Az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Kollégiuma adott otthont a Családbarát Magyarország Központ II. Családbarát Egyetem workshopjának, amelyen szinte minden vármegyéből képviselték a résztvevők a hazai felsőoktatási intézményeket. A hasznos tanácsokról és jó gyakorlatokról szóló beszélgetés előtt megkapta a helyszínt biztosító egyetem a Családbarát Hely védjegy tanúsítványt, amelyet a Családbarát Magyarország Központ ügyvezetője, Dr. Szuromi-Kovács Ágnes adott át az Óbudai Egyetem általános rektorhelyettesének, Prof. Dr. Molnár Andrásnak.

– A legnagyobb öröm, hogy egyre nő az olyan vezetők száma, akik kiemelten fontosnak tartják, hogy a munkatársaik stresszmentes, barátságos, családbarát munkahelyen dolgozhassanak – jelentette ki Dr. Szuromi-Kovács Ágnes, a Családbarát Magyarország Központ ügyvezetője. – Az Óbudai Egyetemen példaértékűek a családbarát intézkedések, tavaly novemberben például megnyitotta a kapuit a munkahelyi bölcsőde, de rendelkezésre áll saját üdülő, valamint Nyári Gyermekegyetem is szerepel a családoknak szóló intézkedések között. Hagyományőrző erdélyi kirándulás és családi nap szintén rendszeresen bekerül a naptárakba, illetve odafigyel az egyetem a munkatársak fizikai és mentális egészségére is. Szívből gratulálok az Óbudai Egyetemnek a Családbarát Hely tanúsító védjegyhez! – fogalmazott az ügyvezető.

– Belülről úgy látom, hogy még sok a tennivalónk, számos feladatunk van, de ez abból a szempontból mindenképp hasznos, hogy további fejlődési lehetőségek állnak előttünk – mondta Prof. Dr. Molnár András, az Óbudai Egyetem általános rektorhelyettese. – Amikor fiatal felnőttekkel foglalkozunk, rendkívüli érzékenységet tapasztalunk, de igénylik a nevelést már a fiatalabbak is, így feléjük is nyitottunk. Középiskolásokat és általános iskolásokat is bevonunk intézményünk érdekes, látogatható kutatásaiba, ahol bepillantást nyerhetnek az egyetem mindennapjaiba. Minden alkalommal izgalmas azt látni, ahogy megjelennek a családok, a kollégák a gyermekeikkel, hogy megmutathassák a munkahelyükön zajló kutatások részleteit.

II. Családbarát Egyetem jó gyakorlat megosztó workshop

A Családbarát Magyarország Központ szervezésében az Óbudai Egyetemen megrendezett II. Családbarát Egyetemi jó gyakorlat megosztó workshopra csaknem 40 egyetemi, szakmai képviselő fogadta el a meghívást.

A Budapesti Corvinus Egyetem családbarát intézkedéseit Dr. Csentericsné Arnold Zsuzsanna, az egyetem HR vezetője, illetve Dr. Toronyai Gábor egyetemi docens, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete egyetemi bizottságának elnöke mutatta be.

– Minden esetben a vezető a meghatározó, hiszen az ő szemlélete alapjaiban határozza meg egy szervezet irányelveit – hangsúlyozta Dr. Csentericsné Arnold Zsuzsanna. – Mindig büszkén mesélek az egyetem családbarát intézkedéseiről, jó gyakorlatairól, a gyermeknevelés céljából biztosított pótszabadságokról, a kombinált munkarend előnyeiről vagy a munkaidőn kívüli levelezés technikai korlátozásáról. Azt támogatjuk, hogy augusztus első felében két, vagy még inkább három hétre zárjon be az intézmény, hiszen, ha senki nem dolgozik, akkor biztosan senki nem zavarja leveleivel a családok kikapcsolódását.

– Büszkék vagyunk arra, hogy a tanári képzésünk országosan is ismert, és az utóbbi időszakban felfelé ívelő pályára állt, köszönhetően a többi között a nemzetközi nyitásnak és a Kárpátaljáról érkező hallgatóknak egyaránt – mutatott rá Körei László, a Nyíregyházi Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központjának vezetője. – Jó kapcsolatot alakítottunk ki a helyi és regionális nagyvállalatokkal, szervezetekkel, ilyen a Nyíregyházi Állatpark, a Lego, a Michelin, vagy a Decathlon, a szoros együttműködésnek köszönhetően pedig kedvezményekkel és munkába állási támogatással is segítjük a hallgatóinkat. A legót egyébként a képzéseinkbe is beépítettük. Ez könnyebb integrációt biztosít a családok számára, és lehetőséget teremt a találkozásra a közösségi tereinkben.

Somkutiné Bernek Éva, a Családbarát Magyarország Központ szakterület-vezetője és szakmai igazgatóhelyettese bemutatta a Családbarát Hely tanúsító védjegy programot, amelynek mintegy négyéves működése alatt közel 2400 hazai szervezet szerezte meg az elismerést.

– Azt a szervezetet tekintjük Családbarát Munkahelynek, amely tudatosan tesz azért, hogy a munkavállaló összhangot teremthessen a családi és a munkahelyi kihívások között – ismertette a szakterület-vezető. – A Családbarát Magyarország Központban egy 2019-es kormányhatározat alapján alakítottuk ki a Családbarát Hely tanúsító védjegy kritériumait, szabálykörnyezetét és azóta működtetjük a rendszert. A programhoz folyamatosan csatlakozó szervezetek által már több mint 320 ezer munkavállalóhoz érnek el a családbarát intézkedések hazánkban.

Fókusz a jó gyakorlatokra

Az egyetemek képviselőinek kérdései elsősorban a munkahelyi kultúra és bölcsőde kialakításával kapcsolatos jó gyakorlatokra és az empatikus vezetési stílusra vonatkoztak. A szakemberek megismerhették a BME elmúlt hónapokban bevezetett családbarát intézkedéseit, és az egészségnapok szervezésének motivációját. Egyetértés volt a résztvevők között abban, hogy egyre több a jó példa, amely jelentősen növelheti a hatékonyságot.

Az eseményen résztvevő egyetemek: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Budapesti Corvinus Egyetem, Debreceni Egyetem, Dunaújvárosi Egyetem, Eötvös József Főiskola, Eötvös Loránd Tudományegyetem, Eszterházy Károly Katolikus Egyetem, Nyíregyházi Egyetem, Óbudai Egyetem, Pannon Egyetem, Pécsi Tudományegyetem, Semmelweis Egyetem, Soproni Egyetem, Szegedi Tudományegyetem.