– Évek óta nem volt ilyen sok ajánlatkérés az építőanyagokra és építési termékekre. A felfutás hátterében az Otthonteremtési program áll – mondta a Magyar Nemzetnek Szarka László, a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség elnöke. Jelezte: a kereslet a többi között nőtt a szerkezetépítő és a hőszigetelő anyagokra, térkövekre, betonelemekre, valamint olyan épületgépészeti termékekre, amelyekkel korszerűsíteni lehet a fűtésrendszereket.

– Több olyan intézkedés született, amelyet korábban szorgalmaztunk. Ilyen például a kedvezményes újlakás-áfa, valamint a felújításokhoz járó, vissza nem térítendő támogatás – mondta Szarka László. Kiemelte: ezek azontúl, hogy lendületet adhatnak az ágazatnak, fehérítik is a gazdaságot. A lakásfelújításoknál és -korszerűsítéseknél nagyon sokan nem kötnek szerződést a kivitelezővel. Így a közterheket nem fizetik be a költségvetésbe az érintettek, míg a megrendelő írásos dokumentum híján például nehezebben tud reklamálni – egy esetleg alacsonyabb összköltség mellett gyakorlatilag lemond a garanciáról.

Szarka László kiemelte: a felújítások mellett az újlakás-építések még nem indultak el nagy számban, de előkészítésük megkezdődött. Kedvező esetben a második fél évtől várható ezen a területen intenzívebb felfutás.

(fotó: Shutterstock)