A Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára emlékeztetett, hogy 2024. január 1-jétől 11 millió forintra emelkedik a Babaváró kölcsön összege, amelyet azok a házaspárok igényelhetnek, ahol a feleség elmúlt 18 éves és még nem töltötte be a 30. életévét.

Hornung Ágnes közleménye szerint a változtatás célja, hogy a korábbinál nagyobb támogatást kapjanak azok, akik 30 éves koruk előtt vállalnak gyermeket, ugyanis akkor van a legnagyobb esély testvér vagy testvérek megszületésére, ha az első gyermek minél korábban érkezik. 

Ugyanakkor a 30. évüket már betöltött várandós kismamák esetében is fennmarad egy 1 éves átmeneti időszak, így azok a házaspárok, ahol a feleség már elérte a 30., de még nem töltötte be a 41. életévét, és igazolják a legalább 12 hetes várandóságot, 2024. december 31-ig szintén igénybe vehetik a konstrukciót.
Hornung Ágnes kifejtette: amennyiben a kölcsönkérelem benyújtása után 5 éven belül megérkezik az első gyermek, a törlesztőrészleteket három évig nem kell fizetni, és a kölcsön a teljes futamidőre végleg kamatmentessé válik. A második gyermek érkezésével a törlesztés újabb 3 évre szünetel, és a tartozás 30 százalékát elengedi az állam. Ha megérkezik a harmadik gyermek is, akkor pedig a teljes fennmaradó hitel visszafizetése alól mentesül a család. A hitel törlesztőrészlete legfeljebb havi 51 ezer forint lehet, futamideje pedig 5 és 20 év között változhat.