Számot vetve a 2022-ben eltervezett és megvalósított programokkal, Dr. Szuromi-Kovács Ágnes maga is meglepődve állapította meg, hogy a Családbarát Magyarország Központ sokkal több mindennel foglalkozott az elmúlt évben, mint korábban tervezték.  

– Nagyon sokféle célért tevékenykedünk nap mint nap: aktívan, hatalmas lendülettel dolgozunk azért, hogy Magyarországon megerősödjön és általánossá váljon a családbarát szemlélet, értékrend az élet minden színterén – magyarázza az ügyvezető. – Amikor a céljainkra gondolok, mindig az a gondolat vezérel, ami az egyik jelmondatunk, amiben igazán és szívből hiszünk „A közjóért dolgozunk”. A másik mondat, ami állandóan a szemem előtt lebeg, és amit a tevékenységeinkkel folyamatosan közvetíteni szeretnénk, az, hogy családban élni jó! Rendkívül fontos, hogy nemcsak a fiatal korosztállyal, a gyermekeket vállaló családokkal foglalkozunk, hanem az idősebb generációval is, hiszen ők is a család részei, méghozzá nagyon fontos tagjai.

“Szívügyünk az önkéntesség”

Az ügyvezető azt is hozzáteszi, amellett, hogy megtartották a régi projekteket, 2022-ben új programokat is bevezettek.  

– Ami az új feladatokat illeti, február végén mindjárt egy váratlan kihívással kellett szembesülnünk, de büszkén mondhatom, hogy sikerült rövid időn belül, példa értékűen reagálnunk a kialakult helyzetre – mondja Dr. Szuromi-Kovács Ágnes. – 2022 márciusa óta a BOK Sportcsarnokban családbarát gyermeksarkot működtetünk, ahol önkénteseink dolgoznak. Itt a szomszédunkban dúló háború elől menekülő családok gyermekeivel foglalkozunk.  

Ha már az önzetlen segítségnyújtás kerül szóba, az ügyvezető örömmel idézi fel Társaságunk egyik legfontosabb év végi eseményét is.

– December 5-én, az Önkéntesség világnapján ünnepélyes keretek között adtuk át az általunk, 2016-ban alapított Önként Jöttem díjat. Ezt a szívünknek oly kedves elismerést a tavalyi évben a Végeken Egészséglélektani Alapítvány kapta.  

Nagy segítség a családtámogatások „útvesztőjében”

– 2021 végén indítottuk útjára a Családtámogatási Kalkulátort azzal a céllal, hogy közérthető és hiteles tájékoztatást nyújtsunk az egyes családtámogatási formákról – folytatja Dr. Szuromi-Kovács Ágnes. – A kalkulátor segítségével az érdeklődők pontos információt kapnak arról, hogy milyen támogatásra jogosult egy-egy család, illetve az alkalmazás segít megbecsülni, hogy ez mennyi pénzt jelent számukra. A kalkulátor népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy már csaknem 200 ezren használták a csalad.hu oldalon 2021 novembere óta elérhető alkalmazást. A családtámogatásokhoz kapcsolódóan a múlt év tavaszán létrehoztuk a Családbarát Ügyfélpontot is, ahova bárki online fordulhat kérdéseivel. Az érintettek nemcsak írásban érdeklődhetnek, hanem videós tanácsadáson is részt vehetnek. Terveink szerint idén tavasszal már személyes tanácsadási lehetőséget is tudunk majd biztosítani a családtámogatási rendszerrel kapcsolatban érdeklődőknek.    

Fókuszban a gyermekek

Az ügyvezető tájékoztatása szerint a Családbarát Magyarország Központ a gyermekkori fejlődési eltérések témakörével is hangsúlyosan foglalkozik.  

– A Gyermekút projektünk fantasztikus eredményekkel és nagyon sikeresen zárult, a tavaly májusban megtartott zárókonferenciánk, kiemelkedő szakmai rendezvény volt – teszi hozzá Dr. Szuromi-Kovács Ágnes. – Habár az említett projekt 2022 szeptemberében véget ért, nagy öröm számunkra, hogy a szakmai munkát hamarosan folytatjuk. A Gyermekút Módszertani Központunk a gyermekkori fejlődési rendellenességek kérdéskörében segíti majd a szülőket. Szívmelengető érzés látni, hogy a Gyermekút projekt egy európai szintű módszertani központtá „növi ki magát”.  

– A gyermekeknél maradva, az örökbefogadó szülőket és az őket segítő szakembereket is sokféle információval támogatjuk. 2021-ben indítottuk első kampányunkat, a tavalyi évben több képzést tartottunk azoknak a szakembereknek, akik végig kísérik az örökbefogadás folyamatát. Emellett kiadtunk egy egyedülálló módszertani könyvet, valamint az örökbefogadás világnapján rendeztünk meg Örökebfogadás Konferenciánkat, mely a visszajelzések alapján hiánypótlónak bizonyult.

Példaértékű elkötelezettség az áldozatsegítésben

A legjelentősebb programokat számba véve Dr. Szuromi-Kovács Ágnes kiemelten fontosnak tartja, hogy a nap 24 órájában tudnak segíteni a hozzájuk forduló bajba jutottaknak. 

– A Családbarát Magyarország Központ részeként működő Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (OKIT) egyrészt a kapcsolati erőszak, másrészt az emberkereskedelem áldozatait segíti – magyarázza. – Aki kapcsolati erőszak vagy emberkereskedelem áldozata, nálunk mindig kap segítséget. Nagy öröm számunkra, hogy az elmúlt évben bővítettük a telefonvonalak számát, és egyre több szakmai együttműködést sikerül kialakítanunk. Büszke vagyok az OKIT-os munkatársaimra, akik rendkívül elkötelezettek: amellett, hogy a telefonos szolgálatot teljesítik, igen jelentős edukációs munkát végeznek szerte az országban, együttműködő partnereket képeznek, felvilágosító, ismeretterjesztő előadásokat tartanak, és minden lehetséges módon oktatják, informálják, segítik az áldozatsegítés folyamatában részt vevő szakembereket.  

