedvezményeket, első házasok támogatását, a táboroztatási támogatást, az iskolakezdési hozzájárulást, az energiaköltség-támogatást, a kollektív biztosítást, amelyek érthetően rendkívül népszerűek a kollégák körében. Ezek mellett vállalati buszt biztosítunk, helyi tömegközlekedési támogatással, valamint ingyenesen igénybe vehető elektromos töltőállomásokkal segítjük a kollégáink munkába jutását. Havi és éves teljesítménybónusszal, karrierlehetőséggel, mentorprogrammal a szakmai előrelépést is igyekszünk elősegíteni, továbbá a training központunkban, valamint online formában is biztosítunk képzési lehetőségeket a kollégáink számára. Személy szerint azt tartom fontosnak, hogy munkavállalói élményt nyújtsunk a nálunk dolgozóknak – ebben a régióban ez mindenképpen kiemelkedő.

Mi a munkahelyéhez kötődő legszebb emléke?

– A legszebb emlékem, hogy én vagyok az első szerződött munkatárs a cég életében, amely tényleg olyan, mintha a harmadik gyermekem lenne. Felemelő érzés, hogy az elmúlt öt évben a nulláról építettük fel a szervezetet, és mára több, mint hatszázan vagyunk. Az építkezés szakaszai rengeteg pozitív élményt adtak, egy HR-es életében a szervezetépítés a legcsodálatosabb dolog.

Milyen családbarát intézkedés megléte a legfontosabb az ön számára?  

– Rengeteg olyan kézzelfogható csomagunk van, amely segíti a munkavállalók mindennapjait, mégis a szemléletet tartom a legfontosabbnak. Fontos, hogy tudatos figyelemmel forduljunk a munkatársak igényei, ötletei felé, hogy olyan intézkedéseket hozzunk, amelyek célba érnek, elégedettséget és törődést eredményeznek! Azt tartom igazán lényegesnek, hogy nyitottak legyünk egy jó ötletre. Remek példa: a városon belüli szolgáltatási kedvezményrendszert és a különleges masszázsfotelt is az egyik kollégánk javaslatára vezettük be.

A családbarát szemlélettel összefüggésben milyen tanácsokkal látna el más döntéshozókat, ha családbarát fejlesztésekben gondolkodnak?  

– A vállalati kultúránk és értékrendünk az úttörőség, a partnerség és a szenvedély háromságra épül. Minden szervezetnek azt tanácsolnám, hogy a saját értékrendje szerint építse fel a vállalati hátterét: mindig legyen szem előtt a munkavállalók családja és ne csak a munkáról szóljanak a napok! Ha lehetőségük engedi, néhány családias extraprogramot is építsenek be a munkahelyen töltött időbe.

Ön személy szerint mennyire találja meg az egyensúlyt a hétköznapok során a munka és a magánélet között?  

– Én azt vallom, hogy a munka-magánélet egyensúlyát mindenkinek magának kell megtalálnia. Szenvedélyből végzem a munkámat, szerencsésnek mondhatom magam, mert a családom és a kollégáim is hasonló mentalitással állnak ehhez a kérdéshez. Így pedig a munkánk már sokkal inkább hivatás, misszió, ami egy egyén kiteljesedése szempontjából rendkívül fontos tényező: ha nem találnám meg a békémet a munkában, akkor a magánéletben sem lehetnék boldog. Így teremtődik meg az egyensúly.

Van-e olyan intézkedés, amelyet feltétlenül be szeretne vezetni „házon belül”?

– Nagy vágyam, hogy minden munkatársunknak legyen egy névre szóló fája a gyár környezetében, amellyel erősíthetjük a felelősségteljes, környezettudatos gondolkodást.

Ha lehetne három ötlete, javaslata, amelyek megvalósításához mindent megkapna, mik lennének azok?

– Az egyik a concierge szolgáltatás, amely alapvetően arról szól, hogy a kollégák leadják a bevásárlási igényüket és a műszak végén átvehetik az összekészített csomagot. Ezzel sok időt takaríthatnának meg a családjuk számára. Egy másik ötletem: a vállalatunk melletti hatalmas területen szeretnék kialakítani egy termelői-közösségi piacteret, ahol a kollégák egészséges termékek, sajtok, gyümölcsök, lekvárok közül válogathatnának. A harmadik pedig egy régóta dédelgetett álmom, hogy elektronikus aláírással egyszerűsíthessük a hazai bürokratikus munkaügyi folyamatokat. Sokat segítene a mindennapokban.