A világszinten is kiemelkedő magyar családpolitika egyik fontos célkitűzésére, a generációk közötti együttműködésre, valamint a lelki egészség elősegítésének fontosságára hívja fel a figyelmet az a nagyszabású nemzetközi konferencia, amelyet a Kulturális és Innovációs Minisztérium Családokért Felelős Államtitkársága tart 2023. november 17-én. A „Generációk között – Nemzedékek együttműködése a társadalom lelki egészségéért” című tanácskozáson neves külföldi és hazai szakértők, valamint szakpolitikusok osztják meg egymással a jó gyakorlatokat, egyben közös válaszokat keresnek a családokat érintő kihívásokra. Idén a konferencia keretében adják át a Monspart Sarolta-díj az idősekért elismeréseket is.

A magyar családpolitika szinte egyedülálló a világon abban, hogy nemcsak mintegy 30 intézkedéssel támogatja a családokat, hanem abban is, hogy a támogatási rendszer a teljes életutat lefedi. 2010 óta épülő családbarát rendszer három pilléren nyugszik: az anyagi biztonság garantálásán, az otthonteremtés támogatásán, valamint a munka és magánélet közötti minőségi kapcsolat elősegítésén. A komplex rendszerre a családok minden élethelyzetben támaszkodhatnak, a babavárás időszakától kezdve az otthonteremtésen át az idős hozzátartozók segítéséig. Mindezen pillérek sikerességéhez azonban elengedhetetlen a lelki egészség. Ezért a családtámogatási háló az intézkedések mellett a lelki egészségre is hangsúlyt helyez.

A csaknem harminc hazai és nemzetközi felszólaló részvételével zajló konferencia célja szakpolitikai párbeszédet kezdeményezni a generációk összefogásának elősegítését és a mentális egészség javítását szolgáló lehetőségekről, eszközökről, feladatokról. Az esemény lehetőséget biztosít arra is, hogy a résztvevők górcső alá vegyék azokat a kérdéseket, melyek a különböző életszakaszokban befolyásolják a társadalom lelki egészségét. A tanácskozás témái között szerepelnek a kora gyermekkori fejlesztés és a szülő-gyermek kötődés kérdései, a fiatalok párválasztását és családalapítási terveik megvalósítását befolyásoló hatások a változó világban. A résztvevők emellett kiemelten vizsgálják a családi kötődéseket és a különböző családtípusokat érintő kihívásokat, valamint az időskori lelki egészség és a család szerepének összefüggéseit.

Az eseményen előadást tart Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter, Hornung Ágnes családokért felelős államtitkár, Rod Dreher, a Danube Institute „Network Project” vezetője, Prof. Carlo Casalone, a Pápai Élet Akadémiája tudományos részlegének koordinátora, Prof. Dr. Daniel Lang, a Karlsruhei Technológiai Intézet vezetője, Madeleine Wallin, a Szülők és Gondozók Európai Szövetségének főtitkára, valamint számos hazai és külföldi szakember.

A tanácskozás egyben felkészülés az Európai Unió Tanácsának 2024-es soros magyar elnökségére. A magyar elnökség kiemelt témái egyebek mellett a demográfiával és a mentális egészséggel kapcsolatos kihívások lesznek - közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium.