csalad.hu - Lantos Krisztina: „Észre kell venni, kiben mi rejlik”
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Lantos Krisztina: „Észre kell venni, kiben mi rejlik”

Szöveg: Muhari Judit, fotó: Förster Tamás
2020. júl. 21. 5:00
Interjúk

Egy átlagos ember munkája is meghatározó abban, hogy átlagon felüli tervek valósuljanak meg. Egyebek mellett ezt tartja szem előtt munkájában a Nemzeti Tehetség Központ ügyvezetője. Lantos Krisztina eredeti szakmája jogász, 5 éve a fiatal tehetségekkel foglalkozik.

Snétberger Ferenc gitárművész akkor kérte meg, hogy dolgozzon vele a fiatal roma zenészeket támogató alapítványánál. Később Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a Nemzeti Tehetség Központ irányítását bízta rá. Nemrég 4 ország 7 előadója egy nemzetközi online konferencián mutatta be a divaton, designon keresztül a roma tehetségeket, kiemelve a projektek üzleti fenntarthatósági oldalát és társadalmi hasznosságát.

„Lemerült a note-book-om, nem tudok dolgozni, pedig holnapra határidős munkám van, éhes vagyok, de fogyókúrázom, így nem ehetek, nem jutnak eszembe az angol szavak és tökhülyének érzem magam, erre megnézem a facebook-om és van itt ez a rengeteg dicséret, kedvesség régi barátoktól és elmúlt minden gyíkom, csak mosolygok és boldog vagyok!” Így szól rövidítve az egyik reakciója, miután az egyik mosolygós képét dicsérik ismerősei a közösségi oldalon. Mindig ilyen fontos szerep jut a barátoknak a mindennapokban?

– Az élet az emberekről szól. Sokkal kevesebbek vagyunk, ha nincsenek megfelelő emberi, társas kapcsolataink. Hiába vagyunk sikeresek a munkában, azt valakinek el kell mondani, valakivel meg kell osztani. Van egy nagyon kedves barátom, aki egyedül járta a világot. Mindenhova eljutott, járt Ausztráliában, Brazíliában, felsorolni sem lehet, hogy hol még. Azt mondta nekem, „tudod az borzasztó, hogy amikor ott állok az Iguazúnál (Iguazú-vízesés az Iguazú folyón található Argentína és Brazília határán, az Iguazú Nemzeti Park területén – a szerk.), nincs kihez odafordulnom, és azt mondani, hogy ugye milyen gyönyörű?” Szerintem ebben minden benne van.

A Nemzeti Tehetség Központtal megkeresik, segítik a tehetségeket, hogy aztán a kudarcokban és a sikerekben is együtt legyenek.

– Igen, tényleg fontos az együttlét, így a munka miatt nagyon sok ember, elképesztő tehetségek, kiváló kollégák vesznek körül.

Meglepte az új munkája során, hogy milyen sok kiemelkedő fiatal van az országban?

– Korábban évekig dolgoztam a Snétberger Tehetség Központban. Tehát a zenei tehetségekről volt már fogalmam. Az viszont még ma is meg tud lepni, hogy egy-egy kimagasló csoporton belül is mennyi mélytehetségű fiatal van.

Van kedvence?

– Többen is. Az egyik egy szlovákiai magyar származású roma fiú, Farkas Zsolti. Neki köszönhetem, hogy a snétbergeresek befogadtak, és nekem ott helyem lett. Zsolti egy igazi világító tehetség. Kedves, segítőkész, fantasztikus fiú, aki csak a jót akarja mindenkinek, közben elképesztő eredményeket ér el. Évente három fiatalt vesznek fel a Zeneakadémia jazz-zongora szakirányára. Ő lett az egyik, miután végigcsinálta a Snétberger Központ összes programját. Mára elvégezte az alapszakot, most megy masterre, közben zenei segítő lett a snétbergeresek között, egyre többet tanít, egyre komolyabban veszi nemcsak a zenét, hanem a pedagógia és az emberi példamutatás fontosságát is. De a Stipendium Peregrinum ösztöndíj kapcsán is sok diákkal találkozom. A cambridge-i diákok olyan élettel töltik meg a Hungarian society-t, olyan fantasztikus dolgokat tesz