A K&H Bank arról számolt be, hogy miközben a teljes magyarországi piacon a folyósított Babaváró kölcsönök összege az év első öt hónapjában csökkent, a K&H-nál jelentősen, 36 százalékkal nőtt. Ennek eredményeként a K&H részesedése a babaváró támogatások piacán 12 százalékra nőtt a korábbi 8,2 százalékról.

Közölték: míg a múlt év első öt hónapjában a Babaváró-igénylések 14 százalékát indították el a K&H erre kialakított weboldalán, az idén lényegében megduplázódott az arányuk, 27 százalékot tett ki. Vagyis minden negyedik Babaváró támogatás igénylést az interneten adnak le az érintettek.

A bank Babaváró kalkulátorának adatai szerint az érintettek átlagosan 9,3 millió forintos kölcsönt szerettek volna, ami alig marad el a 10 milliós maximális összegtől és megközelíti a K&H által folyósított babavárók 9,5-9,6 milliós átlagát.

A legtöbben lakásvásárlásra és -felújításra használják fel

A Gránit Bank az MTI-vel közölte: júniusig több mint kétszer annyi Babaváró kölcsönt folyósítottak, mint az előző év hasonló időszakában. A Babaváró hitel állománya 2021. június végére 110,6 százalékkal haladta meg a 2020 első fél év végi értéket. A jelentős növekedésben szerepet játszik az online hitelfelvételi folyamat kialakítása, amely idén február végétől, a videóbankban megköthető hitelszerződéssel teljessé vált, vagyis a hitelfelvétel 100 százalékban online intézhető. A fizikai megjelenés nélküli, online hitelfelvételt júniusban már az igénylők 98 százaléka választotta.

A banknál 2021 január és június között 120 százalékkal nőtt a folyósított Babaváró hitelek összege 2020 hasonló időszakához viszonyítva, miközben az MNB által közzétett szektorszintű adatok szerint a Babaváró hitelszerződések összege az első öt hónapban mintegy 10 százalékkal alatta marad a tavalyi év hasonló időszakában mért összegnek. A Babaváró hitelt a Gránit Banknál igénylő fiatal párok többsége lakáscélra - vásárlásra vagy felújításra - kívánta felhasználni, míg negyedük biztonsági tartalékként vagy hitelkiváltás céljából vette fel.