Fájdalomkezelő kisokos címmel jelentette meg új közös kiadványát a Bethesda Gyermekkórház és a Móra Könyvkiadó. Az alapvetően szülőknek szóló könyv a rendszeres, visszatérő fájdalommal küzdő fiataloknak és családjaiknak nyújt támogatást abban, hogy van kiút a krónikus panaszok mindennapos útvesztőjéből.

A könyvbemutatón Velkey György János, a kórház főigazgatója azt hangsúlyozta, hogy a kórháznak és a kollégáinak nem csak a gyógyítás a célja. Az is szempont, hogy a betegek hogyan érzik magukat a kezelés alatt.

Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke arról beszélt, hogy a gyerekek 4-8 százaléka él krónikus fájdalommal, amely különbözik az akut, baleseti fájdalomtól. Hangsúlyozta: a kötet célja, hogy minél kevesebb gyermeknek, tinédzsernek kelljen gyógyszert szednie.

A könyvben azt mutatják be, miként lesz egy heveny fájdalomból krónikus fájdalom. Tanácsokat adnak például a fej- és hasfájással kapcsolatban, mikor érdemes azokkal orvoshoz, pszichológushoz fordulni, milyen mozgás- és relaxációs formák segíthetnek.

A Bethesda Gyermekkórház orvosokból, pszichológusokból, gyógytornászokból és ápolókból álló fájdalomkezelő csapata csaknem tízéves munka után döntött úgy, hogy egy magyar nyelvű önsegítő kiadványban foglalja össze azokat a legújabb ismereteket, amelyek a szülőknek és betegeknek segítségükre lehetnek a fájdalommal való jobb megküzdésben.

A kalauzban megküzdési stratégiák, konkrét tippek, gyakorlati példák segítik a családokat a fájdalom kezelésében. A kalauz nem helyettesíti a megfelelő orvosi kezelést, de célja segítséget nyújtani a különböző kezelések közötti eligazodásban.

Gyerekkönyv az Ukrajnából menekült gyerekek beilleszkedésének segítésére

Negyvenezer azoknak az ukrajnai menekülteknek a száma, akik eddig menedéket kaptak Magyarországon. Közülük több mint ötezer gyerek, akiknek hátra kellett hagyniuk az egész életüket, sokszor családjukat, barátaikat, iskolájukat, mindent, ami számukra kedves. A könyv arra ösztönzi az olvasókat, hogy tartsák nyitva a szemüket, figyeljenek a gyerekekre, akiknek a saját hazájukban dúló háború okozta nehézségekkel kell megküzdeniük a befogadó országokban.

A gyermekkönyv elkészítése során az Európai Bizottság egy neves ukrán illusztrátorral, Anna Sarvirával működött együtt. A könyv magyar verziója egy fiatal ukrán lány történetét meséli el, aki új, magyarországi iskolájában egy kivételesen éleslátó lánnyal találkozik. A két lány kapcsolatán keresztül mutatja be a könyv, milyen fontos odafigyelni másokra, támogatni őket nehéz helyzetükben.

A hét és tíz év közötti gyerekeknek, valamint szüleiknek és a pedagógusoknak szánt kötet az együttérzésről és a szolidaritásról szól. Olyan eszköz kíván lenni, amely a fiatalok számára is érthetőbbé teszi a háború összetett hatásait, és segíti az erről folytatott kommunikációt a gyerekekkel.