Az első játékok az ókori Rómában alakultak ki, ezek egyfajta kezdetleges táblajátékok voltak. A XV. századtól indult meg Európában a kártyajátékok elterjedése, az első maiakhoz hasonló táblás társasjáték pedig az 1759-ben John Jefferys által kiadott, A Journey Through Europe volt.

A mai modern játékok között vannak olyanok, amelyeknek hosszú évekre, akár évszázadokra visszavezethető sztorijuk van, és még mindig kedvelik, használják őket?  

Kiss Zoltán játékguru

–  A legősibb játékok, amiket még mindig használunk, a go és a sakk, de ezek nem igazán mondhatók modern társasjátéknak, és a múlt század elején kialakult Scrabble-t sem nevezném már annak. A barkochba szintén egy régi társasjáték, és ahhoz például semmilyen eszközre sincs szükség. A modern társasjátékok a 70-es, 80-as években alakultak ki Németországban. Ezek egy része történet vezérelt játék, amikor bizonyos kártyák, személyek, események hoznak magukkal egy újabb eseményt, amelyekre a játékosoknak reagálniuk kell. Az angolból átvett board game kifejezés sem feltétlenül fedi a valóságot, mert nem mindig játszunk asztalon, és nem feltétlenül kell tábla se hozzá. A másik csoport az úgynevezett euro társasjáték, ezek különböző mechanikára épülnek, például területfoglalásra vagy kockadobásra. Ugyanazt a játékmechanikát végtelen számú témára rá lehet húzni, játszódhat az űrben vagy akár a középkorban. A témák divatfüggők, nagyon népszerűek mostanában az erdős, természetalapú játékok, de volt, amikor rengeteg zombis, korábban pedig western stílusú játék jött ki a piacra.  

Klasszikus, dobozos játékbolti társasokról beszélünk, vagy ezek már akár online játékok is lehetnek?        

– Ezeket a modern játékokat boltokban találjuk meg, kézzel fogható, dobozos társasjátékokról van szó. De léteznek olyan oldalak, amelyek azzal foglalkoznak, hogy ezeket a játékokat digitalizálva ugyanazt a játékélményt próbálják adni, mintha az ember egy asztalnál játszana – csak annyi a különbség, hogy nem ülnek mellettem a barátaim. Ezt a megoldást a covid-időszakban futtatták fel komolyabban. A tervezők arra is rájöttek, hogy az online felületeken tesztelni is tudják a játékokat: felteszik a platformra, ott a játékosok kipróbálják, hogyan működik, mit kell esetleg változtatni, tehát kicsit össze is mosódik már a digitális és a hagyományos világ.  

Irány a klub!

Milyen formában űzik a rajongók a társasjátékot? Körbe üli a család az asztalt, vagy vannak összejáró baráti társaságok, klubok?    

– Ha visszaemlékszem a gyermekkoromra, akkor még azért társasoztunk, mert együtt volt a család, nem létezett annyi kikapcsolódási lehetőség, mint ma, így az emberek általában otthon játszottak. A modern társasjátékok megjelenésével erre ráépült egy komplett ipar. Különböző klubok jöttek létre, kávézók nyíltak, ahol az emberek le tudnak ülni társasozni, akár ismeretlen emberekkel is. Vannak események, például novemberben a Társasjáték Ünnepe, amikor minden a játékokról szól.  

Ebben a műfajban is vannak gyűjtők?  

– Sajnos igen, én magam is kezdek efelé haladni. Ismerek olyan klubvezetőt, akinek több mint 2500 játéka sorakozik a polcain. Vannak olyanok is, akik elkezdték gyűjteni a ritka, vagy régi játékokat, míg mások egy bizonyos kiadó játékait gyűjtik. 

 

Nem csak szórakozás

Milyen a tipikus játékos?  

– Kétféle helyről jön a társasozás szenvedélye. Egyrészt otthonról, ahol az ember látja, hogy a játéknak milyen összetartó ereje van, milyen jól érzik magukat a családtagok, miközben játszanak, illetve amikor valaki elfoglaltságot keres magának. Engem is így szippantott be ez a világ. Egy társasjáték klubban tapasztaltam meg, hogy milyen itt a hangulat. A játéknak emellett csapatépítő és generációkat összekovácsoló szerepe is van.  A legtöbb idős ember nem tud, vagy nem akar az elektronikus világba bekapcsolódni, viszont azt látom, hogy a társasjáték egy olyan közös nyelv, amelyet ők is el tudnak sajátítani. A társasjátéknak személyiségformáló ereje is van. Jó, ha egy gyerek megtanul veszíteni. Ismerek több olyan, társasjátékokon szocializálódott gyermeket, akik teljesen nyugodtan el tudják viselni a kudarcot. Ezek a gyerekek a játékon kívül is nyugodtabbak, másképp állnak a dolgokhoz, szabálykövetőbbek. Igazi szenvedéllyé is válhat ez a tevékenység, személyes ismerőseim körében is van olyan, aki ebben az évben már 200 játékot próbált ki.    

Hogyan választanak az emberek játékot?  

– A társasjátékozásnak van egyfajta íve, evolúciója. Különböző komplexitású, nehézségű játékok léteznek. Általában egyszerűbb játékkal érdemes kezdeni, ezek az úgynevezett kapujátékok. Meg kell találni azt a játékot, ami kezdésnek megfelel, majd, ha van a játékosban affinitás, akkor egy idő után lehet az alapjátékra építeni. Akár a tematika is lehet behúzó hatású. Szükséges az is, hogy egy társasjáték szép legyen, felkeltse az érdeklődést, hogy ki akarja próbálni a játékos. Az ember személyisége is befolyásolja, hogy kinek milyen játék való. Van, ahol az idő a szűk keresztmetszet, míg mások nagyon szeretik a party-játékokat, ahol el lehet gondolkodni bizonyos lépéseken, illetve van olyan játék, ami semmi másról nem szól, mint hogyan gyűrjük le az ellenfelet, hogyan szerezzük meg a teljes győzelmet. Minden nagyobb városban működik legalább egy klub vagy kávézó, ahol el lehet kezdeni a játékot. Érdemes kipróbálni, mert frissen tartja az agyat, gondolkodásra készteti az embert, a szabályokat minden egyes játéknál meg kell tanulni, azt fejben kell tartani. Tanulmányok készültek arról, hogy az időskori demenciát is lehet csökkenteni azzal, ha valaki társasjátékozik. Ez lehet akár egy sakk, valamilyen kártyajáték, vagy épp egy táblajáték. A társasjátékok terápiás célokra is használhatók: gyógypedagógusok is keresik a kifejezetten fejlesztési célra készült játékokat. De akár a pénzügy tudatosságot is el lehet sajátítani a segítségével. Mindenkinek megvan a saját játéka, de lehet, hogy még nem találta meg, mert nem mozog még a megfelelő körökben.