A magyar kormányzat családpolitikája egyebek mellett a már felsőfokú tanulmányaik ideje alatt igénybe vehető családtámogatásokkal, valamint a 25 év alatti fiatalok és a 30 év alatti anyák szja-mentességével támogatja őket, de ugyanígy élhetnek az emelt összegű Babaváró kölcsön, vagy a januárban indult CSOK Plusz lehetőségével is - részletezte a Kulturális és Innovációs Minisztérium közleményében.

Felidézték: két éve, 2022. január 1-jén vezették be a 25 év alatti fiatalok szja-mentességét. A bruttó nemzetgazdasági átlagbérig járó adókedvezményt a bevezetéstől 2023. október végéig átlag mintegy 332 ezer dolgozó fiatal vette igénybe, így átlagosan havonta mintegy 38 700 forinttal többet kerestek, és a támogatással összesen 283 milliárd forinttal több pénz maradt a zsebükben. A 25 év alatti fiatalok szja-mentességével kiemelt célunk, hogy ösztönözzük életkezdésüket, a munkaerőpiacra való kilépésüket, önálló egzisztenciateremtésüket, majd saját otthonhoz jutásukat és családalapításukat. 

A fiatalok támogatásában ugyancsak fontos mérföldkőnek számít, hogy immár egy éve, 2023. január 1-jétől azok a 25. életévüket betöltött, akár házasságban, akár párkapcsolatban élő, akár gyermeküket egyedül nevelő anyák, akik 30 éves koruk betöltése előtt gyermeket vállalnak, már a magzat 12 hetes korától az átlagbér összegéig szintén mentesülnek a személyi jövedelemadó megfizetése alól, annak az évnek a végéig, amelyben betöltik 30. életévüket. A kedvezmény érvényesíthető a saját és az örökbefogadott gyermekek után is, így erősítve azt a célt, hogy minden gyermek családban nőhessen fel. A 30 év alatti anyák szja-mentessége 2023 októberében már 13 ezer fiatal anyának segített. A kedvezmény bevezetését követően októberig összesen 4,8 milliárd forint értékben, átlagosan havonta fejenként mintegy 54 ezer forint pluszpénzzel járult hozzá a fiatal anyák boldogulásához.

Ahhoz, hogy a fiatalok tudása piacképes maradjon, szinte elengedhetetlen a folyamatos önképzés. Ugyanakkor számos példa van arra, hogy valaki gyermeke nevelése mellett is sikeresen tanul és diplomát szerez. Ezért a hallgatóknak biztosítjuk a diplomás GYED-et, amely a gyermek 2 éves koráig jár, összege pedig a minimálbér és a garantált bérminimum emelkedésével évről évre növekszik. A diplomás GYED 2024-ben alapképzés esetén 186 760 forint (a minimálbér 70%-a), mesterképzés esetén 228 200 forint (a garantált bérminimum 70%-a). Fontos tudni, hogy a diplomás GYED-ből érvényesíthető akár a 25 év alatti fiatalok, vagy a 30 év alatti anyák adókedvezménye is, így a fiatalok magasabb nettó összegben kaphatják kézhez az ellátást. 

A várandós anyáknak terhességük harmadik hónapjától 3 évre felfüggesztik a diákhitel törlesztését, a második gyermek megszületése esetén a fennálló tartozás felét, míg a harmadik gyermek születése után a teljes fennmaradó hitel megfizetését elengedik. Azok a 30 év alatti fiatal nők, akik felsőfokú tanulmányaik alatt vagy a diploma megszerzését követő két éven belül gyermeket vállalnak, 2023. január 1-jétől már az első gyermek után mentesülnek a fennálló diákhitel-tartozásuk visszafizetése alól.

A magyar családpolitika több mint 30 támogatást kínál, ezek túlnyomó többségét élethelyzetüknek megfelelően már a fiatalok is igénybe vehetik. Így ha a fiatal házaspárok gyermeket terveznek, élhetnek a januártól 11 millió forintra emelt Babaváró kölcsön lehetőségével, vagy akár már meglévő gyermek esetén is igényelhetik az ugyancsak emelt összegű Falusi CSOK-ot és az ahhoz kapcsolódó Falusi CSOK hitelt. Emellett minden korábbinál jelentősebb mértékű otthonteremtési támogatásra támaszkodva vághatnak bele a gyermekvállalásba a CSOK Plusszal, amely akár 50 millió forintos, legfeljebb 3 százalékos államilag támogatott kamatozású hitel formájában segíti őket az első közös otthon megszerzésében, új vagy használt lakás vásárlásában, vagy otthonuk bővítésében.

A fiatalok által igénybe vehető további támogatások egyebek mellett az első házasok kedvezménye, illetve a nyelvvizsga- és a KRESZ-vizsga díjhoz nyújtott támogatás.