A megoldás a szülők kezében van, hogy gyermekükben ne okozzon frusztrációt egy rosszul sikerült dolgozat, egy meggondolatlan viselkedés utáni beírás vagy a bizonyítványba került jegy. Folyamatosan figyelni kell gyermekeinkre, beszélgetni kell nehézségeikről, gondjaikról. Fontos, hogy a szülő-gyermek közötti bizalmi kapcsolat kialakuljon, a fiatalok számíthassanak családjukra, bátran el tudják mondani, ha valami aggasztja őket.

Amennyiben a szülő végig követte gyermeke elmúlt iskolai hónapjait, osztályzatait, nem érheti meglepetés az értékelésben, hiszen az e-naplóhoz mindig hozzáférhet és láthatja a jegyek alakulását.

A rendőrség javaslatai

Hallgassuk meg, figyeljünk rájuk, beszélgessünk velük! Szánjunk rájuk minőségi időt!

Ne minősítsük gyermekünket, legyünk megértőek! Ne becsüljük le problémáikat, még akkor sem, ha szerintünk túlreagálják a dolgot.

Ne a teljesítményétől függjön szeretetünk, az legyen feltétel nélküli, ez az alapja, hogy elnyerjük bizalmukat.

Fontos, hogy szükséges esetben beavassuk a pedagógust is, hogy ő is tisztában legyen aggodalmainkkal.

Amennyiben úgy érezzük, hogy nem tudunk elég segítséget nyújtani gyermekünknek, forduljunk szakemberhez, akár pszichológushoz is.

Gyermekünk eltűnése esetén pedig azonnal tegyünk bejelentést az illetékes rendőrkapitányságon vagy a 112-es segélyhívó számon!