Jelenleg 4 féle vakcinát használnak Magyarországon, ezekhez elérhető magyar nyelvű alkalmazási előírás, illetve betegtájékoztató is. Közülük kettő minden oltható felnőttnél bevethető. A Pfizer-BioNTech (Comirnaty néven is ismert) vakcináját, ami részletesen itt ismerhető meg, csak központi oltópontokon alkalmazzák, mivel ezek extrém hűtést igényelnek. A háziorvosok oltanak a Moderna szerével, amelynek dokumentumai innen tölthetők le.

Ugyancsak a családorvosok dolgoznak az AstraZeneca Oxford néven is ismert vakcinájával, aminek jellemzése itt érhető el. Ezt a készítményt jelenleg csak a 60 évesnél fiatalabb krónikus betegeknél alkalmazzák.

Kórházi oltópontokon használják a Szputnyik V-t olyan 60 felettieknél, akiknek nincs nyilvántartott krónikus betegsége. Ennek a vakcinának innen tölthető le az alkalmazási előírása.

Emellett a napokban megkezdik az oltást a kínai Sinopharm Covid-elleni szerével is, amely ugyancsak megkapta nemrég a magyar engedélyeket.

Ne maradjanak otthon a személyi iratok és a Taj-kártya!

Azt, hogy az időpontra behívott jelentkező valóban oltható-e, minden vakcina esetében a helyszínen az oltóorvos dönti el. Azonban van néhány körülmény, ami a beoltást egyértelműen kizárja: lázas betegség, várandósság, valamint a vakcina valamely összetevőjével szembeni súlyos allergia. Ugyancsak gond lehet, ha a páciens nem beazonosítható, ezért senki ne feledje otthon a személyi iratait és a Taj-kártyáját!

Az oltás beadásának feltétele egy, a jelentkező általános, illetve közelmúltbeli egészségi állapotára vonatkozó kérdőív kitöltése is. Ezt a helyszínen is meg lehet tenni, de gyorsítja az ügyintézést, ha innen letöltik az oltás előtt állók, és már megválaszolva, aláírva viszik magukkal. A kérdések átfutása is mutatja, hogy milyen kérdésekre készüljenek, mit gondoljanak át az oltás előtt az érintettek. Fel kell idézniük a gyógyszereiket, a közelmúltjuk betegségeit, az esetleg allergiás tapasztalataikat – könnyebb ezeket előre összeszedni, mint a helyszínen, stresszhelyzetben gondolkodni rajtuk.

Az is egyszerűsíti a dolgot, ha az érintettek úgy öltöznek, hogy a felkarjukat könnyen szabaddá tehessék. Az evés-ivást intézzék a szokásos napi ritmusuk szerint. Akik iszonyodnak a tűtől, hajlamosak ájulni is tőle, azoknak azt javasolják a szakemberek, hogy vigyenek magukkal vizet, szőlőcukrot is.

A folyamat

Az oltóhelyen kézfertőtlenítés, testhőmérséklet-ellenőrzés után elkérik az egészségügyi adatok rögzítéséhez a Taj-kártyát, az oltás beadásához tartozó beleegyező nyilatkozatot. A regisztráció után vérnyomásmérés történik és egy orvos ellenőrzi a beleegyező nyilatkozatot, azt vizsgálja, hogy van-e oltást kizáró betegsége a páciensnek. Ezeket az adatokat rögzítik az Elektronikus Szolgáltatási Térben is. Majd egy másik szobában kitöltik az oltási igazolást és beadják a vakcinát. Mindenki maga dönti el, hogy melyik karjába kéri a szúrást.

Arra is számítani kell, hogy bármilyen gyorsan is végeznek, még negyed-félórát maradni kell az orvos közelében. Ez a garancia arra, hogy egy esetleges súlyos allergiás reakciónál helyben legyen a segítség.

Esetleg jelentkező mellékhatások

Az anafilaxiás sokkal ellentétben a szokásos oltási reakciók maguktól, vagy esetleg fájdalom-, illetve lázcsillapítással is elmúlnak. Ezek közül a leggyakoribbak: némi fájdalom, illetve duzzanat a szúrás helyén, fejfájás, hidegrázás, fáradtság, izomfájdalom, láz, olykor a nyirokcsomók megnagyobbodása, végtagfájdalom, álmatlanság. Az, hogy melyik vakcinánál melyek a jellemzőbbek, kiderül a már említett alkalmazási előírásokból is. Ha azokhoz képest szokatlant tapasztal, annak jelzését megköszöni a gyógyszerhatóság, itt oszthatja meg velük a tapasztalatait.

Az oltóhelyről való távozáskor a legfontosabb, hogy mindenki vigye magával az oltásemlékeztető kártyát. Ezen rajta kell lennie a vakcina nevének, a gyártási tételszámának, valamint a második adag – vakcinától függően 21 vagy 28 nappal későbbi – beadási időpontjának is. Ezt vinni kell a második oltásra, ami valamennyi jelenleg alkalmazott vakcinánál szükséges a védettség teljes kialakulásához. Az egyes oltóanyagokat nem keverik, bár a világban már kísérleteznek ilyennel is – Magyarországon a második dózist is ugyanabból a fajtából adják, mint az elsőt.


Fontos Önnek, hogy a családot érintő egészségügyi kérdésekben otthon mozogjon? Keresse fel a Nekem szól! kezdeményezést itt és itt!

(fotó: Shutterstock)