– Meg kell tartanunk azt a tevékenységet, amit a méhek végeznek, hiszen a beporzással a teremtett világot tartják fenn – fogalmazott Nagy István agrárminiszter az Országos Magyar Méhészeti Egyesülettel, az Agrármarketing Centrummal és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával közösen szervezett programon, a helyi Würtz Ádám Általános Iskolában.

Megjegyezte: a méz egészséges élelmiszer, ráadásul ha mézet fogyasztunk, biztosítjuk a méhek munkáját, a méhészet tevékenységét, amivel elősegítik azt, hogy fenntartható világban élhessünk.

– Ehhez úgy tudunk hozzájárulni, hogy a magyar mézet választjuk a vásárlásnál – tette hozzá.

A Mézes reggeli kezdeményezés Szlovéniából indult el, ahol Magyarországhoz hasonlóan nagy hagyománya van a méhészetnek – mondta Robert Kokalj, Szlovénia magyarországi nagykövete. Hozzátette: szeretné elérni, hogy május 20-át a méhek világnapjává nyilvánítsák.

A magyar átlagos mézfogyasztás megközelíti az évi egy kilogrammot fejenként, míg az Európai Unió átlagos fogyasztása 1,7 kilogramm.

(fotó: Shutterstock)