A miniszter kifejtette: ez nem magánügy, ez nem olyan ügy, amihez másoknak nincs köze, ha becsukják magukra az ajtót.

– Mindannyiunknak van feladata a kapcsolati erőszak területén. Az a feladatunk, hogy felhívjuk rá a figyelmet, és mondjuk el mindenkinek, hogy van segítség, van hová fordulni. Van egy olyan ellátórendszer, amely Magyarországon jól működik, amely tud akár azonnali segítséget is nyújtani. Van egy olyan telefonszám, ami a nap 24 órájában, a hét minden napján elérhető, és ingyenesen hívható: ez a 06 80 20 55 20-as szám, ahol bárki kérhet azonnali segítséget – emelte ki Novák Katalin.

Hozzátette: van egy olyan ellátórendszer, ahol most is van szabad hely. Így ha valakinek segítségre van szüksége, akkor szóljon, kérjen segítséget, és van segítség. A miniszter ugyanezt üzeni azoknak is, akik tudják vagy sejtik, hogy valaki a környezetükben kapcsolati erőszak áldozatává vált.

– Mi azért dolgozunk most már több mint 10 éve a magyar kormány részéről, hogy segítsünk a kapcsolati erőszak áldozatainak, és hogy a segélyszervezetek bevonásával mindenkinek tudjunk szakmai segítséget nyújtani. Ezért bővítettük az ellátórendszert, ezért van ma már egy helyett nyolc titkos menedékház az országban, bővítettük ki a krízisközpontok számát, és vezettük be azokat a krízisambulanciákat, ahova akkor lehet fordulni, amikor még nem nagy a baj, de érzik azt, hogy a kapcsolati erőszak abban a kapcsolatban, abban a családban is felütheti a fejét. És ezért is képezzük folyamatosan azokat a szakembereket, akik nemcsak a kapcsolati erőszakkal foglalkoznak, hanem akár rendőrként, akár pedagógusként, akár szociális segítőként dolgoznak a terepen, és találkozhatnak a kapcsolati erőszak néha nehezen felismerhető jeleivel – részletezte a családokért felelős miniszter.

– A Családbarát Magyarország Központtal azért indítottunk most el egy figyelemfelhívó kampányt, hogy mindenkihez eljusson az üzenet: van segítség, a kapcsolati erőszak nem magánügy. Ha vannak olyan mondatok, amelyeket gyakran hall valaki saját maga kapcsán is, akkor talán érdemes elgondolkodni, hogy nem lehet-e az, hogy észrevétlenül maga is áldozattá vált. Ma, a világnapon arra kérek mindenkit, hogy fogjunk össze annak érdekében, hogy szüntessük meg Magyarországon a kapcsolati erőszakot – fogalmazott Novák Katalin.


(illusztráció: Shutterstock)