Miért fontos a pénzügyi tudatosság?

A segítő szándékon túl ismert a pénzügyi tudatosság melletti elkötelezettsége is, ennek kapcsán az ügyvezető örömmel számol be a 2022-es év egyik újdonságáról, a Családbarát ország projekt pályaorientációs programjáról.

– Személyes elkötelezettségem a pénzügyi kultúra fejlesztése, ezért is tartottam fontosnak, hogy a pályaorientációs programunkhoz hozzákapcsoljuk a pénzügyi tudatosság modult – fejti ki Dr. Szuromi-Kovács Ágnes. – A projektünknek ez a része teljes mértékben a fiataloknak szól, a foglalkozásokat közvetlenül nekik tartjuk, mert azt gondolom, hogy a pályaorientációt segítő ismeretek, készségek mellett az is nagyon fontos, hogy tisztában legyünk a pénzügyekkel, jól kezeljük azokat, hogy felelős, megalapozott anyagi döntéseket tudjunk hozni.

– A sors furcsa fintora, hogy időközben úgy alakult az élet, hogy a mostani gazdasági körülmények között egyre nagyobb az érdeklődés a programunk iránt: nagyon sok fiatal, illetve iskola jelentkezik a pénzügyi tudatosság modulra. Jelenleg jóval nagyobb igény van rá, mint amennyire számítottunk, mert mostanra a fiatalok is felismerték, hogy mennyire hasznosak lesznek számukra ezek az ismeretek.

Munka vagy magánélet? A válasz: is-is

– Ami számomra folyamatos örömet szerez, hogy a bölcsődefejlesztések ügyét is támogatni tudjuk – emeli ki az ügyvezető. – Ezáltal az intézmények mellett közvetetten a kisgyermekes szülőket is segítjük abban, hogy minél jobban össze tudják hangolni a családi életüket a munkájukkal. A tapasztalatainkat megosztva igyekszünk módszertani segítséget nyújtani, tanácsot adni mindazoknak a szervezeteknek is, amelyek szeretnének saját munkahelyi bölcsődét létrehozni. Merthogy van egy saját munkahelyi bölcsődénk, az Emmike, ahol 2 csoportban 12 kisgyerekről gondoskodunk.  

– Visszatekintve a 2022-es évre, bátran kijelenthető, hogy a 2019 nyarán indított Családbarát Hely tanúsító védjegy programunk csodálatosan alakult – újságolja az ügyvezető. – Büszkén mondhatjuk, hogy mára közel 2 000 szervezetet tanúsítottunk, több mint 800 munkahely és több mint 1 100 szolgáltatóhely nyerte el a családbarát minősítést. Szintén hihetetlen sikerélményt jelentett számunkra a júniusban megrendezett Családbarát Hely Védjegy - Üzleti Gálavacsoránk, amely igazán méltó és felemelő eseményként került be társaságunk krónikájába.  

– A gála azért is emlékezetes számomra, mert ott fogalmazódott meg bennem az ötlet, hogy indítsunk egy podcast-sorozatot a munka és a magánélet összehangolásának kihívásairól és lehetőségeiről. A júniusban fogant elképzelésem mostanra megvalósult: december 17-én indítottuk el Egyensúlyban címmel a család és a hivatás összeegyeztetéséről szóló podcast-sorozatunkat. A havonta jelentkező adásokban olyan női példaképeket, hivatásukban elkötelezett, eredményes nőket, édesanyákat mutatunk be, akik sikerrel vették az élet akadályait mind a magánéletben, mind a karrierjükben.

„Büszke vagyok a weboldalunkra”

– Amit a felsoroltakon túl még komoly eredményként élek meg,  a Családbarát Magyarország Központ hír- és médiaoldala, a csalad.hu – teszi hozzá Dr. Szuromi-Kovács Ágnes. – Nagyon büszke vagyok a weboldalunkra, mert egyedülálló lehetőséget ad arra, hogy olyan témákkal foglalkozzunk, amelyek a közjót szolgálják, és amelyekkel mások nem, vagy kevésbé foglalkoznak. Jó érzéssel tölt el, hogy van egy olyan felületünk, ahol azt mutathatjuk be, amiben hiszünk, és amiért dolgozunk. Mindarról, ami azt segíti, hogy Magyarországot minden téren családbarát országként jegyezzék, van lehetőségünk érdekes és hasznos cikkeket írni. A weboldalunkon a programjainkhoz kapcsolódóan is rengeteg, a családi élettel, a gyermekvállalással és -neveléssel kapcsolatos információval szolgálunk, hiteles szakértők bevonásával. Akit az örökbefogadás témaköre érdekel, vagy a családtámogatásokkal kapcsolatban szeretne részletesebben tájékozódni, azt is arra biztatom, hogy nézze meg a csalad.hu közérthető, informatív, naprakész tartalmait.  

„Minden programunkat szeretnénk folytatni”

A 2023-as tervekre vonatkozóan Dr. Szuromi-Kovács Ágnes a következőket mondja:  

– A tavalyi évünk aktívan és mozgalmasan telt, a munkatársaimmal sokat dolgoztunk. Az idei évben a Családbarát ország projektben végzett munkánkra fókuszálunk majd, ezt a projektet egész évben visszük. Minden egyéb programunkat, amit eddig sikeresen megvalósítottunk, folytatni szeretnénk, hiszen eredményesek, amire mindannyian büszkék vagyunk.