Gulyás Gergely hozzátette: működik az ügyeleti rendszer, koronavírus.hu címen új honlap és egy Facebook-oldal készül, de már üzemel a koronavirus@bm.gov.hu email cím is. A vírusról a gyerekek is hallottak már, a csalad.hu-nak nyilatkozó szakember szerint őket életkoruknak megfelelően tömör, érthető és praktikus információkkal kell ellátni a témában.

Gulyás Gergely rendkívüli sajtótájékoztatón mondta el, hogy Magyarországon nem tudni betegről, de kevés az esélye annak, hogy a koronavírus elkerülje az országot. A bécsi kórházban ápolt magyar nőnél kimutatták a koronavírus-fertőzést, ő a második, a szállodahajón dolgozó magyar után. A Szent László Kórházban karanténban lévő magyar kamionsofőr állapotáról nem tudott részleteket, de információi szerint a Tenerifén szállodai karanténba került öt magyar jól van.

Tegnapi adatok alapján világszerte 41 országban 81 ezer főre nőtt a fertőzöttek száma, több mint 2700 beteg halt meg, a 12 európai áldozat közül 11 Olaszországban vesztette életét.

Egyre több az információ a koronavírusról

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere úgy fogalmazott: a koronavírusról egyre több az információ, a biológia tulajdonságai, a virulenciája és a terjedés módja is feltárul lassan. A fertőzés megakadályozására hozott magyar intézkedések a nemzetközi irányelveket figyelembe véve készültek, de annál kicsit szigorúbbak – tette hozzá. Megjegyezte: az Olaszországból hazaérkező középiskolások karanténban vannak, a vízilabdacsapat tagjait pedig megfigyelik.

Felkészültek és tájékozottak az orvosok

Tavaly decemberben a kínai Wuhanból ismeretlen eredetű tüdőgyulladás járványt jelentettek a WHO felé. A megbetegedések hátterében egy új koronavírust igazoltak a kínai egészségügyi hatóságok, amely emberről emberre képes terjedni. 2020. január 30-án a WHO nemzetközi horderejű járványügyi szükséghelyzetet hirdetett ki az új koronavírus járvány miatt.

Minden szükséges tájékoztatást megkaptak a háziorvosok és házi gyermekorvosok a koronavírus-járvány megelőzéséhez szükséges teendőkről – ezt a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) közölte a napokban az MTI-vel. A háziorvosok tisztában vannak a koronavírus tüneteivel, a teendőkkel, az ilyenkor szokásos szigorú eljárásrenddel. A szervezet azt kéri, hogy aki koronavírussal fertőzött területről érkezik Magyarországra és a láz, köhögés, torokfájás, levertség tüneteit észleli magán, telefonon értesítse háziorvosát, vagy hívja az NNK 06 80/277-455, illetve a 06-80/277-456 zöldszámát.

Tömör, érthető és praktikus információk a gyerekeknek

A gyermekek körében is téma a koronavírus. Lőrik Dóra klinikai szakpszichológus és pszichoterapeuta a csalad.hu-nak elmondta: a gyermekek szorongása könnyen felerősödik, aminek megelőzése, vagy kezelése elsősorban a szülők feladata, felelőssége.

– A legjobb, ha a felnőttek a hiteles, hivatalos csatornákon keresztül tájékozódnak a betegségről, és ha a gyermekük kérdez, akkor saját életkorának megfelelő, tömör, érthető és praktikus információkat kapjon a szülőtől – mondta a szakember. – Jó elmondani, mit jelent a cseppfertőzés, milyen fontos szerepe van a kézmosásnak, és, hogy ne a tenyerükbe tüsszentsenek, hanem zsebkendőbe, vagy akár a ruhájukba.

Hasonló állásponton van a váci Piarista Gimnázium és Kollégium igazgatója is. Kalász Ákos az intézmény honlapján tájékoztatta diákjait egyebek mellett arról, hogy a betegség alapvetően idős és legyengült immunrendszerű, vagy más alapbetegségben is szenvedő emberekre veszélyes, emberről emberre terjed. A megbetegedés kellő körültekintéssel kerülhető el, az ellene való védekezés a higiéniai szabályok fokozott betartásával lehetséges. A virológiai intézet ajánlását továbbította diákjainak is. Eszerint fontos a gyakori és alapos kézmosás, lehetőleg kézfertőtlenítő szerrel, kerüljék a gyerekek az arcuk érintését, piszkálását, a körömrágást, kerüljék a toll, a ceruza rágcsálását, elektronikus eszközeiket is tisztítsák gyakran, kerüljék a kézfogást, az ölelést és a puszit, az esetleges hatósági utasításokat pedig szigorúan tartsák be.

Íme néhány tipp az UNICEF-től, hogyan érdemes beszélgetni a gyerekekkel a koronavírus –témáról:

Hallgassuk meg őket. Valóban szeretne a gyermek erről a témáról beszélni? Teremtsünk olyan légkört, amelyben nyugodtan felteheti a kérdéseit és hagyjuk meg neki a kezdeményezést.

Ragaszkodjunk a tényekhez. Fontos, hogy legyünk őszinték a gyermekekhez. Magyarországon jelen pillanatban alacsony a megbetegedés kockázata, főleg a halálos megbetegedés kockázata.

Beszéljünk a lehetőségekről. Fontos, hogy elmondjuk a gyerekeknek, hogy mit tehetnek ők a megbetegedés ellen, például takarják el a szájukat köhögés és tüsszentés esetén, valamint gyakran mossanak kezet meleg vízzel és szappannal.

Legyünk tudatosak. A gyerekek fogékonyak átvenni a felnőttek véleményét, reakcióit, így fontos, hogy mindig maradjunk nyugodtak és higgadtak, valamintkövessük a híreket, a megfelelő helyről informálódjunk az eseményekkel kapcsolatban.

Kövessük a tanácsokat. Figyeljünk a hatóságok útmutatásaira.


(Fotó: Shutterstock)