Látogatóban jártunk a Nógrád megyei Etesen, a Kilátó Biztos Kezdet Gyerekházban, ahol délelőtt a három év alatti gyerekek és szüleik töltik meg az intézményt, délután pedig a tanoda keretében a felső tagozatos és középiskolás kamaszok kerülnek fókuszba. 

Korántsem csak a tanítási órákról szólnak az Almamelléki Általános Iskola és Kollégium diákjai számára az iskolában töltött napok, meghatározó szerepük van az órarenden kívüli élményeknek is. 

A miskolci Görögkatolikus Roma Szakkollégiumba bejutó fiatalok esélyt kapnak egy alapjaiban más távlatokat nyitó életre, miközben a ház falain belül maradandó barátságok, szerelmek szövődnek, melyekből sok esetben családok formálódnak.

Segítség a családoknak

1971-ben ezen a napon tartották az I. Roma Világkongresszust, ahol a küldöttek döntöttek arról, hogy romának nevezi magát a népcsoport. A nemzetközi közösség 1990 óta ünnepli azt, hogy a romáknak is van mire és kire büszkének lenniük. 

Az elmúlt évtizedben a fejlődés megkérdőjelezhetetlen volt a roma közösségekben, még akkor is, ha sok tennivaló áll még előttünk, például a lakhatási, a foglalkoztatási és oktatási körülmények javítása terén - foglalta össze a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért közleményében. 2021-ben a „Felzárkózó Települések” (FETE) programban résztvevő, az országos aránynál jóval nagyobb roma népességgel rendelkező 118 községben sokan tudtak élni a családügyi intézkedések által nyújtott lehetőségekkel: az otthonteremtés, a Babaváró támogatás, a gyermekjóléti intézkedések, például az ingyenes gyermekétkeztetés, az ingyenes táboroztatás, a Biztos Kezdet Gyerekházak vagy a Tanodák által biztosított szolgáltatások, kedvezmények sok roma családnak jelentenek közvetlen segítséget. A családtámogatások kimutathatóan és ténylegesen hozzájárulnak ahhoz, hogy a roma családok is előre tudjanak lépni - fogalmazott a KINCS.

A felzárkózó településeken is népszerű az Otthonteremtési program, különösen a Falusi CSOK. A támogatások összege átlagosan 5,7 millió forint családonként. A támogatásokat fele részben már meglévő ingatlan bővítésére vagy korszerűsítésére fordították a családok, fele részben pedig másik ingatlanba való átköltözésre. 

Biztos lakhatás, generációk együttműködése, családi Biztonság

A biztos lakhatás megteremtése mellett a roma családokban is nagyon fontos a generációk együttműködése. A roma fiatalok számítanak az idősebbekre, akik átvállalhatják a gyermeknevelés és felügyelet bizonyos feladatait, ami az idősek számára is hasznos, hiszen a családtagjaikkal vannak együtt. A roma nagyszülőknek közel fele naponta találkozik gyermekével, egynegyede pedig az unokáival is. A családokat a szoros összefogás jellemzi, melynek alapja az idős szülők, hozzátartozók tisztelete, és a családon belüli ellátásukra irányuló elkötelezettség. 

A KINCS roma családokat vizsgáló értékkutatásában a megkérdezett romák számára a család és a családi biztonság a legfontosabb. Kétharmaduk kifejezetten boldognak érzi magát. Identitásukban a család mellett a magyarsághoz tartozásuk is meghatározó. 

(illusztráció: az Almamelléki Általános Iskola és Kollégium oktatója és tanulói, fotó: Förster Tamás)